Nők férfiak nélkül - Woman without men (2009)
2010. november 27. írta: redbandita

Nők férfiak nélkül - Woman without men (2009)

A Nők férfiak nélkül az 50-es évek Iránját mutatja be. De nem háborús film. Négy nő életén keresztül mutatja be az ország „korlátait”. Szabályok kötik a nőket. Szinte mindenre van szabály: hogyan öltözködjenek, viselkedjenek, hova mehetnek stb. A szabadsághoz nincs joguk semmilyen formában. Én bevallom, nem tudnék és nem is akarnék így élni. A Nők férfiak nélkül lényegében a háború női oldalát mutatja be. Egy nő hogyan éli meg ha háború dúl az országában.

A Nők férfiak nélkül megnyerte a legjobb rendezés díját a Velencei Filmfesztiválon, de Arany Oroszlán díjra is jelölték! A rendező, Shirin Nesh fantasztikus munkát végzett, le a kalappal! Ezenkívül számunkra fontos lehet az is, hogy az egyik főszereplő egy magyar színésznő, Tóth Orsolya.

Az én szememben a filmnek négy főszereplője van. Négy nő. Az életük összefonódik egy ponton. Vagyis egy helyen. Egy kertben, ahova férfiak nem léphetnek be, ahol minden gyönyörű, békés és nyugodt.
Először egy fiatal lányt ismerünk meg, aki a bátyjával él. Munis (Shabnam Toloui) nem akar férjhez menni, pedig a bátyja kényszeríti erre. Munis-t inkább a politika érdekli, állandóan a rádiót hallgatja, hogy mi zajlik az országában… Lázadó lélek. Lenne. Ha lenne rá lehetősége. De nincsen. Egy megoldás van, hogy a lelke felszabaduljon. Az öngyilkosság. Vagy talán mégsem kell ilyen drasztikus módszert választania?

Munist rendszeresen látogatja barátnője, Faezeh (Pegah Feridoni). Felnéz Munis-ra, de nem meri megszegni az országa, a hite írott és íratlan szabályait. De egy tragédia miatt kénytelen elhagyni otthonát és teljesen más, teljesen új életet kezdeni! Munis segít neki ebben, elviszi arra a csodálatos helyre, ahol minden békés és nyugodt.

Ennek a helynek a tulajdonosa (bár nem régóta) Farrokhlagha (Arita Shahrzad). Most hagyta el a férjét, aki egy katonai vezető. De a nő nem tudott boldog lenni vele, ő egy művészbe szerelmes. Hatalmas döntést hoz. Megvesz egy teljesen lepusztult villát, ennek a kertje az a gyönyörű hely, amelynek varázslatos hatása van. Legalábbis rám. A szolgálója egy napon talál egy ájult lányt a közeli patakban.

Mi már ismertük a lányt, a film elején megmutatják ki ez a lány és milyen élete volt eddig. A film egyik legkevésbé irigyelt szereplője. Borzalmas élete volt eddig. Én neki szurkoltam a legjobban, hogy legalább az ő élete forduljon jobbra. Egy darabig van esély arra, hogy mostantól jóra fordul a sora. De nem sokáig! Ő egyébként Zarin (Tóth Orsolya).

Minden nőnek érdemes lenne egyszer megnéznie ezt a filmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr242477348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása