Ismeretlen föld- Even the rain [2010]
2011. november 04. írta: pytia

Ismeretlen föld- Even the rain [2010]

A rendező szavaival élve „Olyan sok film van, ami nem szól semmiről" de Icíar Bollaín közönségdíjas alkotása pont nem tartozik közéjük: Egyszerre kapunk betekintést egy dél-amerikai filmforgatás nehézségeibe és Bolívia nyomorúságos helyzetébe. Első hallásra talán furcsa párosításnak tűnhet, de valójában nagyon is sok a párhuzam az esőért folytatott harc és a Kolumbusz mítosza körül forgó alkotás között.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

ismeretlen (1).jpg@Cirkó Film

-Elmentünk forgatni Bolíviába, ahol ott vannak a maguk arcával és problémáival a bolíviaiak, mert azokat is el kell mesélni. Ez egy emberi jog; ha egy ország nem meséli el a saját történetét, elmesélik majd mások. Megtesszük jól vagy rosszul, de minden országnak el kell tudni a mesélni a saját történetét képekben.- fejti ki egy interjúban Icíar Bollaín.

Mind a két esetben egy komoly konfliktushelyzettel találkozunk, melyben szembeszegülnek az uralkodó hatalommal és igazságtalansággal. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, könnyen mondhatnám, hogy egy újabb nyálas (ám ezúttal mexikói-spanyol-francia) filmet készítettek, amiben a csúnya gonosz kormány kizsákmányolja a szegény éhbérért dolgozó népet, akitől még a vizet is sajnálja. Itt viszont korántsem csak erről van szó.

@Cirkó Film

A legnagyobb rosszindulattal is csak azt tudnám mondani, hogy hatásos filmdráma. Tetszett, hogy nem használnak benne tipikus hatásvadász effekteket, csak elbeszélik durva túlzások nélkül, hogy a történelem bizony megismétli önmagát. Mindezt úgy teszi meg, hogy a néző elgondolkodik közben (és utólag is), hogy amit lát, valójában miről is szól. Kétség kivűl több olvasata is lehet, érdemes többször megnézni. Aki szereti a kulturális és társadalmi problémákkal foglalkozó filmeket azoknak mindenképpen ajánlott alkotás. Aki viszont pörgős, könnyed sztorit vár azok számára felejtős.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem nagyon szeretem az olyan filmeket, ahol szembesítenek a világ borzalmaival. Végülis moziba szórakozni járunk. Ez a film mégis megfogott és bátran állíthatom, hogy megnézném még egyszer. Nem csak azért, mert szerepel benne az egyik leghíresebb latin-amerikai színész Gael García Bernal (Egy motoros naplója, Anyádat is), hanem mert ráébreszt, hogy amit az átlag modern ember természetesnek vesz, az máshol érték, és amíg nem tapasztalja meg a hiányát, addig nem tudja mennyire fontos.

Forrás: Cirkó Film

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr33353569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása