Kendra Blake: Vérbe öltözött Anna
2013. november 03. írta: enbee

Kendra Blake: Vérbe öltözött Anna

Tudom, hogy felszínes dolog, de kapásból (fülszöveg olvasása nélkül) van két okom a mellett, hogy vegyétek kézbe Kendra Blake könyvét, és olvassatok bele. Ez pedig a Vérbe öltözött Anna címe, és a borítója. Szerintem elképesztően jó mindkettő.

verbe_oltozott_anna.jpg

Azzal ellentétben, amire a cím utal, nem egy Anna nevű lány a főszereplőnk, hanem egy 17 éves fiú, aki mint annyian őelőtte, megörökölte apja foglalkozását. Theseus Cassio Lowood (barátoknak csak Cas) szellemeket öl. Nem mindegy, csak a gyilkos fajtát, de így is van feladata dögivel. A könyv elején meg is tudjuk, hogyan működik ez az egész, amikor Cas gyorsan elintéz egy stoppost. Az igazi történet csak ez után kezdődik.

Cas figyelmét felhívják egy kanadai szellemre, aki Thunder Bay városában tizedeli a házába betévedő embereket, így a mi kis szellem vadászunk és az egyébként boszorkány édesanyja összecsomagolja a cókmókját, és mint az előtt már sokszor, ismét útra kelnek, hogy elköltözzenek. Irány Thunder Bay, a cél pedig vérbe öltözött Anna likvidálása.

Anna Korlovát 1958-ban ölték meg egy iskolás bál előtt: átvágták a torkát. Mindössze 16 éves volt. Hogy minél többet kiderítsen az ötvenöt évvel korábban történtekről, Cas a helyi középiskola méhkirálynőjét próbálja behálózni, aki bizonyára nagy örömmel fog mesélni az új - jópasi - diáknak a helyi folklór leghírhedtebb szereplőjéről. Be is jön Cas számítása, és az iskola legszebb lánya, Carmel Jones elhívja őt az évadnyitó világvége - értsd nyári szünet vége - buliba. Sajnos kicsit kicsúsznak a dolgok főhősünk kezei közül, mikor belép a képbe Carmel exe a sleppjével: Mike, Will és Chase igazi izomagyú bunkók. Provokálják Cast, aminek a fiú magában örül, mert ezzel közelebb kerülhet Annához. Mi mással akarnák megszivatni őt a helyi ászok, ha nem vérbe öltözött Annával? Csak arra nem számít Cas, hogy Mike a sima bunkózás helyett fejbe vágja egy deszkával, és ájultan behajítja őt Anna házába.

A következő körben Carmelnek és a trojkának áll el a szava: megjelenik Anna. Csakhogy a helyett, hogy Casre támadna, berántja a falon keresztül Mike-ot a házba, és szó szerint ketté tépi. Will és Chase elmenekül Carmellel, a szédelgő Cas azonban a házban marad. Egy Thomas nevű fura fiú húzza őt ki a Korlov házból, és menti meg ezzel az életét. Vagy nem is volt veszélyben Cas élete? Hiszen Anna őt is megtámadhatta volna, könnyű préda volt, ám ennek ellenére a szellem Mike-ot bűntette meg. Miért nem ölte meg Anna Cast?

Az Anna utáni hajtóvadászat megkezdődik, és a szokásostól eltérően Cas nem egyedül dolgozik, hanem Thomas és Carmel segítségével, illetve Will is belekotnyeleskedik. Van azonban valami fura ebben az ügyben, és Cas nehezen jön rá, hogy mi az. Anna erősebb, mint bármelyik másik szellem, amivel eddig dolga volt, de mitől? És hogyan lehetne legyőzni őt?

A szerencse tényleg forgandó. Év elején sorra futottam bele a borzalmasabbnál borzalmasabb könyvekbe - valahol a Pemberley-krónikák környékén lehetett az abszolút mélypont. Aztán valahogyan megtört ez az "átok", emelkedett a történetek tetszési indexe, ami a Vérbe öltözött Annánál a tízből elérte a kilenc pontot! Azt az egy szánalmas kis pontot azért nem adom még hozzá, mert Kendra Blake is sorozatot indított ezzel a kötettel, én pedig nem erre számítottam, hanem egy befejezett, lezárt mesére. Ok, az én hibám, hogy nem jártam utána, de ha megteszem, azzal lespoilereztem volna a Vérbe öltözött Anna végét is, ami csúnya dolog lett volna.

Hogy mi tetszett annyira ebben a könyvben? A címet és a borítót említettem az elején, ezt nem ismétlem újra. Tetszett az a meglepetés, hogy a mesélő egy fiatal fiú, aki YA-hoz méltatlan módon tisztában van önmaga erősségeivel és korlátaival. Cas tényleg egy olyan fazon, aki szembe jöhet velünk az utcán, nem pedig egy annyira nyilvánvalóan fiktív alak, aki túl-szép-ahhoz-hogy-igaz-legyen. Persze csak ha elvonatkoztatunk a "foglalkozásától". 

A másik kellemes meglepetés, az Carmel, aki pontosan Cas ellentéte ebből a szempontból: hús-vér Carmelek nem rohangálnak csak úgy az utcán. Ms. Jones rendelkezik az alapvető méhkirálynői tulajdonságokkal, miszerint csinos a pofija, tökéletes az alakja, és a pasija (jelen esetben frissen ex-pasija) egy izomagy, de ő bizony ezek mellett rendelkezik ésszel is, amit képes jó dolgokra használni, az előítéletességet és a felszínességet pedig csak alap szinten űzi.

Amint látjátok, nem túl nehéz a jó oldalamra kerülni, csak mellőzni kell a már tényleg elcsépelt kliséket. Például jó, ha van szerelmi szál az izgalmas alap sztorinkban, de nem kell, hogy a fülünkből is nyál csöpögjön tőle. A Vérbe öltözött Anna tubicái erre is odafigyelnek, és pont annyira osztják meg velünk az érzelmeiket, hogy még jobban megkedveljük őket, és drukkolni kezdjünk nekik. Én is abbahagyom az áradozást, és inkább előállok a fekete levessel. Mert hogy van negatívuma is az Anna sorozatnak. Láttátok már a következő rész borítóját?! Hát juj. És nem jó juj...

Kedvenc idézet a könyvből:
Nem félek. Anna velem van. Érte küzdök, és mi ketten meg fogjuk menteni egymást. És mindenki mást. És meg fogom győzni arról, hogy itt kell maradnia. Velem. Örökre.

A folytatás (A rémálmok lánya) trailere:

A Vérbe öltözött Anna a 2013-as várólistám tétele.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr115600498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása