A lány, aki a tűzzel játszik [2009]
2011. március 20. írta: enbee

A lány, aki a tűzzel játszik [2009]

A Vanger család kis titkainak kiderítése, és a három hónapos börtön büntetés letöltése után Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) újra munkához lát. Ezúttal az ifjú kollégának, Dagnak (Hans Christian Thulin) segít (a Millennium teljes szerkesztőségével együtt) felgöngyölíteni egy szaftos kis prostitúciós botrányt, ami már a legelején sem tűnik sima ügynek. Aztán a dolgok persze bedurvulnak, és hirtelen ott áll Lisbeth (Noomi Rapace), mindenki célkeresztjében. De a tetovált lány hogy került már megint bajba?

Mia Bergman (Jennie Silfverhjelm) egy egyszerű kis kriminológus doktorandusz volt, aki a prostitúcióra kényszerített kelet-európai lányokról írta a disszertációját. Ugyan ezen az ügyön, de a másik oldalt, az elkövetőket vizsgálta a lány barátja Dag, aki jó újságíróhoz mérten, a kiderített dolgokat szépen meg is írta. Azt azonban semmilyen magára valamit is adó bűnöző nem hagyhatja, hogy ilyen cikk megjelenjen róla, ergo Dagnak és Miának meg kell halnia. Ez szépen meg is történik, és a testeket Mikael találja meg.

A rendőrség nyomozni kezd, és meg is találja a gyilkos fegyvert, amit egy bizonyos Nils Bjurman (Peter Andersson) ügyvéd nevére jegyeztek be - ugye ismerősen hangzik? Igen, ő Lisbeth gyámja, aki az előző részben olyan kedvesen bánt a lánnyal, és ezért kapott is a pocakjára egy ajándék tetoválást. Visszatérve a fegyverre. Nem csak Bjurman ujjlenyomatait találják meg a magnumon, hanem Lisbethét is. Amilyen múltja a lánynak van, egyből ő válik a fő gyanúsítottá. Aztán amikor a rendőrség megtalálja Bjurman holttestét, akkor Lisbeth fő gyanúsítottból egyetlen gyanúsítottá lép elő. Mikael persze hisz a lány ártatlanságában, ezért megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, hogy együtt derítsék ki, mi a fene folyik már megint Stockholmban.

A nyomok egy szőke hústoronyhoz, illetve egy Zala nevű fazonhoz vezetnek, akik egyáltalán nem tűnnek kispályásnak. A baj csak az, hogy amint egy kérdésre megvan a válasz, újabb nyolc kérdés vetődik fel, és ez igencsak megnehezíti az előre jutást. Lisbeth még mindig bujkál, ezért Mikaelnek a nyomozásban a lány két barátja, Miriam (Yasmine Garbi) és Paolo (Paolo Roberto) segítenek, bár ezért majdnem megölik őket is.

Mikael nem véletlenül jó oknyomozó újságíró, végül csak kiderít mindent Lisbeth-ről, még AZT a bizonyos DVD-t is megnézi, valamint kideríti Zala személyazonosságát. Mondjuk nem ő az egyetlen, a lány is hasonló eredményre jut, ezért útnak is indul. Kicsit kamikaze, minden mindegy alapon Lisbeth tulajdonképpen rajtaüt Zalán (meg a hústornyon), de az este szomorú véget ér számára, mert lelövik, és eltemetik. Azt ne kérdezzétek, hogy ezt hogyan éli túl, mert fogalmam sincs, de valahogy mégis előmászik a sírból, hogy végleg lerendezze a dolgot. És persze megérkezik a lovag is a fehér lovon, hogy besegítsen a királylánynak.

forrás: Budapest Film

Bár a felnőtt Lisbeth csak képletesen játszik a tűzzel, a fiatalabb kiadásra szó szerint igaz a kifejezés. Most már végre tudjuk, miért is került Lisbeth gyámság alá, és nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem ennek a nőnek az élete egyre nyomasztóbb és nyomasztóbb. Talán jobb is, hogy szegény Stieg Larsson nem tudta végig írni mind a tíz kötetet, mert az utolsó rész végére érve már az olvasót/nézőt is az öngyilkosság szélére kergetné a sok finomság.

Egyébként nem véletlenül hoztam szóba a fiatal Lisbeth-et. Az őt alakító Tehilla Blad nem csak a Millennium trilógiában alakítja Noomi Rapace fiatalabb kiadását, hanem a 2010-es Svinalängorna című filmben is (ami angolul Beyond névre hallgat). Ebben a produkcióban szintén szerepel Noomi (lassan) ex-férje, Ole Rapace. Nem tudom, érdemes-e megnézni a Beyondot, de aki szereti a drámákat, és bejön neki ez az amerikai dobozon kívüli gondolkodásmód, az szerintem nyugodtan adhat neki egy esélyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr852756053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fenyo86 2011.03.29. 22:57:14

Hatalmas köszönet a tartalmas leírásért, már úgy voltam vele, hogy jegelnem kell a harmadik rész (A kártyavár összedől) megtekintését, mert a második rész kimaradt nekem, de így hogy elolvastam ezt a posztot, azt hiszem mégis beülhetek rá.

enbee 2011.03.30. 22:20:44

@fenyo86: nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem az ilyen film-sorozatoknál mindig fejtörést okoz, hogy most akkor mennyit is áruljak el a történetből? szóval most örülök, hogy a bő lére eresztett beszámoló volt, akinek segített!
egyébként nekem még mindig az első rész tetszett a legjobban :]
süti beállítások módosítása