George R. R. Martin - Trónok harca
2014. október 08. írta: enbee

George R. R. Martin - Trónok harca

Régen féltem annyira egy könyv elolvasásától, mint most. A Trónok harca első évadát én is megnéztem a tévében, imádtam is, de ott megálltam, hogy először beérjem őket a könyvvel, aztán pedig előzzek. Az elvárásaim tehát nagyok voltak, és ilyenkor lehet a legnagyobbat csalódni. Vagyis lehetne, de Martin nem hagy minket cserben, olyan mesélő ő, amilyen ritkán jön velünk szembe az utcán. Spoileres élménybeszámoló A tűz és jég dalának első felvonásáról!

tronok_harca_1.jpg

A történetünk helyszíne többnyire Westeros, egy kis Essosi kitérővel. Westeros egykor hét királyságból állt, de az egyik nemesi család, a Targaryenek egyesítették ezeket, a nagyon frappáns Hét Királyság név alatt. Az utolsó Targaryen uralkodót, II. Aeryst (akit csak Őrült Királyként emlegettek) közös összefogással a többi család eltakarította az útból, és a Baratheon-házból való Robertet ültette a trónra - ez pedig már a Trónok harcának jelene. Királyvárban Roberté a vastrón, Aerys két életben maradt gyermeke, Viserys és Daenerys  pedig Essoson a Szabad Városok valamelyikében bujkál.

Igaz, hogy hét királyság volt (Észak királysága, Dorne, Völgy és Ég Királysága, Szikla Királysága, Vas-szigetek Királysága, Folyók Királysága és Viharföldek Királysága), de jelenleg kilenc régiója van Westerosnak, kilenc uralkodói családdal:

  • - Északon, Deres várában a Starkok;
  • - Vas-szigeteken, Pyke várában a Greyjoyok;
  • - Folyóvidéken, Zúgó várában a Tullyk;
  • - Nyugaton, Kaszter-hegy várában a Lannisterek;
  • - Arryn Völgyében, a Sasfészekben az Arrynok;
  • - Síkvidéken, Égikert várában a Tyrellek;
  • - Koronaföldeken, Királyvában a Vastrón királya;
  • - Viharvidéken, Viharvég várában a Baratheonok;
  • - Dorne-ban, Napvárban a Martellek dirigálnak.


Mindegyik családnak soook-sok hűbérese van, kisebb-nagyobb nemesi családok, akiket lehetne naplementéig sorolni, de a legfőbb szereplők első sorban a Starok és a Lannisterek.

tronok_harca_terkep.jpg

A Király Segítője, aki a király után tulajdonképpen a legnagyobb hatalmat gyakorolja, Jon Arryn meghal. Így nyitunk. Robert király erre útnak indul háza népével, és elmegy egészen Deresig, hogy fiatalkori jó barátját és majdnem-sógorát, Eddard Starkot felkérje, lépjen mindkettőjük tanítója, Jon Arryn helyébe és legyen az új Segítő. Ez afféle visszautasíthatatlan ajánlat, és a Starkok egyébként is a becsületet és a kötelességtudatot nagyon komolyan veszik, ezért Ned úgy dönt, elfogadja a pozíciót, és Királyvárba teszi át a székhelyét. Történik azonban egy kis "baleset". Starkék hét éves fia Bran, imádja Deres tornyait megmászni - így fordulhat az is elő, hogy egy eldugott helyen meglátja a királynét, Cerseit (a Lannister-házból) eléggé félreérthetetlen helyzetben a saját ikertestvérével, Jaime-vel (a Királyölővel). A férfi elég egyszerűen oldja meg ezt a problémát: kilöki Brant a toronyból. A fiú nem hal meg, de sokáig eszméletlenül fekszik az ágyában, így a család két részre szakad. Ned a lányaival, a 11 éves Sansával és a 9 éves Aryával Királyvárba utazik, Felesége pedig, Catelyn (a Tully-házból) a fiúkkal (Robb 14 éves, Rickon pedig 3) otthon marad Bran mellett. Szintén Deresben marad Ned balkézről besikerült fia, az ugyancsak 14 éves Jon, aki a szokásoknak megfelelően nem apja nevét kapta vezetéknévnek, hanem a születési helyére utalva a Havast. Jon egyébként mindenkivel jóban van, testvérekként szeretik egymást féltestvéreivel, csak Cat nem tudja őt elfogadni.

Innentől kicsit felgyorsulnak az események. Tyrion Lannister tőrével megpróbálják megölni Brant, szerencsére nem sikerül a bérgyilkosnak elvégezni a munkát. Cat erre titokban Királyvárba utazik, hogy figyelmeztesse Nedet a Lannistereket illetően, és ha már kimozdult a nő, hazafelé fogságba is ejti Tyriont, az Ördögfiókát. Nagyjából pont ebben reménykedtek Lannisterék, mert egyrészt megszabadulhatnának a fekete bárány Tyriontól, másrészt háborút indíthatnak a Starkok ellen, és ha Ned eltűnik a képből, Jaime lehetne a Király Segítője. Persze nem mennek ennyire flottul a dolgok, de azért csak háborúba fullad a dolog - pár száz oldal múlva. 

tronok_harca_chart.jpg

Közben a Keskeny-tenger másik oldalán, a Szabad Városokban is zajlik az esemény. Viserys nagyjából az összes pszichés defekttől szenved, amitől csak lehet, ennek ellenére is (vagy éppen ezért?) eltökélt szándéka, hogy visszaszerzi a Vastrónt, mert hát jog szerint ő a király. Éppen ezért a nagyjából 14-15 éves húgát, Daeneryst hozzáadja egy dothraki vezérhez, cserébe egy jelentős mennyiségű harcost számláló seregért. Dany először fél a férjétől Drogótol, meg persze folyamatosan retteg Viserystől, illetve hogy felébreszti a sárkányt, de khaleesiként (Drogo a khal, a felesége meg a khaleesi) egyre inkább magabiztossá válik, beleszeret a férjébe, és szembeszáll Viserysszel is. Sajnos azonban nem happy end ez a szál. Igaz, hogy Viserys elnyeri a jól megérdemelt "jutalmát", egy aranykoronát a fejére (frissen öntve, még melegen), de Dany magánélete darabokra hullik, amikor elveszíti mind a férjét, mind pedig a hasában növekvő gyermeket. Nem marad más a fiatal nőnek, mint a nászajándékba kapott három, már évszázadok óta megkövesült sárkánytojás, és az a néhány hű barát/szolga, akik nem hagyták magára az után sem, hogy a khal leesett a lóról és elveszítette hatalmát.

Tudom, hogy ez kicsit tömény lehet azoknak, akik semmit nem tudnak a Trónok harcáról, ezért inkább nem is megyek bele jobban a részletekbe: hogy mi történik a Falnál és azon túl, hogy a következő generációval mi van, az udvari hálószövögetésbe, a családok közötti politikai kapcsolatokba, no meg az egész rémfarkasos dologba.

Amiről viszont muszáj beszélni. George R. R. Martin úgy szövi a meséjét, hogy egy percig sem unatkozik az ember. Folyamatosan halad előre a történet, nem halljuk ugyan azt a sztorit nyolc szemszögből átrágva, ha valami megtörtént, az megtörtént. Pont. Haladunk tovább. Minden fejezet egyes szám harmadik személyben van megírva, más-más szereplő nézőpontjából. Egészen pontosan van 7 Bran, 11 Cat, 10 Dany, 14 Ned, 9 Jon, 5 Arya, 9 Tyrion, és 6 Sansa fejezet. Mivel álmos fejjel nehéz 14-ig is elszámolni, mindegyiknél vegyetek számítsatok bele +/-2 tévedést. Példának hadd hozzam fel azt, ami a Suttogó Erdőben történik, mert ez történetesen a másik nagy kedvencemnek is egyik alanya.

Szóval a Suttogó Erdőben csap össze Rob Stark Jaime Lannisterrel. A mesélőnk Cat Stark, amit ő lát, amit ő hall, azt látjuk és halljuk mi is. Nem meséli újra az egészet Jon, ne adj isten Jaime, pedig millió százalék, hogy tudnának új információval szolgálni arról, mi is történt a fák között. De nem, mi Cat beszámolóját ismerjük, és már halad is tovább a történet. Na és pont ezt szeretném még kiemelni. Cat beszámolóját. Elég fontos, sorsfordító dolgok történnek az erdőben, mi mégsem látjuk pontosan, mik történnek. Azt tudjuk, amit Cat (nem) lát és hall. Az író nem azt választja, hogy az arcunkba tolja az igazságot, hanem ránk bízza, hogy elképzeljük azt. És ehhez minden segítséget megad, így még pontosabb képet alakíthatunk ki együtt, közösen, Martinnal. Baelor Nagy Szentélyénél sem "látjuk", hogy lesújt a kard, hiszen a mesélőnk nem néz oda, mégis pontosan tudjuk, hogy az ítéletet végre hajtották.

Ami picit hiányérzet nálam, hogy Rhaegar Targaryenről hallanék még. Igazából nem tudnám megindokolni, hogy miért, és ha lenne valami visszaemlékezés, vagy jaj ne adj' Isten Rhaegar visszatérne a halálból, az valószínűleg nem tetszene, nagyon nem. De egy novellát, amiben "találkozhatunk" is vele, szívesen olvasnék. Hm, ez meg nem a Trónok harca hibája, még jó pár kötet van hátra A tűz és jég dalából, ki tudja, mi történik bennük? Szóval... Ennyit a negatívumokról.

Kedvenc idézet a könyvből:
"Sűrűsödik az éj, elkezdődik az őrségem. Nem ér véget halálom napjáig. Nem veszek feleséget, nem birtoklok földet, nem nemzek gyermekeket, nem viselek koronát és nem aratok diadalt. A helyemen élek és halok meg. Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi. Az Éjjeli Őrségnek ajánlom életemet és becsületemet a mai éjszakára és minden éjszakára, amely ezután következik."

A Trónok harca még a 2013-as várólistámon szerepelt anno.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr36767159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása