Agymanók - Inside Out [2015]
2016. február 10. írta: redbandita

Agymanók - Inside Out [2015]

A Pixar megint az Oscar szobrocska közelébe került, meglepő lenne, ha nem az Agymanók lenne a befutó a Legjobb animációk között. El kell ismernem, hogy jogosan is, hiszen az Agymanók a tavalyi év legjobb animációja volt. Látványos, összetett, elgondolkodtató, én imádtam!

inside-out-d150_20mcs_sel16_171.jpg

A Golden Globe-ot már megkapta, ami az Oscar "előszobája", ráadásul nem is igazán vannak ellenfelei, úgyhogy én elég biztos vagyok benne, hogy a stúdió megint gazdagodik egy Oscarral. 2002 óta adnak Oscar díjat a Legjobb animációs filmnek, a Pixar ezt már többször el is nyerte pl. Merida a bátor, Fel!, Némó nyomában, A hihetetlen család, L'ecsó. Az Agymanók rendezője, Pete Docter maga is készített már olyan mozit, ami elnyerte a legrangosabb filmes díjat.

Pete Docter neve ismerős lehet az animációs filmek kedvelőinek, hiszen olyan alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Toy Story, a Szörny Rt, vagy a Fel! Így nem annyira meglepő, hogy az Agymanók, melynek nemcsak rendezői, hanem forgatókönyvírói feladatait is magára vállalta, egy nagyon jól sikerült mozi lett! 

A film ötlete már 2011-ben felmerült a rendezőben, aki szeretett volna egy olyan helyről mozit készíteni, amit mindenki ismer, de még senki sem látott azaz az emberi elme belsejéről. Már 2011-ben tudták azt is a stúdió vezetői, hogy mindezt egy kislány tudatában akarják megvalósítani, és az érzelmeit akarták megjeleníteni. Sikerült! A főszereplő Riley Anderson egy átlagos tizenkét éves kislány, akinek gondolatait, érzelmeit, emlékeit 5 kis lény irányítja, felügyeli.

Derű - Riley legmeghatározóbb és első számú érzelme. Mindent az irányítása alatt tart, mondhatjuk, hogy munkamániás. Ha tehetné minden más érzelemtől megóvná Riley-t. De jó lenne az? Létezik olyan, hogy valakinek az életében mindig csak a Derű uralkodjon? Ő az abszolút optimista, mindenben meglátja a jót és a vidámságot és ezt próbálja társaira is kivetíteni.

inside-out-rgb-d105_256_pub16_140.jpg

Bánat - Derű teljes ellentéte. Az örök pesszimista, akinél a pohár mindig félig üres. Nagyon nehezen találja meg a helyét, nem igazán tudja milyen szerepe van Riley életében. Magát hibáztatja, ha a kislány szomorú valami miatt, és persze a társai is így vannak vele. Derű próbálja őt kiiktatni Riley emlékeiből, álmaiból.

inside-out-d338_311jcs_sel16_380.jpg

Undor - Ő felel Riley ízléséért. Megóvja őt a fizikai és lelki sérelmektől, vagy pl. a brokkoli elfogyasztásától. Ő dönti el milyen ruhát hordjon Riley, mit egyen, mit igyon, hogy nézzen ki a szobája stb. Nagyon összetett a feladata. Önfejű, makacs és eléggé szókimondó is. Szerintem az egyik legjobb karakter a filmben. 

inside-out-d335_37acs_pub16_152.jpg

Majré - Riley biztonságának megóvása a fő feladat. Majré mindentől fél, és szeretné minden ijesztő, vagy veszélyes dologtól megóvni a kislányt. Mindig aggódik valami miatt, mindig mindenben a bajt keresi, igyekszik felmérni a lehetséges kockázatokat, veszélyforrásokat.

Harag - A másik kedvencem volt a forrófejű (szó szerint) Harag, aki azért felel, hogy Riley magabiztos és erős legyen. Ahogyan a kislány egyre közelebb kerül a serdülő korhoz, annál könnyebben lobban haragra. 

inside-out-rgb-d270_114d_pub16_729.jpg

A rendező 2014 nyarán egy interjúban mesélt arról, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy párhuzamosan akarták bemutatni mi történik Riley-val és mi zajlik ezalatt a fejében. 

A karakterek nagyon dinamikusak, mivel sokáig törtük a fejünket azon, hogy milyenek is legyenek az érzelmek. Végül abban maradtunk, hogy olyan jelleggel ruházzuk fel őket, ami leginkább jellemzi az adott érzelmet - mondta Pete Docter.

A történet szerint Riley életében gyökeres változást hoz, hogy édesapja új munkája miatt, San Francisco-ba kell költözniük. Az új ház finoman szólva sem otthonos, a költöztetők is késnek... Ez még csak hagyján, de az új suliban Riley nem találja a helyét, hiányzik a barátnője, és a hokicsapata.

inside-out-d270_126cs_sel16_143.jpg

Eközben a fejében szó szerint dúlnak az érzelmek, ugyanis Derű annyira megakarja óvni Bánattól, hogy nagy bajba sodorja saját magát és Bánatot is. Messzire kerülnek a központtól, reménytelenül bolyonganak a kislány tudatalattijában. Ahol az elfeledett emlékek vannak, a fantázia központ, gyerekkori emlékek. Itt szortírozzák a dolgokat, amik vagy a hosszútávú memóriába, vagy a süllyesztőbe kerülnek. Derű és Bánat kalandos utakon járnak, mi pedig részletes betekintést kapunk agyunk belsejének felépítéséről. Elképesztően látványos, színes és összetett világba csöppenünk!

Olyan animáció ez, ami hatni tud az érzelmekre. Kicsik és nagyok együtt tudnak érezni Riley-val, hiszen mindannyian kerültünk nehéz helyzetbe és azzal is mindenki tisztában van milyen nehéz is a kamaszkor küszöbén állni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr538378888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónarider 2016.02.11. 14:05:51

Volt egyszer egy élet francia animáció+Osmosis Jones Minden benne van, ami az agymanókban, és ez csak két nyilvánvaló példa, Ott a vérbeli hajsza ha nem animáció kell stb. Szerintem nem volt akkora durranás ez a film.

2016.02.11. 14:33:41

@Rónarider: nem láttad az Agymanókat, ugye? Ha mégis, akkor totálisan nem érted, amit láttál. Az általad felsoroltakban vagy lekicsinyített ember kerül a szervezetbe, vagy a test egyes alkotóelemei antropomorfizálódnak. Az Agymanókban ezzel szemben az érzelmek jelennek meg figurákként, az ábrázolt konfliktus pedig összetettségében messze felülmúlja a három felsorolt filmet.

A poszt meg sajnos olyan olvashatatlan nyelven íródott, ami nyomokban hasonlít a magyarra.

Sandokohn - a maláj jiddis 2016.02.12. 12:36:08

Láttam a filmet. Sajnos eléggé gyengére sikerült ahhoz képest, amilyen lehetőségek voltak benne. A legjobb rész amikor a család ül az asztalnál és a szereplők agymanói lereagálják a dolgokat. A többi jelenet felejthető, majdnem el is aludtam rajta. Remélem csinálnak egy folytatást amiben rendesen kiaknázzák az ötletben rejlő lehetőségeket.
5/10

redbandita 2016.02.12. 13:48:28

@Sandokohn - a maláj jiddis: az tényleg nagyon jó jelenet, bár a pasikra egy kicsit rossz fényt vet :P Nekem még tetszett a fantázia birodalom is, meg az álomgyáras.

Sandokohn - a maláj jiddis 2016.02.12. 13:50:59

@redbandita: A pasik tényleg olyanok, én már csak tudom :-)
süti beállítások módosítása