Macskafogó [1986]
2011. január 31. írta: enbee

Macskafogó [1986]

Animációs kedvencek hétvégéjét a lusta blogger zárja, vagyis én :] A választásom a Macskafogóra esett, ami bár nem animáció, de a témában tudatlan vagyok, ezért a szerkesztő társak megengedték, hogy ezzel a filmmel szerepeljek az összeállításban. Köszönet Nekik érte!

Ternovszky Béla 1986-os Macskafogóját nem tudom, mennyire kell bemutatni. A közismert történetekkel kapcsolatban általában fel szokott merülni ez a probléma: a cselekményből mégis mennyit írjunk le, hiszen azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, ezt a filmet MINDENKI ismeri. Jó, valószínűleg a lakosságnak "csak" a 90%-a látta a Macskafogót, a maradék csak nem meri bevallani, hogy nem nézte meg, mert ciki. Az ő kedvükért íme a történet.

M.M.U. (Mickey Mouse után) 80-ban az X bolygó egereit a megaláztatás és a teljes pusztulás apokaliptikus rémei fenyegették. A vérszomjas macskák jól szervezett, tökéletesen felszerelt multinacionális bandákba tömörülve, pimaszul semmibe véve a jogot és a rendet, felrúgva a macskák és egerek közötti történelmi konvenciókat az egértársadalom végső felszámolására törektedtek.

Ám az egerek teljes megsemmisülésének horizontján, amikor már a bolygó elhagyásának gondolatával kezdtek foglalkozni a legtudósabb egérfők, váratlanul új regénysugár ragyogott fel...

Ezzel az idézettel indul a film, ami röviden felvázolja az adott helyzetet. Na most akkor. Mi ez a reménysugár? Azt egyelőre nem tudjuk. Annyi biztos, hogy egy visszavonult egérügynököt, Grabowskit kéri fel az Intermouse (a titkosszolgálat), hogy a szükséges terveket hozza el a készítőtől, Fushimisi professzortól. Mivel a macskaszindikátus minden áron arra törekszik, hogy a terveket megsemmisítse, ezért okkal tart az Intermouse attól, hogy Grabowski nem fog tudni célba érni, hacsak nem próbálkoznak valami trükkös megoldással.

Így kerül a képbe Lusta Dick, az egyszemélyes rendőrzenekar, akit nagy csinnadratta közepette bocsáltanak egérvilágot megmentő útjára. Persze Lusta Dick repülőjét terroristák támadják meg, a gép lezuhan, és az egér a dzsungelben találja magát, ahol húsevő virág támadja meg, azután vámpírok karmai közé kerül... Szóval Dick sem unatkozik. Viszont nem ő a fontos, hanem az igazi "futár" Grabowski.

Fushimisi professzort megtámadják, még a találkozó előtt, de a terveket nem találják meg az elkövetők. Mire Grabowski odaér hozzá Pokióba, a professzor már haldoklik, de még át tudja neki adja a mikrofilmet, és megkéri, hogy a gyönyörű asszisztensét mentse ki az épületből. Grabowski és a nő menekülnek, de a szindikátus elkapja, és túszul ejti őket. Amikor az elfogott egereket megfőznék a macskák, megjelenik Lusta Dick a vámpírokkal, és kimenti a rabokat, de a tervek sajnos megsemmisülnek. Hála azonban Grabowski szó szerint fotografikus memóriájának, a tudósok el tudják készíteni a Macskafogó nevű gépezetet, ami "megeszi" a gonosz macskákat, és jóvá varázsolja őket. Így az egerek megmenekülnek.

A film nagyon vicces, és itt nem csak a Lusta Dick körüli kalamajkára célzok. A macskaszindikátus alvezére, Fritz Teufel és a titkára, Safranek különös kapcsolata mindig megmosolyogtat, de a legnagyobb poénok mégis mindig a négy gengszter körül csattannak el. A négy patkányt Teufel fogadja fel, íme az ő méltán híres bemutatkozó filmjük.

Ezzel azt hiszem el is érkeztünk a Macskafogó legjobb részéhez. Mert nem csak az alapötlet, és a vicces jelenetek azok, amik sokak kedvenccévé tették ezt a rajzfilmet, hanem a dalok is. A négy gengszter azt hiszem a legismertebb, de biztosan emlékeztek Postássy Juli Cicadalára, a Miju-Miújságra, vagy Lusta Dick trombita szólóira. A film egyébként megjelent Amerikában is Cat City néven, de a patkányok dala biztosan sokkal jobban hangzik magyarul :]

2007-re elkészült a Macskafogó 2, ami A sátán macskája alcímet viseli, de őszintén szólva nem vitt rá a lélek, hogy megnézzem. Utálnék csalódni, talán jobb az áldott tudatlanság. Mindenesetre a folytatást ugyan úgy Ternovszky Béla és Nepp József készítették, ráadásul az animáció kategóriába esik, tehát jobban illene ebbe az összeállításba. A leírások szerint a folytatásban húsz év után újra működésbe állítják az egerek a Macskafogót, mert a számüzetésben élő macskák újra szervezkedésbe kezdtek, hogy kiírtsák az egereket. Gyanítom a tervük újra kudarcba fulladt. Ha valaki látta A sátán macskáját, elmesélhetné nekem, hogy mi lett a vége.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr302628364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása