A Grincs - How the Grinch Stole Christmas [2000]
2011. december 25. írta: redbandita

A Grincs - How the Grinch Stole Christmas [2000]

Tulajdonképpen tekinthetjük egy antikarácsonyi köntösbe öltöztetett abszolút mértékben kedves karácsonyi történetnek. A főszereplő egy zöld, higiéniát mellőző, goromba lény, a Grincs. A Grincsről tudni kell, azon kívül, hogy az ajtaján nincs, kilincs... Juj de rossz... Azt hiszem cukormérgezést kaptam, bocsi). Szóval a Grincs utálja a Karácsonyt, sőt igazából mindent és mindenkit után, talán csak saját magát és a kutyáját nem. Kifalván viszont egyszerűen imádják a Karácsonyt. Lesz itt bonyodalom, vidámság, izgalom, és a végén nyilván happy end, hiszen egy családi (ráadásul Karácsonyi) filmről van szó.

Hogy hol is van ez a bizonyos Kifalva? Egy hópihén. Lakói pedig az eléggé furcsa kinézetű (lásd pl. haj, orr, ruházat) kik. Kifalván lázas készülődés előzi meg a Karácsonyt: mindenki sürög-forog, rengeteg a dolog. Fel kell díszíteni a házakat, és magát a falut, feladni a leveleket, ajándékot csomagolni, sütni, főzni stb. De ugyebár ott van az a zöld lény, akit már korábban említettem. Talán mondhatjuk, hogy a Tudodkije, akit nem neveznek nevén, a rettegett, a gonosz, az undok, a Grincs. A kis Cindy (Taylor Momsem) nem érti miért ilyen nagy a felhajtás a Karácsony körül. Okfejtése szerint nem kellene ilyen körülményesnek lennie, hiszen ez a szeretet ünnepe, nem pedig a sürgés-forgásé.

A szöszke lány amúgy nem is hisz a Grincs legendájában, nem gondolja, hogy létezik, vagy ha mégis, akkor semmiképp sem olyan gonosz, mint amilyennek mondják. Kicsit aggódik, hogy a Grincs magányos a Kobak-hegyen lévő barlangjában. Elhatározza, hogy felkéri az idei ünnepség mókamesterének.

Grincs (akit egyébként Jim Carrey alakít, megjegyzem fergetegesen) kb. sokkot kap, amikor meglátja az otthonánál a kis Cindy Lout. Először elküldi, de aztán mégis elfogadja Cindy vacsorameghívást és elgondolkodik a mókamesterségen is. Ám a városban való megjelenése nagyon rosszul sül el, és a Grincs feldúltan távozik. Sértettségében az az ötlete támad, hogy megleckézteti a város polgármesterét (Jeffrey Tambor), és a többieket. Hogyan is állhatna bosszút, ha nem úgy, hogy fogja és szőröstül bőröstül ellopja a Karácsonyt.

Nyilván mivel ez egy Karácsonyi történet nem érhet így véget, de hogy mi történik azt nem árulom el. A filmet Ron Howard rendezte, akinek annyi filmet köszönhetünk, hogy nehéz lenne felsorolni mindet. Pl. Túl az Óperencián, Apollo 13, Angyalok és démonok vagy legutóbb A dilemma. A történet maga pedig Dr. Seuss azonos, az ötvenes évek végén kiadott regényén nyugszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr733495815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása