Gyilkos elmék - Criminal Minds (2005)
2010. szeptember 19. írta: redbandita

Gyilkos elmék - Criminal Minds (2005)

Talán már mindenki hallott a Criminal Minds-ról, hiszen nem egy „mai darab”. 2005 őszén debütált a CBS-en. Magyarországon az az érdekesség történt vele, hogy az AXN csatornán Kriminális elmék, míg az RTL Klubon, COOL TV-n Gyilkos elmék néven futott. A sorozat nekem azért tetszik, mert nem áll be a tipikus, nyomozós sorozatok sorába. Itt a gyilkosok jellemének felderítése a hangsúlyos. Nagyon érdekes, hogy mennyire kiismerhetőek az emberek. Nagyon pici dolgokból is lehet profilt készíteni egy emberről. Hihetetlen!


 
A sorozat az FBI egy különleges csoportjának munkáját mutatja be. Ők a Viselkedés kutató egység. A fő területük a gyilkosok jellemének feltérképezése, azaz profiljuk leírása. Minden rész elején és végén narráció van, ezek általában valamilyen idézetek, híres emberektől, költőktől. A Gyilkos elméket Charles Haid (pl. Kés alatt, Harmadik műszak) és Richard Shepard rendezi. A producer pedig Mark Gordon, aki eddig még inkább filmekhez adta a nevét pl. a Féktelen 1. és 2-höz.
Öt évadból áll eddig, de az öt évadban sok szereplő kicserélődik, eltűnik, visszatér stb. De erről egyelőre nem árulok el többet.
Szeretnénk mind az öt évadot megosztani veletek, és nem szeretném előre lelőni a poénokat.
A sorozat főbb szereplői:
Jason Gideon (Mandy Patinkin):
Ő a csapat legprofibb tagja, mondhatjuk, hogy a többiek is csak tőle tanulták a szakmát. Félelmetes, hogy milyen gyorsan fel tudja mérni, hogy ki milyen ember. Öreg rókának számít a szakmájában, mindenki tiszteli a munkásságát. Egy régi ügy kíséri az epizódokban. Egy sokak által megkérdőjelezett döntése miatt történt egy baleset, melyben hat ügynök meghalt. Ez folyton visszatér esemény lesz az évadban. Mondhatjuk, hogy emiatt Gideon poszt-traumatikus stresszben szenved.
 

Aaron Hotcner (Thomas Gibson):
A csapat főnöke. Szerintem ő alakítja a „jó zsarut”. Nem sok „extra” van a karakterében. A munkájában nagyon jó, emellett rendes férj és leendő apukaként ismerjük meg az első részekben. Nekem olyan semleges. Az biztos, hogy a magánéletet nem könnyű összeegyeztetnie egy ilyen pozícióval. Azt hiszem Hotch legfőbb feladat, hogy egységes csapatot kovácsoljon össze. Van egy testvére, Sean a későbbiekben majd ő is szerepelni fog a sorozatban. Hotch egyébként ügyvédként is dolgozott, aztán az FBI Washingtoni csapatának főnöke volt.
 

Noelle Greenaway (Lola Glaudini)

A csapat női tagja. A második részben csatlakozik a csapathoz, de a beilleszkedése nem túl könnyű. Szeretné, ha egyenrangúként kezelnék a csapat férfi tagjai. Elle korábban Hotch-al dolgozott együtt Washingtonban. Apja is rendőrtiszt volt és egy akció közben lőtték le. Elle karaktere szerintem abszolút szerethető. Kifinomult nőiesség és a harcias fenevad is megtalálható benne.
 

Derek Morgan (Shemar Moore)

A VKE fekete báránya. A csapat macsó férfija. A női rajongók kedvenc karaktere. Azt hiszem így lehet néhány mondatban leírni Morgan ügynök karakterét. Morgan élete, fiatal kora cseppet sem volt könnyű. Édesapja meghalt, nővéreivel nem volt könnyű felnőniük. Kisebb-nagyobb balhékban is részt vett a mi Morgan-ünk. Nevelőapja egyengette az útját, először rögbijátékosnak szánta, de megsérült, úgyhogy más karrier után kellett néznie. Csakhogy a nevelőapja elvárt cserébe dolgokat a fiatal sráctól, molesztálta őt. Morgan ezért lett ügynök, hogy elkaphassa az ilyen rosszfiúkat.
Morgan specialiása a szenvedélybűnözők leleplezése, mindig magabiztosnak mutatja magát, még ha veszélyes helyzetben is van, folyamatosan flörtöl, gyúnyolódik, kritizál. Ennek ellenére is az egyik legszerethetőbb karakter.
 

Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler)

A zseni. Húszas évei elején jár, de okosabb a csapat bármelyik tagjánál. Az agyában annyi információ van, ami átlag emberek számára felfoghatatlan. Statisztikák, adatok, idézetek, nem lehet tőle olyat kérdezni amit ne tudna. De a magánélete siralmas. Igaziból nincs is. Életében nem randizott még. De az ő gyerekkora sem volt könnyű, apja elhagyta a családot, az anyja skizofréniája miatt. Ennek ellenére Spencer 12 évesen leérettségizett. 187-es az IQ-ja és percenként olvas 20.000 szót.

Jennifer Jareau „JJ” (A. J. Cook)

A csapat sajtósa. De emellett ő választja ki, hogy melyik ügyekkel foglalkozzanak. Azt hiszem az ő specialitása, hogy átlát a káoszon. Ki tudja választani, hogy a sok-sok ügy közül melyik a legfontosabb, amivel a VKE-nek kell foglalkoznia. Nő létére kordában tudja tartani a csapat férfi tagjait is.
 

Penelope Garcia (Kirsten Vangsness)

A számítógépes, technikai dolgok a specialitásai. Eredetileg csak az első részben szerepelt volna, de a nézők annyira megkedvelték, hogy utólag beírták a forgatókönyvben. Egyébként tényleg kár lett volna kihagyni, nagyon érdekes karakter. Vicces, okos, érzékeny, tehetséges. Nincs olyan lehallgatás, bemérés, számítógépes probléma amit ne tudna megoldani. Visszatérő elem, hogy telefonos segítséget nyújt a csapat tagjainak. Morgannel való telefonbeszélgetései általában flörtölésbe mennek át, de ezt egyikük sem veszi komolyan.

 
Aki nem követte nyomon eddig a Gyilkos elméket, annak csak ajánlani tudom, mert nem egy átlagos krimisorozat, több annál. Az emberi lélekkel foglalkozik, még akkor is, ha azok sorozatgyilkosok, emberrablók, gyújtogatók stb. A sorozatot jelenleg is sugározza pl. az RTL Klub, a Cool Tv is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr732307692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása