Ízek palotája [2012]
2012. október 23. írta: lámadémon

Ízek palotája [2012]

A_plakát.jpgEgy film, amiben a történet mellé körítésnek ínycsiklandozó ételek kerülnek a vászonra. Én azok közé tartozom, akik szeretnek enni és élvezettel lapoznak végig egy szakácskönyvet, mert már a szép képek látványa is jobb hangulatba hoz. Ha Te is hasonlóképpen vagy akkor, íme egy film, ami biztosan tetszeni fog.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

              ADS Service Kft

Mindig is szerettem az étellel szimbiózisban működő filmeket. Valahogy megvan az a tulajdonsága, ahogy életszerűbbé válik a történet. Ami valljuk be egy paradox helyzet, hiszen sem ízek sem illatok nem lengik, be a mozi termet, marad hát a színtiszta látvány. Figyelem új fogyókúrás tipp, vacsora helyett nézz meg egy gourmet-filmet. ;) Ebben a filmben egy idő után kifejezetten hálás voltam, hogy nincsenek illatok, mert az már tényleg kínzás lett volna, a látványtól is voltak percek, amikor a mozi közönsége együtt sóhajtott fel a gyönyörűségtől.

A_főzés közben.jpg

ADS Service Kft

A történetben Hortense (Catherine Frot) a francia köztársasági elnök személyi szakácsává lesz, mondhatni véletlenszerűen. Természetesen a közismerten férfias szakmában, ellenségesen fogadják, pláne, ha az (ő szemükben) az új ember: szakképzetlen, idősebb, és még nő is.

A_főkonyhán.jpg

ADS Service Kft

A történet párhuzamosan játszódik a múltban, azaz az Elysée-palotában és Hortense jelenlegi életében. Kiválóan működik benne az ellen pontozás, amit a 2 évvel ezelőtti fényűzés, pompa és elit társaság jelent és az újzélandi kiküldetés között. Ugyan Franciaországban olyan körülmények voltak adottak, amiért mások öltek volna és nagy megtiszteltetés, hogy maga az elnöknek főzhetett, akiben rokonlélekre talál, mégis a megbecsülés hiánya változtatásra kényszeríti Hortense-t. A kétkezi munkásoknak zord körülmények között szeretettel és odaadással tálalni a költeményeket mégis jobbnak bizonyul, mint a palotában. Tanulság: már ez is meglepő, hogy van egy filmnek. De számomra az, ha valamit szenvedéllyel csinálunk, akkor megéri a sok áldozat. de vannak olyan nehézségek, amik megnehezítik az életünket. Ilyenkor jobb, ha elengedjük azt, mert a görcs és a kényszer keserűvé tesz minket.

A_válogat.jpg

ADS Service Kft

Önkéntelenül is összehasonlításba fogtam, két olyan filmmel, amik az ízlelőbimbókra egyértelműen hatnak. Hasonló filmeket láttam már sokat, hogy tudd kedves olvasó hova is helyezd, el én adok egy kis segítséget. A Csokoládé, ami talán az egyik legismertebb nagy sikerű film volt, ahol előtérbe az étel került. Mégis, ugyan nézhetetlen a történet egy-kettő tábla csoki nélkül, de a story hangsúlyosabb, mint az ételek. A csokis finomságok, mint, jelenetek közötti átvezetőnek szolgál, ami mégis összefűzi a történetet. Julie & Julia - Két nő, egy recept című film igaz történet megfilmesítése, itt Julia Child receptkönyve kerül vászonra. Mindkét filmen azonban érződik az amerikai vonulat. Olyan apróságokra gondolok, mint a szereplők, akik miatt a siker már borítékolható is volt, vagy a humor és a romantika. 

A2_elnökkel.2.jpg

ADS Service Kft

Összegezve ez az alkotás számomra az említett két film gyermeke. Van benne románc, de nem ez a fő történetszál, szép számban van benne recept és főzés, ami valóságos. De a francia konyha legfelső szintjén prezentálva, ami a hétköznapi magyar ember számára bonyolultá teszi, és ezért, eszembe nem jut otthon főzni valamit, amibe friss szarvasgomba kerül lehetőleg 1 kg- nál több. Karakter tekintetében Hortense valóságosabb és megfoghatóbb, mint Vianne Rocher (Csokoládé) alakja, de kevésbé komikus, mint Julia Child (Két nő, egy recept). És persze egy ízig-vérig francia filmről beszélünk mind elegancia, humor, receptek és zene tekintetében egyaránt.A zenét az a Gabriel Yared szerezte aki az Angol beteg-ét amiért Oscar-t BAFTA és Golden Globe-ot kapott. Ez nem annyira jó, de jó zene.

Hogy pár érdekes momentumot is írjak a filmről (spoiler-ezést messze elkerülve), két dolog, amin fennakadtam. Tele van francia ételnevekkel. amik természetesen lefordíthatatlanok, de és így meg se tudjuk, hogy húsról vagy tésztáról beszélünk, hacsak nem segítenek minket a képek. A másik a film egy bizonyos jelenete, ahogy a szarvasgombát szeletelnek pirítósra. Tudtommal elég csak egy nagyon kicsi is belőle és mert az íze nagyon intenzív, és inkább fűszer, mint gomba. De kutakodásom eredménye hogy valóban van ilyen hogy étek, ami szarvasgomba vajas pirítóson. Szóval más ne döbbenjen meg ezen a ponton! 

A_szarvasgombával.jpg

A_elnökkel.jpg

ADS Service Kft

Nézze, aki szeret főzni, vagy enni, vagy csak szereti (hogy stílusos legyek) a könnyed szuflé szerű filmeket !!! :)

Bemutató dátuma: 2012. október 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr94863603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása