Édesek és mostohák - Wives and Daughters 1/4 [1999]
2011. január 25. írta: enbee

Édesek és mostohák - Wives and Daughters 1/4 [1999]

Hiába is tagadnánk, vannak olyan dolgok, amelyeknek képtelenek vagyunk ellenállni - az én esetemben ebbe a kategóriába tartoznak a csokik, és a BBC klasszikus feldolgozásai. Most egy olyan mini sorozat első részét szeretném nektek bemutatni, amit Elizabeth Gaskell regénye alapján a méltán híres Andrew Davies forgatókönyvéből készítettek.

 

Molly Gibson (Justine Waddell) egy elbővölő, határozott, de ugyan akkor naív fiatal, 17 éves lány. Az édesapjával, Mr. Gibsonnal (Bill Paterson) él együtt, aki helyi orvos lévén, bár nem kifejezetten vagyonos, de nagy köztiszteletnek örvend. A férfi Squire Hamley-vel (Michael Gambon) való barátságának köszönheti, hogy van Mollyt hova küldenie, amikor megjelenik a lány életében az első (nem kívánatos) udvarló, Mr. Coxe (Richard Coyle). Molly tehát Hamley Hallba költözik egy rövid időre azzal a fedősztorival, hogy Mrs. Hamley (Penelope Wilton) társasága legyen, amíg az idős hölgy fiai Cambridge-ben vannak.

Az élet mondhatni idilli Hamley Hallban: a ház úrnője és a fiatal vendég kezdenek  már-már anya-lánya viszonyba kerülni egymással. Molly sokat megtud a Hamley fiúkról is: Osborne (Tom Hollander), az idősebb testvér nagyon okos, a humán tárgyakban van otthon, és egy nagyobb ösztöndíj elnyerésének határán áll - ő az anyja kedvence; Roger (Anthony Howell) is okos, de persze a bátyja nyomába sem érhet, ráadásul a költészet helyett ő sokkal jobban szereti a természettudományokat. Mrs. Hamley idősebb fia iránt tanusított rajongása átragad Mollyra is, aki picit beleszeret Osborne-ba, holott még nem is látta a férfit. Először ugyanis a haza érkező Rogerrel találkozik, aki rossz híreket hozott magával: Osborne alul teljesített a vizsgáin. Molly fúj Rogerre az "árulkodás" miatt, de hamar megbékél, és barátjává válik a férfinak. Szüksége is van az ilyen kapcsolatra, mert nagy változás figyel a látóhatáron, miután apja bejelenti, hogy megnősül!

A leendő mostoha a Cumnore család egykori nevelőnője Hyacinth (Francesca Annis), akinek első házasságából már van egy nagyjából Molly-val egykorú lánya. A nő nem túl szimpatikus Molly-nak, lévén Mrs. Kirkpatrick képmutató, akaratos, ráadásul meg van róla győződve, hogy ő jó ember. Elég veszélyes kombináció. Molly csak remélheti, hogy a Franciaországban nevelkedő Cynthia nem hasonlít édesanyjára. Az esküvő után (amin Cynthia nincs jelen) az "ifjú" pár nászútra utazik, ezt az időt Molly édesanyja barátnőinél, Miss Browningnál (Barbara Flynn) és Miss Phoebe-nél (Deborah Findlay) tölti. A mézeshetek után Mr. Gibson egyből belemerül a munkájába, amit a felesége nehezen tűr, és ennek a levét leginkább Molly issza meg. A lány akkor szabadul csak el a házból, amikor Mr. Hamley megjelenik náluk, és megkéri őt, hogy látogasson el Hamley Hallba, mert az úrnő beteg. Úgy tűnik nagy a baj, mert Mr. Gibson arra kéri Molly-t, hogy írjon a Hamley fiúknak, és sürgesse hazatérésüket. Még a házból kitiltott Osborne is megjelenik, éppen időben ahhoz, hogy elbúcsúzhasson édesanyjától.

Molly és a Hamley fiúk körül nyilván fog valami történni az elkövetkezendő részekben, de jó, ha Cynthián (Keeley Hawes) is rajta tartjuk a szemünket, akit bár csak néhány pillanatra láttunk felbukkanni a rész legvégén, de biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz egy egyszerű karakter. Van még két szereplő, akiket nem említettem meg, de olyan körülmények között találkozhattunk velük, ami biztosít minket arról, lesz még szerepük a történet alakulásában. Mindketten ott voltak Mr. Gibson esküvőjén: az egyikük Lady Harriette Cumnor (Rosamund Pike), akinek anno Hyacinth volt a nevelőnője; illetve Lord Cumnore (Ian Carmichael) intézője, Mr. Preston (Iain Glen), akit nagyjából kétszer hallhattunk megszólalni, és mindkétszer Cynthia után érdeklődött. Felettébb gyanús :]

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr982618548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása