Séta a múltba - A Walk to a Remember (2002)
2011. február 13. írta: redbandita

Séta a múltba - A Walk to a Remember (2002)

Nagyon nehéz szavakba foglalni, hogy milyen is ez a film. A legtalálóbb kifejezések a torokszorító, drámai, tragikus, szomorú de mégis (vagy talán mindezek miatt) gyönyörű szép. Még nem olvastam a film alapjául szolgáló Nicholas Sparks regényt, de ezt a hiányosságot mindenképpen pótolni fogom a közeljövőben. Jamie és Landon szerelme példaértékű, azt sugallja, hogy mindegy mi történik velünk, mindig tudjunk örülni a pici örömöknek is az életben. Az is tanulság, hogy ha vannak olyan dolgok az életedben, amit eddig nem tettél meg, akkor ne totojázz és tedd meg!

Senkit ne tévesszen meg, hogy a film eleje kicsit olyan, mint a Csaj nem jár egyedül, ez nem egy tini vígjáték lesz, és nem is egy romantikus komédia. Szerencsére. Lányoknak kötelező a százas zsepi bekészítése a film nézéséhez. Kb. a felénél kiderül, egy dolog a lányról, amit érző lélek nem fog tudni könnyek nélkül megnézni.
 
A film női főszereplője a bájosan kedves, illemtudó, hithű, okos, de mégis vidám és gyönyörű Jamie Elizabeth Sullivan (Mandy Moore). De a középiskolában nem túl népszerű, csúfolják az öltözködése, a könyvtárba járás, a sok tanulás miatt. Landon Carter (Shane West) a férfi főszereplő, aki teljesen az ellentéte a lánynak. Landon nagymenő, jóképű, dúsgazdag fiú, az őt alakító fiút leginkább a Vészhelyzetből ismerhetitek. Mandy Moore nagyon sok romantikus filmben szerepet kapott pl. a Nászfrász, Férjhez mész mert azt mondtam, American Dreamz. De eddig legemlékezetesebb szerepe egyértelműen Jamie Sullivan, amiért MTV Movie Awards díjat is kapott 2002-ben.
 
A történet elején Landon és a többi menő srác az egyik újoncot szeretné felavatni, méghozzá egy próbatétellel. Ez nem más, mint egy rendkívül veszélyes mutatvány egy víztorony tetejéről. Ez nagyon rosszul sül el, a fiú megsérül, és mindannyian otthagyják. Landon kihúzza a vízből, de aztán bepánikol és lelép. Csakhogy annyira ideges, és ittas is, hogy autójával nekihajt egy fának. A rendőrség és az anyja (Daryl Hannah) is megbünteti. Így Landon a suli színjátszó körében találja magát, és arra riad, hogy főszerepet kapott a darabban. Itt kerül össze Jamie-vel, akivel évek óta ismerik egymást, de mivel különböző klikkbe tartoznak, ezért nem beszélnek. Most Landon kénytelen beszélni Jamievel, sőt segítséget is kér tőle. Egyre több időt töltenek együtt, ami sokaknak nem tetszik. Landon barátainak sem, mivel Jamie nem tartozik a menők közé, a lány apjának (Peter Coyote) sem mivel ő a plébános és nem egy ilyen fiút szán a lányának.

De a szerelmet nem lehet szabályozni, Jamie és Landon sem tudja visszafogni érzelmeit. Pedig higgyétek el nekem, hogy mindketten próbálják elfojtani egymás iránti vonzalmukat. A lány egyszer figyelmezteti is, hogy bármi történjék semmiképp se szeressen bele! De Landon ezt nem tudja betartani. Már egészen idillinek látjuk kettőjük kapcsolatát, amikor Jamie felfedi titkát. Olyan fordulat ez, melyre nem számítunk, és Landon sem. Jamie beteg, de nem egy sima fejfájással küzd, hanem leukémiás. Ekkor Landon olyat tesz, amelyre sem Jamie sem mi nem számítunk. Mellette marad és mindenben támogatja. Innentől kezdve (nagy valószínűséggel nemcsak én) kisebb-nagyon megszakításokkal az egész filmet végig pityeregtem. Annyira szépek ők ketten együtt, és annyira szurkolunk nekik! Landon maga a csoda Jamie életében, a lány pedig a fiú utolsó esélye arra, hogy felnőjön és megváltozzon.
 

 
Rendkívül megható történet arról, hogy mennyit jelenthet az ember életében a szerelem. Ha van valaki az életedben akire számíthatsz, akkor bármi valóra válhat! Azt hiszem Jamie történetét végigkövetve rájövünk, hogy a mi életünk mennyire könnyű, és azok a dolgok amiket problémának hiszünk, mennyire eltörpülnek egy ilyen betegség mellett! Landon pedig mindannyiunk számára példát mutat, hogy ne mindig a könnyű utat válasszuk, néha érdemes kockáztatni! A legnagyobb tanulság pedig az, hogy ha van egy listád arról, hogy miket szeretnél megtenni az életben, akkor hajrá! Tedd meg, amíg nem késő!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr52657933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása