A tetovált lány [2009]
2011. március 06. írta: enbee

A tetovált lány [2009]

Ha legközelebb valamiért panaszkodnék, hogy szar az élet, csak juttassátok eszembe Lisbeth Salandert. A lánynak mondjuk elég jó melója van, egy biztonsági cégnél adatgyűjtő (értsd fizetnek neki, hogy hekkerként neten kutakodj), viszont a pénzéhez csak a gyámján keresztül juthat hozzá, aki ezért szexuális ellenszolgáltatást vár el. Nem menő...

Lisbeth (Noomi Rapace) azt a feladatot kapja a munkahelyén, hogy derítsen ki minden lehetséges dolgot Mikael Blomkvistről (Michael Nyqvist), aki a Millennium című politikai magazin újságírója, és akit legutóbbi munkája miatt három hónapos börtönbüntetésre ítéltek. Az összegyűjtött anyag, miután Lisbeth leadta a főnökének, egy Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) nevű visszavonultan élő milliomos üzletemberhez kerül, aki azzal a feladattal bízza meg Blomkvistet, hogy derítse ki mi történt negyven évvel korábban a kedvenc unokahúgával, Harriettel (Julia Sporre).

Az ügy maga nem tűnik bonyolultnak, legvalószínűbb, hogy a fiatal lány egyszerűen vízbe fulladt, de a holtteste soha nem került elő. Mikael kiköltözik a Hedeby szigetre Vangerhez, és nekiáll a nyomozásnak. Aztán gyorsan meg is akad. Lisbeth anonim segít neki (de csak mert feltörte Blomkvist laptopját), de lebukik és Mikael megtalálja a lányt. Üzletet ajánl neki, és végül társulnak, hogy együtt derítsék ki, mi történhetett Harriettel.

Természetesen kiderül, hogy jóval többről van itt szó, mint egy egyszerűen eltűnt, vagy vízbe fulladt tinilányról, de ha elmesélném a részleteket, akkor elrontanám a filmnézés élményét. Még a kulcsszavakkal is. Arra azonban készüljetek fel, hogy ez a film nem törekszik arra, hogy pécé legyen - realistán, helyenként kifejezetten nyersen ábrázolja azt, amit Stieg Larsson anno megálmodott. Egy krimiben ez tökéletesen jól van így!

Lisbeth és Mikael egyébként még két film/könyv erejéig visszatér, a részek címe A lány, aki a tűzzel játszik, illetve A kártyavár összedől. Larsson eredetileg tíz kötetet tervezett a Millennium sorozatból, de sajnos már a negyediket sem fejezhette be, mert 2004-ben meghalt. Mostanában szó volt róla, hogy ezt a művet is kiadják, de az író bátyja ezt ellenzi (szerencsére).

A Millennium trilógia sikere felkeltette Hollywood figyelmét is - az amerikai változatot az Államokban decemberben fogják bemutatni. A szereposztás nem rossz:

  • Blomkvist - Daniel Craig;
  • H. Vanger - Christopher Plummer;
  • M. Vanger - Stellan Skarsgård;
  • A. Vanger - Joely Richardson;
  • Erika Berger - Robin Wright.

Érdekesség, hogy egy David Denick nevű svéd színész mindkét változatban benne lesz, igaz más-más karaktert játszik el. Na és még egy kis pletyka: a svéd Lisbeth anyját, Agneta Salandert Rampace igazi édesanyja, Nina Norén alakítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr192717009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása