Kárhozatra ítélt fogyókúra – hibás diéták!
2013. április 24. írta: .loretta

Kárhozatra ítélt fogyókúra – hibás diéták!

Köszönhetően az évszakok lassú felszámolódásának, idén nem nagyon van időnk kétségbeesni a bikiniszezon miatt, hiszen szinte a hóból léptünk át a medencébe. Bár gondolom, vannak, akik még az újévi fogadalmuknak köszönhetően, kitartanak az edzés és diéta tervük mellett (kisebb nagyobb csalásokkal én is!), de azért mindig van pár kiló, amitől még gyorsan még akarunk szabadulni, mielőtt a strandon villogunk. Diétákat találunk bőven a neten, persze mindig azt választjuk, ami nekünk a legkényelmesebb. Vagy, ha bevadulunk, és kurvára elhatározzuk magunkat, akkor meg 2-3 hetes éhezésekbe kezdünk! Saját magunkat vágjuk át, ha rosszul csináljuk. Egyrészt sosem fogunk lefogyni, másrészt elég hamar meghalunk majd, meg lóg a bőrünk mindenfelé. 

design-fetish-intervention-ware-3.png

1. Hiba: Kedvenc ételeink száműzése

Csábítás az mindig van. És előbb utóbb engedünk. Talán pár igazán elvetemült ember létezik, aki nem hagyja magát, de hát mindenki tudja, hogy milyen jól is esnek a titkos bűnözések. Előbb-utóbb megtörünk! Mindenki. De lehet ám „csalni” tervezetten is. Adj egy napot magadnak a héten, vagy ha erős idegzetű és igazán kitartó vagy, akkor kéthetente, amikor a kedvenc ételedet eheted. Így mindig lesz egy motivációd, egy pont, amíg ki kell tartanod, egy fény az alagút végén. Csak aztán mértékkel! Nem 8 szelet csokitorta, meg egy „all you can eat” menü valahol! Idővel pedig tanuld meg elkészíteni egészségesebben!

2. Hiba: Élelmiszer kategóriák száműzése

Nem az a megoldás ám, hogy kitiltjuk a cukrot meg a lisztet meg a zsírt a konyhánkból. Szénhidrátokra és zsírokra szüksége van a szervezetünknek, és kész. Ezt a tényt fogadjuk el. Amelyik diéta azt mondja, hogy nem kell, azt ne csináljuk. Ha rövidtávon eredményeket látunk, attól még hosszú távon többet árthatunk magunknak. Lehet ezeket okosan is enni: cukor helyett barna cukor, nyírfacukor, nádcukor stb. Persze ezekből sem kell 1 kilót tenni a kávéba. Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztek, rozsliszt, tönkölyliszt, purpurliszt, stb. Az internet tele van jó tanácsokkal, hogyan kell ezekből készíteni ételeket.

3. Hiba: Túl gyorsan túl sokat

Aki most határozta el magát, hogy le akar adni x kilót, az ne jövő hétig adjon magának határidőt. Persze sok mindentől függ, hogy mennyi az egészséges fogyás, de heti fél-1 kilónál többet fogyni, már valószínűleg nem az. Ne siettessük, minél fokozatosabb és egészségesebb a fogyás, annál tovább „úgy maradunk”! Az interneten találtok rengeteg olyan oldalt, amely testsúly, életkor, testmagasság, sportolás, munka típus stb. adatok alapján meghatározza a körülbelüli napi szükséges kalóriamennyiségeteket. Ebből vonjatok le kb. 10-15%-ot, és akkor fogtok fogyni.

4. Hiba: Egyes étkezések száműzése

Sokszor keveset. Nem hiszem, hogy újat mondok. Az, semmit az égvilágon nem segít, hogy este 6 után „nem eszek”, aztán általában éjfélkor fekszek le aludni, és 8 kor kelek, ami azt jelenti, hogy 14 órán keresztül éheztetem magamat! Többet árt, mint használ. Ne legyünk már lükék :) Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Mind belefér a diétába. Csak mértékkel! És lefekvés előtt két órával már ne együnk. Mindenki számolja ki magának, hogy az mikor van!

375x321_lose_weight_fast_how_to_do_it_quickly_ref_guide.jpg

5. Hiba: Túl keveset enni

Ahogy már mondtam, ne akarjunk túl gyorsan fogyni, ne akarjuk éheztetni magunkat. Tessék szépen kalóriákat számolni, 1200-nál alább nem menni, és lehetőség szerint ne 4 sport csoki szelettel érjük el az 1200-at. Ne az üres kalóriákat halmozzuk!* Minden szükséges tápanyagot megadni a szervezetünknek, és lassan fogyni. Türelem!

6. Hiba: a terv miatt enni

Attól függetlenül, hogy először furcsa lehet ötször enni egy nap (annak, aki eddig mondjuk 2x evett), és a tízórainál már küszködünk, hogy eljusson a falat a gyomrunkig, hamar rá fogunk állni erre az étkezésre. Felgyorsul az anyagcserénk, és észre fogjuk venni, hogy már éhesek is vagyunk, a „megfelelő” időben. De ne essünk abba a hibába sem, hogy nem hallgatunk a szervezet üzenetére. Ha nem éhes, nem kell enni. Ha azért hagyod ki a vacsit, mert nem vagy éhes, mert lenyomtál 2 szigetkört, és úgy, érzed, inkább lefekszel, és nem tartod magad a tervhez, akkor hagyd ki nyugodtan a vacsit. Hallgass a gyomrodra, ne unalomból, de ne is muszájból egyél!

images (1).jpg

7. Hiba: Az edzés és a sport nem belépő a csokigyárba

Ahogyan már említettem: érdemes számolni a kalóriákat. De nem csak azt, amit bevittünk, hanem azt is, amit ledolgoztunk. Hajlamosak vagyunk ugyanis túlbecsülni ez utóbbit. Tanuljuk meg, hogy, amit eszünk az mit jelent a szervezetünknek, és azt is tanuljuk meg, hogy 20-30 perc intenzívebb kocogás egy pohár kakaónak felel meg! Aki fogyni akar, az ne a cukiba menjen edzés után. A busz után futni, nem egyenlő azzal a kakaóscsigával*, amivel megjutalmaztad magad, mert elérted! Ha nem edzettél keményen legalább egy órát vagy többet, akkor, amire szükséged lesz edzés után: az a víz.

 

*Mindezekhez javaslom „hosszabb” tanulmányozásra és gondolkodásra ezeket a képeket: így néz 200 kalória a tányérodon!

http://www.wisegeek.com/what-does-200-calories-look-like.htm

 Forrás itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr255242789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tünde, dietetikus 2013.04.26. 17:09:54

A kristálycukor, a barna cukor és a nádcukor ugyanaz a szacharóz molekula, és ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Amúgy nagyon jó cikk. :)
süti beállítások módosítása