Géppisztolyos prédikátor - Machine Gun Preacher [2011]
2011. december 30. írta: redbandita

Géppisztolyos prédikátor - Machine Gun Preacher [2011]

2011 januárjában gondoltuk ki Enbee-vel, hogy kellene csinálni egy listát, amire olyan dolgokat veszünk fel, amiket szeretnénk megírni 2011-ben. Ő egy könyves listát írt, én egy filmeset. A baj az, hogy mind a könyvkiadók, mind a filmforgalmazók csúszkáltak egy kicsit a megjelenésekkel, így nekem pl. lesz olyan filmem, amit biztosan nem tudok még idén bemutatni Nektek, hiszen a Bel Ami premierjét már most 2012 februárjára csúsztatták. A géppisztolyos prédikátor premierje az év (szinte) utolsó napjára esett, de még sikerült elcsípni. Mint minden a listán szereplő filmnél, úgy most is szeretnék valami pluszt belevinni, úgy gondoltam Gerard Butler néhány korábbi szerepével hasonlítom össze, a prédikátorét.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

@Fórum Hungary

Sokféle karakter bőrébe belebújt már Butler az elmúlt években, pl. láttuk Drakulaként, vagy egy számítógépes játék részeként, fejvadász exférjként, vicces TV-s szereplőként, vagy akár romantikus filmben. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy mindegyik szerepben megállta a helyét és ami még ennél is furcsább, hiteles maradt. Most egy merőben új szerepkörben látjuk és ez is nagyon jól áll neki.

@Fórum Hungary

Amikor az első másodpercekben éppen szabadulni látjuk a börtönből, még nem is sejtjük mi fog vele történni ebben a kb. két órában. Samet a felesége várja a börtön előtt, akit egyébként Michelle Monaghan alakít. Sam azaz Butler szeretné az életét ott folytatni, ahol abbahagyta, mielőtt lecsukták: a motoros haverjaival lógni, inni, drogozni stb. Ám elképedve figyeli bizonyos dolgok változását az otthonában.

@Fórum Hungary

A felesége nem csalta meg, de mégiscsak valami másban keresett vigaszt: Istenben és a templomban látta a kiutat. Megpróbálja Samet is rávenni a megtérésre, a férfi persze hallani sem akar róla. Ám amikor a barátjával egy nagyon rosszul sikerült este után, csupa vérben tér haza, a felesége nem igazán hagy más megoldást. Vagy elmegy velük a templomba, vagy másik otthon után kell néznie. Sam elmegy a templomba, megkeresztelkedik, hinni kezd és az élete szép lassan kezd jó irányba haladni. Munkát kap, majd egy csodával határos vihar túlélése után, jól menő vállalkozást indít. Meggazdagodnak, új életet kezdenek, egy új házban, de ekkor Sam már többet akar. Segíteni másokon. 

@Fórum Hungary

Innentől kezdi a film teljesen lekötni a figyelmet, vagy legalábbis az enyémet mindenképpen. Sam templomot épít és a gyülekezet bevételeiből akar felépíteni egy árvaházat Afrikában, Szudánban. Azt hiszem itt kell megjegyeznem, hogy Sam Childers nem egy kitalált személy, hanem egy létező figura. nyilván vannak részek, ami kiszínezettek, de a történet nagy része igaz történeten alapul. Talán ettől válik még elképesztőbbé, lenyűgözővé, felkavaróvá.

@Fórum Hungary

Gyerekesen fog hangzani, de a film premierjét még Karácsony előttre tűzték, és így talán még hidegrázósabb volt az egész. Nekünk az a problémánk, hogy milyen ajándékot vegyünk, vagy mi legyen a karácsonyi menü, addig az ott élő emberek és gyerekek a mindennapok túlélésével küzdenek. Az LRA nevű milícia tartja uralma alatt a népet, és nekik semmi sem szent: gyerekeket rabolnak és adnak pisztolyt a kezükbe, falvakat gyújtanak fel, embereket ölnek. Sam nem is igazán sejti milyen nagy fába vágta a fejszéjét. Segítői a szabadságharcosok, de az ő felszereléseik is rosszak, így nem sok mindent lehet tenni. Az árvaház elkészül, mégha ehhez rengeteg pénzre is van szükség (amit nagyrészt Sam fedez). De ha arra van szükség Sam fegyvert ragad és ő maga kezdi irtani az LRA embereit. Gyorsan híre megy a fehérbőrű, gépfegyveres prédikátornak.

@Fórum Hungary

Ám eközben Sam elhanyagolja feleségét és kislányát, feléli minden tartalékukat, jelzálogot tetet a házukra, eladja a vállalkozást. Vajon meddig bírja egy házasság mindezt a megpróbáltatást?

Csak ajánlani tudom a filmet mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nagy problémái vannak. garantálom, hogy ezután a film után jó ideig nem fog eszébe jutni a saját gondja, mert eltörpül majd a kis gyerekek gondjai mellett. Gerard Butler rajongóinak is merem ajánlani. Azoknak viszont kifejezetten NEM ajánlom, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, gyengébb idegzetűek is tartózkodjanak ettől a filmtől.    

Na nézzünk akkor bele egy kicsit Butler korábbi szerepeibe. Én inkább azokról fogok írni, ahol főszereplő volt.

Gerard Butler a skóciai Glasgow-ban született, ír származású családban. A glasgow-i egyetemen szerzett jogi diplomát, majd egy vezető jogi cégnél dolgozott, amikor látta Irvine Welsh Trainspotting című regényének moziváltozatát, és ez meggyőzte őt arról, hogy hagyja ott a jogot, és próbálkozzon a színészettel. Londonba ment és néhány hónapig alkalmi munkákból tartotta el magát. A Steven Berkoff színész-rendezővel történt London Café-beli találkozása sorsdöntőnek bizonyult színészi pályája alakulásának szempontjából. Rövidesen részt vett élete első szereplőválogatásán, a karrierje a "Coriolanus"-szal indult. 2000 januárjában érkezett Los Angelesbe, és alig egy év elteltével már nevet is szerzett magának.

Elsőként egy 1997-es filmben tűnt, a Botrány a Birodalomban-ban. Ezt a kosztümös filmet még nem láttam, de azt tudom róla, hogy Viktória királynőről szól, és arról, hogyan dolgozza fel férje, Albert herceg elvesztését. Egyébként Butler itt nem főszereplő, de ez volt az olyan első jelentősebb film, amelyben szerepet kapott.

1999-től szerepelt a Lucy Sullivan férjhez megy című vígjáték sorozatban, majd talán ennek köszönhetően is 2000-től folyamatosan egyre több és egyre jobb szerepeket kapott. 2000-ben magát Drakula grófot játszotta a Drakula 2000 című filmben, majd egy évvel később Attila a hun bőrébe bújt. Nekem mindkét szerepben nagyon tetszett, mert elképesztően férfiasan alakítja a két karaktert.

2002-ben egy scifiben, A tűz birodalma:2020-ban. Ezt a filmet mé nem láttam, mert egyelőre Butler rajongásom, sem tudott rávenni egy sci-fire. 2003-ban inkább mellékszerepekben tűnt fel, majd 2004-ben ő maga volt Az operaház fantomja, így énekhangját és megmutathatta Nekünk. 2007-ben három jelentősebb filmben is szerepelt, az egyik a P.S. I love you, ahol még néhány(?) női rajongó szívét sikerült meghódítania. Végre egy drámai, romantikus szerepben is láthattuk ezt a charme-os, eddig macsónak hitt pasit. Szintén ebben az évben alakította a spártai vezért a 300-ban és egy kétségbeesett apát, akinek egy pszichopata rabolta el a lányát, a Próbatételben. Ez utóbbit még nem láttam, de ezt a hiányosságot mindenképpen pótlom.

Újabb évek teltek el kisebb vagy nagyobb mellékszerepekkel, majd beköszöntött 2009 és Butler ismét tündökölt: a Törvénytisztelő polgárban, a Gamer, és a Csúf igazságban. Egy év, három teljesen különböző karakter és Butler mindegyiket hitelesen alakította. Itt döntöttem el, hogy hivatalosan is Butler rajongó vagyok, és nemcsak a kinézetét, hanem színészi munkáját is imádom.

2010-ben szinkronizálta az Így neveld a sárkányodat című animáció egyik főszereplőjét, ami szintén újdonság volt a karrierjében, majd eljátszott egy fejvadászt az Exférj újratöltve című vígjátékban. Ahol Jennifer Aniston volt partnere. 2011-ben ő maga lett a Géppisztolyos prédikátor, és jövőre is látjuk majd pl. a Movie 43-ban vagy a Playing The Field-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr823501807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása