Gondolj rám [2014] - Kern András rendezett
2016. január 24. írta: redbandita

Gondolj rám [2014] - Kern András rendezett

Bár 2014-ben elkészült nálunk csak idén januárban kerül a mozikba Kern András rendezése, a Gondolj rám című dramedy. Aki szereti a Kern-féle szarkasztikus humort, annak tetszeni fog. A sajtóban negatív visszhangja volt, én azért többször felnevettem a 100 perc alatt. Egy esélyt érdemes adni neki!

sjbp_gondoljram_kern_b1_nezo.jpg

Tény, hogy van lemaradása a rendezőnek, a lánya például a Szimpla Kertbe akar menni, jóhogy nem a Zöld Pardonba... De fura is lett volna a modern technikáktól/dolgoktól tudva levően távol álló Kerntől olyasmit hallani, hogy a Tinderen ismerkedik... Ő a múlt kor embere, és szerintem ezzel nincs is gond. A másik kritika azért érte, hogy sok benne az indokolatlan, felesleges káromkodás. ez mondjuk kicsit engem is zavart, de ez sem meglepő dolog a színésztől.

Kern András elég régóta nem rendezett, 1996-ban a Sztracsatellát készített, egy évvel később Koltaival közösen A miniszter félrelépet. Ez a mostani film is nagyjából a 90'-es végét idézi. Még a helyszín is majdnem ugyanaz, mint anno A miniszter félrelépnél.

A sztori egyébként nem túl bonyolult, amit én pozitívumként értékelek. Magyar filmeknél azért előfordul, hogy kicsit túlzásba viszik az elvont dolgokat... A forgatókönyvet Kern és Vámos Miklós közösen írták, utóbbinak novellás kötete alapján. A Halhatatlan állítólag úgy íródott, hogy Vámoshoz odament egyszer Joseph Heller, világhírű író és megkérdezte írt-e már vidám könyvet a halálról. A válasz nem volt, az író azt mondta "akkor addig nem is vagy igazi író".

gr_0717_0384_kern_andras_foto_gal_berenike_kisebb.jpg

Szóval itt is ez a lényeg, az elmúlás, a halál közelsége... Dr. Borlai Miki (Kern András), remek sebész, osztályvezető főorvos, férj és apa. Egy napon kiderül, hogy rákos, és nagyjából fél éve van hátra. Van egy terve: mindenkivel megutáltatja magát, hogy szeretteinek könnyebb legyen a gyász.

Azonban szép lassan kiderül, hogy Borlai nem egy szent, sőőőt. Nagyjából fűvel-fával csalja a nejét, még a 23 éves medikára is kiveti a hálóját, és felesége barátnője (Liptai Claudia) is a szeretője. Nem is túl jó fiú, hiszen egyébként kissé nehéz természetű anyját ritkán látogatja, később pedig egy otthonba dugja. Lányával sem teljesen őszinte a kapcsolata. A tinilányt próbálja tiltani a pasijától, miközben ő még a legyet is röptében...

A feleséget, Eszenyi Enikő alakítja, aki évtizedek óta jó barátja Kernnek, így gondolom ezért (is) esett rá a választás. Emellett az sem mellékes, hogy Eszenyi korunk egyik legjobb hazai színésznője. Itt egy karakán ügyvédnőt alakít, aki próbál minden nehézség ellenére jó feleség maradni. Pedig Miki ebben egyáltalán nem partner, sőt a terv beindítása után igazi bunkó. Érdekesség, hogy Kern korábbi rendezésében, a Sztracsatellában Eszenyi játszotta Kern szeretőjét, míg a feleséget Udvaros Dorottya.

gr_0630_0584_eszenyi_eniko_kern_andras_foto_gal_berenike_kisebb.jpg

A kislányt, a számomra eddig nem ismert Szilasi Blanka játssza, aki igazi kis komika. Jól veszi a poénokat és reagál is rájuk kellő iróniával, hitelesen. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben sokszor fogunk még találkozni vele. Itt egy tinilányt alakít, aki próbál megbirkózni a tinédzserség nehézségeivel, miközben figyeli szülei tönkremenő házasságát. 

gr_0628_0128_szilasi_blanka_kern_andras_foto_gal_berenike_kisebb.jpg

A terv szép lassan beválik, és Borlai mindenkit maga ellen fordít, már nincs munkája, nincsenek barátai, a lakásából kiteszi a neje, a lánya hallani sem akar felőle. Eltelik a félév, sőt még több, és ő még mindig életben van. Ciki... Kiderül, hogy a szeretet könnyebb elveszíteni, mint visszaszerezni. 

A filmben szerepet kapott még Elek Ferenc, Bereczki Zoltán, Hajdú Steve, Majsai-Nyilas Tünde, Rajhona Ádám, Törőcsik Franciska. Az operatőr Ragályi Elemér volt, míg a zenét Presser Gábor szerezte. A film címe is egy régi LGT dal, ez a doki kedvence.

Nyilván nem lesz Oscar díjas film, de szerintem közönségkedvenc még lehet. Az biztos, hogy aki szereti a szarkasztikus, fekete humort, és Kern Andrást, annak tetszeni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr738308052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása