Hiánypótló sci-fi klasszikus érkezik márciusban
2019. március 06. írta: redbandita

Hiánypótló sci-fi klasszikus érkezik márciusban

Március 19-én egy igazi klasszikust hozunk el a sci-fi rajongóknak, ami aktuáli-sabb, mint valaha: Octavia E. Butler Hajnal c. regénye nagy törlesztése a hazai könyvkiadásnak a műfajban.

unnamed_8.png

Az 1970-es és 1980-as években nagyon kevés nő tudott komoly hírnevet szerezni magának a sci-fi világában, Octavia E. Butler azonban kétségkívül ebbe a szűk táborba tartozott, ráadásul ezt szegény fekete szülők gyerekeként érte el. Harlan Ellison fedezte fel a tehetségét, ő vette meg az első novelláinak is a közlési jogait. Butler gyorsan növő népszerűségét jól mutatta, hogy az 1970-es évek végétől megtehette, hogy csak az írásból élt.

Az 1987-es Hajnal a Xenogenezis-trilógia első része, amiben az emberi faj az idegenfélelmével küzd. A nukleáris holokauszt idején egy idegen faj érkezik megmentőként: evakuálták és mélyalvásba helyezték, akit lehetett, majd évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredmé-nyeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. A regény elején jön el az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre.

Egy Lilith nevű nőt ébresztenek fel elsőként: az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy Lilith idővel megismeri a megmentőit és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk. A sci-fi jól ismert témái mellett – például kapcsolatfelvétel és gén-manipuláció – a Hajnal folyamatosan foglalkozik az idegenektől és különböző kultúráktól való fenntartásokkal és félelmekkel, valamint a társadalmi berendezkedésekkel, mondanivalójában pedig sokszor aktuálisabb és ijesztőbb, mint valaha.

Hajnal március 19-én jelenik meg, méghozzá elég különleges borítóval: Faniszló Ádám munkáját fémfóliás (cold foil) technológiával nyomjuk, minek eredményeként olyan hatása lesz a könyvnek természetes fényviszonyok közt, mintha ragyogna vagy halványan világítana.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr714676006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása