Sasszem - Eagle Eye [2008]
2011. december 14. írta: enbee

Sasszem - Eagle Eye [2008]

Rachelről (Michelle Monaghan) azt hiszem mondhatjuk, hogy egyedül álló anya. Miután a kisfiát feltette a washingtoni vonatra, ahová Sam (Cameron Boyce) az osztálytársaival koncertet adni megy, anyuci a barátnőivel tölti az első szabad estéjét. Vagyis csak töltené, ha egy idegen nő fel nem hívná, és meg nem fenyegetné, hogy ha nem teszi azt, amit mond, akkor Sam szerelvénye ki fog siklani. Rachel az utasításokat követve beszáll egy fekete Porsche Cayenne-be, és a megadott címre hajt, ahol beugrik mellé egy fiatal pasi.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

eagle_eye.jpg

Nyugodtan kijelenthetem, hogy Jerry Shaw (Shia LaBeouf) élete elég szar. Az egyetemet otthagyta, egy fénymásolóban dolgozik műszakvezetőként, a lakbérrel el van maradva, ráadásul most kapott egy hívást, mi szerint az ikertestvére, Ethan autóbalesetben meghalt. Jerry pont a temetésre ér haza, ahol mindenki őt bámulja, mert hát pont ugyan úgy néz ki, mint a testvére, és hát elég könnyű rájönni, hogy miért is dobbantott otthonról a fiúka. Ethan volt az okos, a kedves, a jó sportoló, mindenben az első. Imádta az öccsét, mindent megtett érte, és Jerry is ugyan így volt ezzel, a saját képességeinek korlátain belül. Apunak (William Sadler) azonban nehezére esett megbirkózni a fiai közötti különbségekkel, így inkább Jerry-től is ugyan azt várta, mint Ethantől. Míg Ethan évfolyamelsőként végzett a Légierő Akadémiáján, addig Jerry iskolai karrierje tudjuk, hogyan végződött. Bár hozzá kell tenni, hogy valahogyan csak bekerült a Stanfordra (!), szóval annyira buta gyerek ő sem lehet. Minden esetre a Shaw házból Jerry összetörten, egy csekkel a zsebében tér haza.

Fura dolog történik, amikor egy automatánál Jerry megpróbálja rátenni a kapott összeget a számlájára. Annak ellenére, hogy 100 dollárnál is kevesebbnek kellene a kártyáján lennie, most hirtelen 750.000 van rajta! És itt még nincsen vége a különös dolgoknak: haza érve egy rakás fegyver, tonnányi műtrágyát, illetve hamis útleveleket talál a lakásában. Jerry nem igazán érti, hogy mi történik (ezt mondjuk nem csodálom), és az sem segít a helyzeten, amikor csörög a mobilja, és egy női hang arra szólítja fel, hogy hagyja el a lakását, mert harminc másodpercen belül megérkezik az FBI! Jerry nem hallgat rá. És az FBI tényleg rajta üt.

A szövetségiek beviszik az ifjú Shaw-t, és Morgan ügynök (Billy Bob Thornton) kapja azt a dicső feladatot, hogy terror cselekmények vádja miatt kihallgassa őt. Jerry elmesél a férfinak mindent, de persze az nem hisz neki. Megérkezik a légierő nyomozója is, Zoe Perez ügynök (Rosario Dawson), aki megvitatja az ügyet Morgan ügynökkel - ez idő alatt a női hang újra hívja Jerry-t, egy daru leviszi a fél emeletet, és a fiú megszökik. A nő tollba mondja neki azt, hogy merre menjen, míg végül egy fekete Porsche Cayenne veszi fel őt, a sofőr ülésben Rachellel.

eagle-eye-screen-4.jpg

Az ismeretlen nő telefonon keresztül továbbra is utasításokkal látja el a duót, de Jerry egy ponton besokall, és nem akarja tovább csinálni a "küldetést". A hang ekkor egy elektronikai boltba küldi őket, és a tévéken keresztül tulajdonképpen leleplezi magát. Elmondja, hogy mind Rachelt, mind Jerry-t egész életében figyelték, lehallgatták minden telefonbeszélgetésüket, és elolvasták minden levelüket. Ismerik az erősségeiket, és tudják, mik a gyenge pontjaik. A monológból Jerry rájön, hogy a nő, akivel kapcsolatban voltak, igazából "csak" egy számítógép, és azon már szinte meg sem lepődik, hogy a célja az, hogy megdöntse az amerikai kormányt.

Ezzel kapcsolatban a teljes történetet a másik szálon ismerjük meg. Zoe elmegy Ethan lakására, és talál egy elrejtett csatlakozót, amin keresztül megpróbál felcsatlakozni a hálózatra, de nem sikerül neki. Az épületet elhagyva meg is jelennek a légierő biztonsági emberei (azt hiszem), és elviszik Zoe-t egyenesen a védelmi miniszterhez (Michael Chiklis), aki bemutatja őt Ariának. Aria egy számítógép, ami figyel minden sugárzott jelet, elemzi azokat, és jelzi a kezelőinek, ha bajt jósol. Telefon hívások, e-mailek, biztonsági kamerák felvételei, és még rengeteg olyan dologhoz van hozzáférése, amire nem is gondolnánk. Egy katonai akcióban Aria tanácsai ellenére az elnöki kabinet a támadás mellett döntött, és ezt a gép úgy értelmezte, hogy a vezetői bajba sodorják az országot, valamint veszélyeztetik az állampolgárokat. A függetlenségi nyilatkozat értelmében pedig Ariának kötelessége "leváltani" ezt a kormányt, amit ő kivégzésként értelmez. Hogy jön Rachel és Jerry a képbe? Nem nehéz kitalálni :] De inkább nézzétek meg a filmet!

Sok helyen olvastam, hogy a filmben nincs semmi eredeti ötlet, de őszintén szólva ez engem egy cseppet sem érdekelt. A filmet egész végig úgy néztem, hogy egyszer sem jutott eszembe az órámra pillantani, vagy újra tölteni a bögrémet. Szerintem a Sasszem pörgős volt, üres járatok nélkül, izgalmas és jól kidolgozott jelenetekkel, és a végére sem fogyott el. Volt benne egy kis hősiesség, sok-sok szaladgálás, láthatatlan ellenség és happy end. Egy akció filmtől nekem ennél több nem igazán kell. Jó, hát egy izmos férfi főszereplő ledobhatta volna a pólóját, de ne legyünk telhetetlenek. Kocka hasat majd keresünk máshol. A Sasszem e nélkül is éppen elég jó lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr293463138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása