The Women - Nők
2010. szeptember 19. írta: Szilvásgombóc

The Women - Nők

Egy film nőtől, nőknek, nőkről, házasságról, anyaságról, barátságról, karrierről, megcsalásról, árulásról, bosszúról, megbocsátásról, és újrakezdésről. Egyszerre megindító és elgondolkodtató a film. Mit tennél, ha 13 év házasság után megcsalna a férjed? Megbocsátanál? Megbosszulnád? Válnál, de úgy hogy a gatyát is lepereld róla? Mi lenne, ha meghallanád, hogy a legjobb barátnődet megcsalják? Elmondanád? Hallgatnál? Ha az állásod múlna rajta, kiadnád a barátnőd életét? Mit tennél, ha úgy éreznéd, a hullámok összecsapnak a fejed felett, és zuhansz a semmibe és nem tudsz megállni? Nagy kérdések, melyekre az élet kézikönyvében nincsen válasz, és nem is lesz. Ahány ember annyi megoldás, mindenki máshogy kezeli az ilyen jellegű gondokat.
Van egy olyan mondás, hogy minden sikeres férfi mögött, egy sikeres nő áll. De ki áll a sikeres nő mögött?! A legjobb barátnő, akkor is a törődik veled és támogat, amikor épp haragszol rá egy ostoba hiba miatt. Szerintem minden sikeres nő mögött a legjobb barátnők állnak. Erről szól a film, aminek a címe Nők (The Women).
 
 
Ez a film egy remake, 1939-ben készült Nők új köntösben. A film attól különleges, hogy egy pasi sem szerepel benne, ami elsőre Nekünk nőknek elképzelhetetlen. De, hogy egészen őszinte legyek nem is hiányoztak. A 2008-ban napvilágot látott filmet Diane English rendezte, és a forgatókönyvet English mellett Clare Boothe Luce írta. Szóval tényleg nőktől, a nőknek a téma alapján egyértelmű.
A szereplőgárda pedig szerintem frenetikus Meg Ryan-en (rengeteg remek romantikus filmben láthattad pl.: Szerelem hálójában, Ha a férfi igazán szeret, Női vonalak, Angyalok városa és Túszharc című akciófilmben is), Anette Bening (Szerelem a fehér Házban, Szükségállapot és az Amerikai szépség), Eva Mendes (Szellemlovas, A randiguru), Debra Messing (Lagzi-randi, Will és Grace, Álomgyári feleség).  Illetve láthatod még Will Smith feleségét Jada Pinkett Smith-t, és a Beépített szépség gonosz ex-szépségkirálynőjét alakító Candice Bergent, és itt van az Elvált nők klubja című filmből Bette Midler.
 
 
A történet alap, nem agyonbonyolított. Nem az fajta film, amit sokszor megnéz az emberlánya. Ezt akkor veszi le a polcról, ha vigaszra van szüksége, csalódott, elkeseredett és szeretne titkon pityeregni egy kicsit (van mire fogni a könnyeket). De hangsúlyozom, a film alapjában nem sírós. Szóval akkor térjünk a lényegre…
 
Mary Haines (Meg Ryan) egy gazdag férfi felesége, és az ennek megfelelő tipikus gazdag feleségek életét éli, jótékonysági estek, kertészkedés, gyereknevelés. Lemondott az önmegvalósításról, a karrierről. Ami ártatlan manikűrözésnek indult, az okozta a rémálmot. A locsi-fecsi manikűrös elkottyintotta, hogy barátnője Crystall (Eva Mendes) elcsábított egy gazdag, nős férfit, Steven Haines-t. Mary nem tudja, mit tegyen. Barátnői, a komoly lapvezető Sylvia (Anette Bening), sok gyermeket nevelő Edie (Debra Messing) és Alex (Jada Pinkett Smith) mindent megtesznek annak érdekében, hogy Mary kimásszon a lelki válságból és úrrá legyen a helyzeten. E persze nem zökkenőmentes. De sosem az. Vannak viták, könnyek, vidám pillanatok. Marynek ott van még az édesanyja, ő is ellátja jó tanácsokkal. De Mary rájön, hogy itt az ideje felvenni a kesztyűt, és megvalósítania önmagát.
 

 
 
A filmnek nincs eget rengető képi világa, lehet a mondanivalója is kissé idejétmúlt, mert nincsenek ilyen nők a mai világban, akik feladnak mindent a férfiért, a családért. De lélekmelegítő az, hogy a barátaidra mindig számíthatsz. A film tanulsága szerintem (és ezen a ponton ismétlem magam) : Minden sikeres nő mögött a legjobb barátnői állnak. De ne felejtsük el, ez is csak akkor lehet, ha saját kezünkbe vesszük az életünket! 
 
Értékelés:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr882307627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása