Tango Libre- Szabad a tánc [2012]
2013. március 23. írta: lámadémon

Tango Libre- Szabad a tánc [2012]

tango_libre_magyar_nagy.jpgA tangó lényege a szerelem, szenvedély és a két ember közötti izzás. Hivatalosan ebben a táncban a szabad lépések sorával a férfi irányít és engedi, hogy a nő tündököljön. Ha filozofikus akarnék, lenni most sok párhuzamot vonhatnék az élet, egy kapcsolat és a tánc között, mégsem teszem, csak gondoljunk bele.

 

 

 

 

 

Mozinet

Ezért a trailer után egy igazán eredeti filmet vártam, ahol ugyan sok megmosolyogtató pillanattal kerül szembe az ember, mégis a táncban két ember komoly és érzelmes oldala mutatkozik meg. Tehát vártam humort, vagy egy titkolni való szenvedélyes viszonyt, vagy azt a valamit a tangó jelent. Férfi és nő próbálja legyőzni egymást, de a szenvedélyük miatt nem tud egyikük sem felülkerekedni. Nos erről sajnos nincs szó!

Tango libre4.jpgMozinet

A történet csavarokban nem szenved hiányt. Alice szereti Fernand-ot és Dominic-et is akik jó barátok. FErnand a férje, Domi a legjobb barátja. Van egy gyerekük a kamasz Antonio, aki kimeríti az eleven kifejezést. És persze még itt van JC a börtönőr. Nos a két barát börtönben van és JC vigyáz rájuk, de egy tango órán megismerkedik JC Alic-szal és minden felborul. A kör bezárul, mert hisz mindenki ismer mindenkit immár a történetben. De mi is a gond, mi lenne ha nem az a fene nagy szerelem és szenvedély. Míg JC a belső gátlásai miatt nem juthat közelebb Alice-hoz addig a többit a börtön rácsai akadályozzák meg ebben. És a tánc csak olaj a tűzre.

Tango libre3.jpgMozinet

Egy ilyen előszó után nehéz is lett volna át nem adni magamat az élménynek és izgatottan beülni a moziba. A történet körvonalai már megvoltak a fejemben, és vagy úgy 10 vázlat arra, hogy vajon a címben szereplő „tango” miképp fog beívódni a hétköznapinak nem mondható történetbe. Sajnos azonban a film nem győzött meg. Azt gondoltam, hogy a tangó valami féle szövetként működik majd a filmben. Ezzel tudja a néző összekapcsolni a börtönőrt, a féjet, a feleséget, a szeretőt és a rácsokat. Hogy ezt a sok kis töredéket a tangó összeköti, és mint egy ragasztóként tapad egymáshoz, hogy úgy mondjam, mint egy tangózó pár. De valahogy nem így lett. A tangó, mint egy konfliktusforrás lesz több ponton is a történetben, és a film vége felé ki is törlődik. Csak az utolsó jelenet az, ami eszünkbe juttatja, hogy „ ja, tényleg ez is volt”. Elkezdődik a tánccal, ami miatt lesz nagy gubanc és humosr is kerül a színre ez által, de mikor már minden egyenesben sehol nincs a tánc. Hova lett a fő mozgató rugója? A szabadságot adja a börtön falain belül, de ezt a falakon kívül már nem is látjuk. Mint ahogy a szenvedélyt és a szerelmet sem. A börtön falai közé több élet szorult, mint a túloldalon.

Tango libre5.jpgMozinet

De nehogy félre legyek értve. Nem egy nyálas Dirty Dancing, vagy egy Kötelező táncok stílusú lányos csöpögős filmet vártam (bár ezek sem rosszak és meg van a maga helyük és idejük). Csak mintha a film az üzenetét vesztette volna el. Nem értettem kinek az oldalára is kéne állnom? A börtönviseltekére-akik azért vannak ott, mert rossz dolgot tettek és semmilyen vonásuk, nincs ami a szívemhez közelítette volna őket? Vagy a kint hagyott asszony, akinek csak a tánc marad, de nem a megtestesült ártatlanság? Vagy a börtönőr, aki a saját börtönében van? Egy ponton túl nem drukkoltam senkinek, és sajnos a nagyon is kézenfekvő humorral sem éltek. 

tango-libre2_1.jpgMozinet

Táncos filmnek semmiképp nem mondható, drámának nem elég impulzív, romantikus filmnek nem elég érzelmes, vígjátékot pedig egy lapon sem lehet vele említeni. 

Tango libre9.jpgMozinet

Az emberi kapcsolatok nagyon jó pozícióból indulnak a filmben. Érdekes már maga az alapja ia a történetnek. De ennyit el kell áruljak hogy minden kötődés romlani kezd és bárhogy küzdenek is ellene nem lesz jobb sőt. Mondjuk itt most helyesbítek mert ez volt benne a leginkább idegesítő hogy nem küzdöttek. Mindenki beletörődött saját sorsába és csak sodródik amerre az útja viszi. Minden spoiler nélkül: a történet végkifejlete ezért is volt meglepő, és dühítő. A sok kusza szálat nem hogy elvarrták volna, hanem egy még rosszabbal fedték el. Se a nézőnek se szereplőknek nincs megnyugvás a végén.

Tango libre8.jpgMozinet

De hogy nehogy csak a rossz szájíz maradjon, voltak a filmben igazán jó periódusok és egyáltalán nem untam a filmet miközben néztem csak sehova nem jutottunk el. Ez csak egy feltevés, de ha a produkcióba egy kis szenvedélyt csorgattak volna, akkor nem vált volna ilyen sterillé. Igazi francia film, amiből kivették a – romantikát, a humort.

Tango libre1.jpgMozinet

16.pngTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Bemutató dátuma: 2013. március 21.

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr365164871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása