Holiday [2006]
2011. december 25. írta: enbee

Holiday [2006]

Aki rossz passzban van, annak a karácsony bizony nem az év legszebb ünnepe. Te mit tennél meg azért, hogy ha csak két hétre is, de változtass az életeden? Példának okáért, Amanda és Iris nyaralni mennek a világ másik végére.

holiday.jpg

Amikor Iris-t (Kate Winslet) valakihez hasonlítani próbáltam, elsőre az Igazából szerelemből Sarah (Laura Linney) jutott eszembe. Tudjátok, a nő, aki évek óta halálosan szerelmes a munkatársába, és mikor végre összejönne neki a dolog, akkor a beteg testvére folytonos hívásai meghiúsítják a dolgot. Aztán amikor végig gondoltam, hogy milyen is Sarah, rájöttem, hogy Iris sokkal mélyebben van. Ő is reménytelenül szerelmes, méghozzá a munkatársába/ex-pasijába Jasper Bloomba (Rufus Sewell). A pasas egy tipikusan unszimpatikus fazon: folyton teszi a szépet Iris-nek, és ott használja ki, ahol tudja.

A karácsonyi partin aztán bejelentik, hogy Jasper eljegyezte azt a nőt, akivel anno megcsalta Iris-t. A csaj összezuhan, folyton bőg, és majdnem öngyilkos is lesz. Persze ez utóbbi miatt gyorsan felpofozza magát, de akkor is ráfeküdt a gázrózsákra Londonhoz közeli kis vidéki kunyhójában. A teljes depressziótól a számítógép püttyögése menti meg Iris-t. A feladott otthoncserés hirdetésére válaszolt valaki.

Az Atlanti-óceánon és az USA-n túl, Los Angelesben él dolgozik Amanda Wood (Cameron Diaz). A nő együtt él a zeneszerző pasijával (Edward Burns), de éppen fasírtban vannak, és amikor a férfi bevallja, hogy tényleg lefeküdt az asszisztensével, ahogyan azt Amanda gyanította, akkor végképp elválnak útjaik. A maga módján Amandát is eléggé megviseli a szakítás, ezért (munkatársai legnagyobb meglepetésére) úgy dönt, hogy nyaralni megy. A neten keresgélve talál rá a Rosehill Cottage-ra, amit a tulaj otthoncsere formájában kiadna. A lányok pikk-pakk nyélbe ütik az üzletet, és másnap már a repülőn ülnek útban a másik otthona felé.

holiday_homes.png

Amanda, aki a pörgéshez szokott, már pár óra után halálra unja magát az eldugott kis házikóban. Bevásárolt, ivott, unatkozott, lefeküdt aludni. Éjszaka aztán arra ébredt, hogy valaki dörömböl az ajtaján. Egy részeg fickó az, aki mint kiderült, Iris öccse. Graham (Jude Law) nagyon jóképű, intelligens, vicces - mi mást kívánhatna az ember lánya? Amanda egyet ért velem, neki bőven elég ennyit tudni a pasiról ahhoz, hogy huncutkodjanak kicsit :] Igaz, hogy másnap már vissza akar repülni a nő Amerikába, de végül úgy dönt, hogy marad még egy kicsit. És igen, az ideje nagy részét Grahammel tölti, aki valószínűleg igazi nőcsábász, mert folyton hívogatják a Sophie-k és az Oliviák. Ez addig nem is számít túl sokat, amíg Amanda úgy gondolja, hogy könnyedén veszik a dolgokat. De amint kiderül, hogy az említett Sophie és Olivia valójában Graham lányai, akik anyukája két éve halt meg, az kicsit megbonyolítja a dolgokat. Ez, és persze az is, hogy Graham szerelmet vall Amandának.

Los Angelesben sem éppen uncsi az élet. Iris megismerkedik a szomszédban lakó idős bácsival (Eli Wallach), akiről kiderül, hogy egy Oscar-díjas író. Arthur és Iris szinte azonnal összebarátkoznak, sok időt töltenek együtt. Arthur mesél, Iris pedig hallgat. A nő megismerkedik Amanda (most már) ex-pasijának kollégájával, Miles-szal (Jack Black) is. Iris-t elbűvöli Miles humora, Miles-t pedig Iris őszintesége és jósága. Már éppen kezdenének ők is összemelegedni picit, amikor felhívja Miles-t az ex-barárnője (Shannyn Sossamon) azzal, hogy ki szeretne vele békülni.

A filmet Nancy Meyers írt és rendezte, és azt hiszem, ez elég sokat elmond róla. Igazi csajos film - egy kis ünnepi hangulattal - szeretetről, szerelemről, reményről és a Nagy Boldogságról. Leülsz a tévé elé, hogy megnézd, és észre sem veszed, hogy eltelt másfél óra, és a végére értél. Nem unalmas, a főszereplők szeretni valóak, humorosak, emberiek és komolyan szurkolunk nekik, hogy összejöjjenek a dolgaik. Szerencsére a negatív alakok sem hiányoznak a Holiday-ből: Jasper az első pillanattól kezdve unszimpatikus, Miles Maggie-je pedig először csak picit ostobának tűnik, de a kölcsönzős jelenet után kifejezetten ellenszenvessé válik. Jó, könnyed kis választás tizenöt év felett mindenkinek.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr103493501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása