A házban [2012]
2013. március 13. írta: lámadémon

A házban [2012]

a_hazban_plakat.jpgBármennyire is ironikus a film utolsó képkockáitól kezdeném, ami nagyon váratlan volt számomra. Hogy miért is? Először éreztem magamat filmszínházban, a szó-szoros értelemben, bizonyára köszönhető volt ez a környezetnek, ami körülvett- ugyanis nem egy multiplexben néztem meg a filmet- és nyilvánvalóan a film hangulata sem elhanyagolható ebben az esetben. Szóval a film végén épp hogy nem kezdtem tapsolni-, de tényleg. Nem volt eufória, vagy tűzijáték, hanem mintha egy jól megkomponált darab utolsó jelenetét néztem volna. És mint ahogy azt színházban szoktam tenni a fantasztikus játék tapsot érdemelt volna.

Vertigo Media

A történet nagy vonalakban egy francia irodalom tanárról szól és egy diákjáról, akiben a tehetség szikráját véli felfedezni. De mivel François Ozon világában járunk itt nem csacska és butácska csavarokra lehet számítani. Ugyanis a diák Claude Garcia (Ernst Umhauer), nem képzelete játékát veti papírra, hanem a valóságot. Tanára Germain (Fabrice Luchini) eleinte maga sem tudja, mit kezdjen a dologgal, de később, mint valami drogra rákap, és nem bír betelni az olvasással és a történet formálásával sem. Eközben a történet saját útján halad a tanár és felesége közt is, sokszor megmosolyogtató etűdökbe keverve hőseink.

A_hazban_2.jpgVertigo Media

És elgondolkodunk, hogy ki is irányít ebben a történetben. A diák aki a fantáziáját vagy a valóságot veti papírra? Vagy a tanár, aki terelgeti fogékony és tudásra éhes diákját? Ki játszik kivel? És ha erre rá is jövünk vajon ki volt az aki mindeközben a legjobban szórakozott?

A_hazban_3.jpgVertigo Media

Hogy visszatérjek Ozon zsenialitásához az valahogy abban rejlik, hogy olyan helyre kerül a néző ahol még sosem járt. Egy köztes helyen a film az irodalom és a képzelet határára mindezt egy térben. Hogy mire is gondolok, azt most megpróbálom elmagyarázni. A filmben történik a cselekmény, amit látunk miközben ez Claude írása, ami ugyebár a valóság, de van, hogy a képzelet torzít még a valóságon is, és ami igaz az talán mégsem. Nos, legalább ennyire csavaros a film is, nem csak az én írásom nyakatekert. De ettől úgy gondolom, hogy a nézőtől extra figyelmet kíván. Továbbá a történet kanyarulatai is figyelmet igényelnek. Ezért feszült figyelem lesz úrrá a nézőn. Gondolom ennek tudható be, hogy műfajilag ez thriller besorolásba került, nekem nem tűnt annak inkább dráma.

A_hazban_1.jpgVertigo Media 

Ez a 3. típusú kukkolást mindenkinek ajánlom. Hiszen mi nézzük ahogy a fiatal Cleude belemászik egy család életébe, csak minket nem fenyeget a lebukás veszélye.

A_hazban_6.jpgVertigo Media 

16.pngTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

 Bemutató dátuma: 2013. március 14.

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr895133583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása