Robin Hood [2010]
2010. szeptember 01. írta: enbee

Robin Hood [2010]

Feldolgozták már Robin Hood legendáját rengeteg formában. Készült belőle film, sorozat, rajzfilm, képregény, opera, számítógépes játék, sőt még legó figura is. Aki azt hiszi, hogy a karakterről nem lehet még több bőrt lehúzni, az téved. Ridley Scott újra besorozta a gladiátorát, és elkészítette a roppantul eredeti módon Robin Hood névre hallgató filmjét.

 

Oroszlánszívű Richárd (Danny Huston) hazafelé tart csapataival, és hogy a háborúzgatástól megcsappant kincstárát kicsit gatyába rázza, nagyjából az összes útjába kerülő várat megtámadja. Chalus váránál Franciaországban azonban rosszul jön ki a lépés, és a király meghal. Hű alattvalója/katonája/barátja, Sir Robert Loxley (Douglas Hodge) azonnal elindul a koronával Anglia felé, de megtámadja őt és csapatát egy banda, akiket dezertőrök, élükön Robin Longstride-dal (Russell Crowe) üldöznek el. A haldokló Loxley kérésére Longstride Londonba viszi a koronát, ahol valahogy úgy alakulnak a dolgok, hogy Robinból Sir Robert Loxley lesz.

Új azonosság, új otthon. Robin/Robert elindul Notthingham felé "feleségéhez", Marionhoz (Cate Blanchet), és vak "édesapjához" (Max von Sydow), hogy befejezze a küldetését. Mindenki azt hiszi, hogy az újonnan érkezett férfi a tíz éve távol levő Sir Robert, és mivel nehéz idők járnak, ezért Marion is szövetséget köt Robinnal, hogy eljátsszák a házaspár szerepét.

A film főgonosza kicsit meglepő módon nem Richárd öccse, János herceg (Oscar Isaac), hanem a francia királlyal (Jonathan Zaccaï) szövetkező Godfrey (Mark Strong), akinek a keze benne volt az igazi Sir Robert meggyilkolásában is. Nagyra vágyó terveit azonban Robin keresztül húzza, mert William Wallace módra sikerül összefognia a bárókat, és egységes nemzetként fellépni a támadásra készülő franciákkal szemben. A film végére Robin megismeri az elfeledett múltját, meghódítja a nőt, és megmenti az országot.

 

Nem azt mondom, hogy rossz a film, mert tényleg nem az, de végig nézve az alkotókon és a szereplő gárdán, valami jobbra, eredetibbre számítottam. Nyilván nincs új a nap alatt, pláne amit Hollywood ne látott volna, de a Robin Hood legjobb esetben is csak 3-4 másik film remixe. Kalandosnak kalandos, a történelmi háttértől fogalmazzunk úgy, hogy egzotikus, van benne egy kis összeesküvés, egy kis szerelem, harc és vér. Persze nem feltétlenül ebben a sorrendben. Délutáni pattogatott kukoricázáshoz tökéletes a film, de a legnagyobb kedvencek közé egészen biztosan nem fog bekerülni. Mármint nálam.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr222264883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása