A Király halott, de a Herceget még láthatod
2011. július 24. írta: pytia

A Király halott, de a Herceget még láthatod

Közhírré tétetik: Megsúgták, ki lesz a nulladok napi fellépő! Háromszoros hip-hip, hurrá! Kezeket a magasba, dobpergés és mindenféle hatásfokozó háttérzaj: A Sziget Fesztivál jóvoltából ellátogat hozzánk a sokszoros-díjas, híres-neves amerikai pop-ikon: Prince Roger Nelson, alias PRINCE.

Juhé! Ujjongás és tömegováció. Legalábbis azok részéről, akinek van fogalma róla ki ő, és/vagy hallottak tőle már akármit is. Meglepődnék, ha számottevő lenne azok tábora, akik sohasem hallották még a Purple Rain, Kiss vagy a Black sweat című dalát. Ha más nem, filmekből ismerősnek kell lennie.
 
Félve vallom be: tudom, szégyen és gyalázat, de nem tartozik a kedvenceim közé, így kénytelen vagyok megkímélni titeket a lelkes PR-szövegtől. Ennek ellenére a helyetekben elmennék és meghallgatnám a koncertjét. Mégiscsak a 70-es, 80-as évek legsikeresebb/leghíresebb előadóinak egyike. Igaz, nem egy mai csirke, lehet szeretni, lehet szidni, de akárhogy nézem több, mint 30 éve tolja az ipart. Ráadásul jól. Legalábbis gyanús, hogy 1976 óta gyakorlatilag sikert sikerre halmoz. Aki nem hiszi, járjon utána.
 
Egyszóval a "Herceg" már lassan zenetörténelem. Kár lenne kihagyni, ha már erre fújta a szél. Egyébként annak a bizonyos szélnek (aki nem más, mint az Alter Art néven futó lengyel szervező cég), no és persze a Sziget szervezőinek legyetek hálásak, mert nekik köszönhetően augusztus 9-én több egyéb ismert fellépő (Leningrád, Klezmatics stb.) mellett lehetőség van egy igazi legendát élőben látni. Halkan jegyzem meg, hogy az előbb említett lengyeleknek kizárólagos szerződésük volt, de jött az isteni szikra, befigyelt a kompromisszumkészség, és legfőképpen a zene szeretete, így megállapodtak a Szigetesekkel. Hálleluja.
 
Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy foglaljuk mindennapi imáinkba a lengyel kollégákat és más fellépő kevésbé nívós. Isten ments, hogy bármi ilyesmit sugalljak. Habár meg kell hagyni az idei Sziget felhozatala kissé más, mint az eddigiekben megszokott. Kell a változatosság, hogy ne érje szó a ház elejét, ez nem meglepő. Az viszont igen, hogy ilyen későn jelentették be, kihez lesz szerencsénk a nulladik napon. Feltehetjük a kérdést, hogy miért. Lehet találgatni, de úgysem tudjuk meg.
 
Üssenek a szájukra azok a véleménynyilvánítók és rossz nyelvek, akik arról susmorognak, hogy Prince fellépése kishazánkban csak egy utolsó pillanatban kitalált mentő ötlet, mert Amy Winehouse lemondta (nyugodjék békében). Nem azért, mert ez totálisan elképzelhetetlen, hanem mert lényegtelen. Kérdem én: még ha ez is áll a háttérben (amit kétlek) kit érdekel?! Ez egy fesztivál, egy szolgáltatás, ahova azért megyünk, mert olyan a programja, amiért megéri kifizetni azt a nem éppen csekély összeget, amit a jegyért kérnek. Sírunk és jajgatunk persze, hogy "juj de drága és különben is igénytelen blablabla" mégis évről-évre rengetegen elmegyünk rá. Ezek szerint, annyira mégse lehetett rossz. Vagy egyre több a mazochista. Mindenesetre el kell ismerni: A Sziget nem tökéletes, mégis sokan szeretjük és ha tehetjük, végül ott kötünk ki így, vagy úgy.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr823097688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása