Karácsonyi készülődés a konyhában
2013. december 24. írta: Szilvásgombóc

Karácsonyi készülődés a konyhában

A karácsony már a küszöbön áll, oly annyira, hogy ma már huszonnegyedikét írunk. Nyilván sokan készen vagytok már a sütéssel, vagy kész tervekkel vetitek magatokat a konyhába... de hátha van olyan köztetek, aki még vívódik. Nekik és természetesen mindenki másnak is szól a poszt, hiszen jövőre is lesz karácsony hacsak a Grincs el nem lopja. 
Na tehát, a család nő tagjaival (anyuval és a tesómmal) nekiálltunk, hogy megsüssük a mi hagyományosnak nevezhető karácsonyi sütijeinket. Amióta az eszemet tudom ugyanezeket a sütik kerülnek az asztalra karácsonykor. Minden évben csak egyszer készülnek ezek a finomságok, így már az illatuktól beindul a pavlovi reflex, karácsonyi hangulatom lesz.  

Sütik.jpg

Annyi csalás van a dologban, hogy a gyümölcskenyér már vasárnap elkészült, így arról képeket nem tudok mutatni. A bal alsó sarokban látható gyümölcskenyérhez tartozó recept a következő (ha 2 őzgerincet szeretnél megtölteni, vedd duplán az adagokat, ahogy mi is :) ):

  • 10 dkg Rama
  • 11 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 4 dkg mazsola (nálunk vannak mazsolaellenesek, szóval ezt mi kihagyjuk)
  • 5 dkg dió
  • 3 dkg cukrozott narancshéj (ez is bojkott alatt áll, így ezt is kihagyjuk)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 11 dkg finom liszt (ezt lehet teljes kiőrlésű lisztel is, 2/3-ad teljes kiőrlésű liszt, a többi pedig "normál" liszt)
  • a kihagyott elemeket mi, aszalt egyéb aszalt gyümölccsel (sárgabarackkal és vörös áfonyával) helyettesítjük és csempészünk bele egy tábla apróra tört étcsokoládét is. ;)


A margarint és a porcukor felét habosra felverjük, majd a tojások sárgáját egyesével hozzáadagoljuk és jól eldolgozzuk. Majd a belevalókat mind hozzákeverjük. Ezek után a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a megmaradt cukorral, majd a krémhez adjuk. Végül finoman a lisztet is hozzáadjuk. Őzgerinc formába tesszük és előmelegített sütőben nagyjából 200 fokon tűzpróbáig sütjük. Ha elkészült és ki is hűlt csokimázat teszünk a tetejére, a recept "csak" vaníliás cukrot ír. 

hókifli_2.jpgA tegnapi leghosszadalmasabb sütést a hókifli volt, picit macerás de megéri!

A kiflik tésztájához nem kell sok minden, viszont picit időigényes, hiszen mégis kelt tésztáról van szó.

Na tehát a hozzávalók:

- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg zsír
- 2 dl tej
- só
- 3 dkg élesztő
- pici cukor


A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk (ezt gyorsan kell csinálni és nem sokáig, nehogy megolvadjon a zsír, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni a továbbiakban), majd az élesztőt a tejjel és egy pici cukorral felfuttatjuk. Ezek után a száraz és a nedves anyagokat összeöntjük és jön a tészta összeállítása. Ehhez a munkafolyamathoz érdemes segítséget kérni, aki tartja a tálat, vagy valami jó stabil tálat keresni. Itt úgy érzem a vizes konyharuha nem elegendő, de gyúródeszka/vágódeszka esetében kiváló megoldás.
A kész tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd egy langyos helyen kelesztjük, addig a tölteléket össze lehet állítani, de mi nem voltunk ilyen szorgosak, megnéztünk addig két Hawaii 5-0 részt, a kelés mértékének megfelelően lehet persze egy is. Meg nyilván lehet mást is nézni, a lényeg, hogy ne felejtsük el a tésztánkat.

A töltelék ízlés szerint bármi lehet, de a lekvárt nem javaslom mert a kiflik sülés közben kinyílnak, a lekvár így kifolyik és odaég  mindenhova... Mi diósat és mákosat készítünk, nem vagyunk nagy beiglisek valószínű ezért is. A töltelék elkészítése nagyon egyszerű, a diót lekvárral és porcukorral elkeverjük, hogy kellemes masszát adjon így nem hullik ki a dió és a lekvár sem folyik ki. A mákkal hasonló módon járunk el.

Ezek után fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk, ízlés szerint lehet válogatni a méretek között mi a linzerkarika szaggatónk aljával szaggatunk.

A tölteléket pedig teás kanállal mértük a tésztakarika közepére. Majd félbe hajtjuk a karikákat és a szélüket jó alaposan lenyomkodjuk. A nyomkodást néha utána kell korrigálni, mert a kis piszkok hajlamosak már itt kinyílni. Persze, ha nem akartok harcolni a szélekkel nem kell, hiszen nekünk mindig kinyílnak a sütőben.

Az elkészült kifliket/holdacskákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben megsütjük. A kérdés itt hogy meddig... elsőre negyed órát adtunk nekik, de még nem volt színünk így adtunk még nekik. akkor vettük ki őket amikor kezdett egy kis színük lenni, nem szép ha nagyon meg van barnulva.

A langyosra hűlt sütiket vaníliás porcukorba forgatjuk és karácsonyi dobozba tesszük.

kókuszkocka.jpgA következő sütink a kókuszkocka volt.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- sütőpor
- 2 dl tej
- 2 ek. méz

A cukrot, margarint és a tojást  2 evőkanál mézzel habosra keverjük. A sütőport és a lisztet is összekeverjük, majd a száraz és a nedves anyagokat összekeverjük. Majd a tejjel higítjuk. Sütőpapírral bélel tepsiben sütjük meg. A sütőt ebben az esetben is előmelegítjük és lassú tűzön sütjük meg. Ha kihűlt felkockázzuk és belemártjuk a langyosra hűlt mázba majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

A máz hozzávalói:
- 20 dkg Rama
- 6 ek. cukor
- 3 ek. kakaó
- 6 ek. tej

Felolvasztjuk a margarint hozzákeverjük a kakaót és a cukrot és a tejet. Felforraljuk közben simára keverjük és ha kész hagyjuk kihűlni. Majd következhet a mártogatás és a forgatás. A süti egyetlen buktatója, ha nagyon lágy lesz a tészta és szétesik a mártogatás közben, ezért fontos, hogy jól megsüljön a tészta. De persze az nem baj, ha egy-két kocka szétesik, legalább lehet nassolni a munka során :) .


A "borítón" található negyedik kép, pedig egy különleges kedvesség Marcinak karácsonyra. Marci a "kiskutyám", akit enbee csak póninak nevez. Egyszerű kis kutyakeksz házilag, és jelentem nagyon szereti.

Pofon egyszerű a dolog. Nem is nagyon méricskéltem, csak a lisztet. Tehát 20 dkg lisztet (rizslisztet vagy teljes kiőrlésűt) kimérünk, 2 közepes répát belereszelünk és adunk hozzá egy nagy adag reszelt sajtot is (a recept nagyjából ugyanannyit ír). Hozzáadunk felkockázott sült bacon szalonnát, és 8 szeletet (egy kis tasak tartalmát megsütöttem neki) kell bele tenni egy szalonna kisült zsírjából is. És sót (na ezt kihagytam). És kell egy darab tojás is. Mindet összedolgozod és vizet adsz hozzá, hogy jó legyen vele dolgozni. Kinyújtod nagyjából fél centisre, vagy vastagabbra. Tetszés szerint formázod, én holdacskákat szaggattam belőle.

DSCN0373_small.jpg

Megkínáltam belőle a konyhaablakból és a repetáért majdnem beesett! :)

DSCN0376_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr645706921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása