Harry Potter és az Azkabani Fogoly (2004)
2011. január 09. írta: Szilvásgombóc

Harry Potter és az Azkabani Fogoly (2004)

Mint ahogy azt előző az előző postban már jeleztem Harry Potter harmadik filmjétől új színészt köszönthetünk a jóságos Dumbledore bőrébe bújva. Gambon személyén kívül több más újdonságot tartogat Harry Potter és az azkabani fogoly története. Három új színészt köszönthetünk a szereplő gárdában. Kapásból két új tanárral bővült a tanár gárda, már-már hagyománnyá váltan, új sötétvarázslatok kivédése tanár érkezik L. J. Lupin professzor személyében, megformálója David Thewlis. Illetve egy új tantárgy kerül bemutatásra, ez pedig a jóslástan, amit Sybil Trelawney professzor, vagyis a számomra alig felismerhető Emma Thompson oktat. És persze nem feledkezhetünk meg az új címszereplőről sem, Sirius Blackről, akit Gary Oldman testesít meg.

 
 

Ha tömören kellene jellemeznem a filmet, azt mondanám ez az a rész ahol nem minden és mindenki az, aminek látszik, vagy épp mondják. És hogy miért? Már Harry sem az a visszafogott kisfiú, még a muglik világában sem, és erről nem is lehetne hitelesebb tanút kérdezni, mint Marge nénit, aki egyszeriben óriás léggömb módjára az égbe szállt. A lázadóvá érett Harry elhagyja ideiglenes „otthonát”, inkább a Kóbor Grimbuszt és a Foltozott Üst koszos szobáit választja.
 
Már Hagrid sem csak a vadőr szerepét tölti be a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola életében. Tanár lett a mi nagy és barátságos óriásunkból, az ő feladata lett, hogy megismertesse a nebulókat a varázslények világával. Ami sok esetben egy cseppet sem bizonyul veszélytelennek, főleg ha abból az egyszerű tényből indulunk ki, hogy még a tankönyv is harap!
 
Lupin professzorról sem feledkezhetünk el, hiszen ő már a Roxfort Expresszen tanúbizonyságát tette annak, hogy kiváló varázsló és szívesen osztja meg tudását a tanulókkal. Persze neki is van titka. Piton pedig minden erejével azon van, hogy ezt az egyáltalán nem kis titkot a diákokkal is megossza.
 
A két legfontosabb dolgot tartogattam a végére, Makeszt és Sirius Blacket. Makesz nem más, mint egy patkány, a szó állat is és átvitt értelmében egyaránt. Mindenki azt hitte Peter Pettigrew halott. Holott a legkevésbé sem az, az utóbbi tizenkét évet a Weasley családnál töltötte. De most rátalált Sirius Black, aki a varázslók börtönéből, az Azkabanból megszökve meg sem állt a Roxfortig. Blacknek két célja van, tisztázni magát a vádak alól és megtalálni keresztfiát.
 
Persze mindemellett rengeteg mindennel találkothatunk a filmben. Dementorok; hippogriffek; alakváltók; mumusok; időkerék; Tekergők Térképe; vérfarkas és a rejtélyes fekete kutya, a Zordo.
 
Harryéknek szokás szerint sok dolguk van a tanévben a kötelező iskolai feladatok mellett. Megmenteni a hippogriffet és megtalálni a szökött azkabani rabot…
 
Nemsokára újra jelentkezek a következő, immár a negyedik film beszámolójával, de addig is… „ Csíny letudva!”
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr882571308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása