7+1 dolog, amit tudni kell a felújított Függetlenség Napjáról
2016. június 10. írta: redbandita

7+1 dolog, amit tudni kell a felújított Függetlenség Napjáról

Június 17-én duplalemezes, A függetlenség napja eredeti és felújított verzióját is tartalmazó kiadvánnyal jelentkezik a Bontonfilm Magyarország. A forgalmazó a film huszadik jubileuma alkalmából jelenteti meg a számos extrát, többek között a Jeff Goldblum, Bill Pullman és Roland Emmerich rendező újbóli találkozását is bemutató Blu-rayt, amelyből olyan izgalmas és lenyűgöző tényeket is megtudhatunk, mint hogy A függetlenség napjának születése a Támad a Marsnak köszönhető, és az ikonikus elnöki beszéd negyed óra alatt íródott meg. Íme 7+1 tény, amit érdemes tudni a modern katasztrófafilmek úttörőjéről.

a_fuggetlenseg_napja.jpg

  1. Emmerich és a producer- valamint írótársa, Dean Devlin épp a történet kidolgozásánál tartottak, amikor megtudták, hogy Tim Burton is az idegenek inváziójáról forgat. A páros ezért felgyorsította a gyártást, a készülő alkotásukat A függetlenség napjának nevezte el és 1996 októberére a mozikba küldte a filmet, ami így nem csak megelőzte a Támad a Mars!-ot, de örökre beírta magát a mozitörténelembe.
  2. Az első nézői vakteszt viszont váratlan fordulatokat hozott, hiszen kiderült, hogy a film és a hang nincs szinkronban, így le kellett állítani a vetítést. Addigra azonban a közönség olyan izgatott volt, hogy tíz percen át szurkoltak a folytatásért, miközben Devlin és társai lázasan próbálták újra működésbe hozni a gépezetet.
  3. Jeff Goldblum és Will Smith legtöbb közös jelenetét zöld háttér előtt vették fel, így viszont fogalmuk sem volt, mikor hova nézzenek. A fura szituációnak köszönhetően az idő nagy részében bolondoztak a srácok, és olyan spontán mondatokkal szórakoztatták magukat, amik végül a filmben is helyet kaptak.
    will_smith.jpg
  4. Az utolsó jelenetbe Jeff Goldblum majdnem belebetegedett. Annyiszor kellett megismételni a felvételt, ahol Will Smith-szel közösen büszkén szivaroznak, hogy a végén már undorodott tőle. Azért, hogy megoldják a szituációt, az egyik rendezőasszisztens tartotta izzásban a szivart addig, amíg el nem hangzott a „felvétel!” utasítás.
  5. Bill Pullman emlékezetes elnöki beszédét Devlin mindössze 15 perc alatt írta, és a forgatási nap végéig egyszerűen elfelejtkezett róla. Amikor pedig észrevette, hogy a színész már javában próbálja a vázlatot a meghatott, éljenző stáb előtt, úgy döntött, nem változtat a beszéden és útjára engedi úgy, ahogy van.
    bill_pullman.jpg
  6. Ma már szinte elképzelhetetlen, de A függetlenség napjában a speciális effektek 80%-ánál miniatűr modelleket és pirotechnikát alkalmaztak, például a Fehér Ház felrobbantásánál is. A film az egyik legutolsó olyan nagy hollywoodi kasszasiker volt, amihez nem használtak CGI-t, azaz számítógépes grafikát.
    modellezes.jpg
  7. A tervezésnél Emmerich nem igazán tudott választani a hatalmas, izmos űrlény és a Roswell-szerű alien között, ezért a kicsit végül a nagyba helyezte. A megjelenítéséhez pedig nem használt CGI-t, csupán bábokat, földönkívüli jelmezbe öltöztetett színészeket és a stáb tagjait, akik a csápokat mozgatták.

+1

Emmerich és stábja egyszer épp az Egyesült Államokban voltak sajtó körúton, amikor egy csapat öltönyös ember arra kérte őket, hagyjanak abba mindent, amit csinálnak. Amikor a rendező rákérdezett, mégis mi folyik itt, azt a választ kapta, hogy egy jet vár rájuk, ami a Fehér Házba repíti őket. Clintonék nyilvánvalóan hatalmas rajongói voltak a katasztrófafilmeknek, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak, vajon biztonságban vannak-e egy esetleges földönkívüli támadás esetén…

A Függetlenség napja jubileumi duplalemezes Blu-rayen, steelbook verzióban és különleges extrákat is tartalmazó limitált kiadásban június 17-től elérhető a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr968798064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila F 2016.06.11. 23:37:37

Nem októberben mutatták be a filmet, hanem júniusban/júliusban (nagyjából a valós Függetlenség Napjához igazítva, surprise, surprise).
Ha nem használtak CGI-t, akkor minek dolgoztak zöld háttér előtt?
A többi "érdekesség" vajon helytálló?

kuki123 2016.06.11. 23:51:42

CGI mentes filmeket a népnek...

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2016.06.11. 23:58:57

Oszt' arról miért nincs valami kulisszatitok, hogy a cégén, amikor lezuhan az űrhajó és nézik ugye....na akkor miért nem mozognak a lángok? Kicsit gagyi az a statikus tűz :) Ja meg az alagutas nagy bumm után, kijön a csaj, a pálmafák is szép zöldek ám ;)

commentes nikk 2016.06.12. 00:23:59

Baszki, ezek válogatott kreténségek, honnan szedted ezeket hülye poszter?

Faby 2016.06.12. 04:54:28

CGI-hez: éppenhogy ez a film volt úttörő annak idején, hogy a vadászgépekhez - F/A18 Hornetek - nem használtak valódi gépeket, tisztán számítógépes grafika az összes repülős jelenet! Mondjuk meg is látszik, elég bénán néznek ki repülés közben.

Monty30 2016.06.12. 10:32:09

Mi az,hogy nem volt CGI? What the fuck?
Mégis,hogy oldották meg az űrhajók támadását?Belógatták madzaggal mint a 9-es terv a világűrből c. Ed Wood klasszikusban?:)

Kalocsai Tamás 2016.06.12. 10:35:18

@Attila F: Bullshit az egész. Engem az "ikonikus" beszéd borított ki elsőnek. 15 perc alatt írta meg... hát olyan is, ez nagy közhelyhalmaz, amin tipikusan az üresfejű, klisérajongó jenkik tudnak csak lelkesedni. A támad a Mars egy akkora limonádé... Annak a filmnek az összes CGI jelentét megcsinálhatták kb. 1 hónap alatt. Namost ha egy ilyen ID jellegű filmet össze tudtak ezek szerint hozni pusztán abból az indokból, hogy egy űrlényes vígjátékot beelőzzenek, akkor nem értem, hogy hol van a rák ellenszere meg a magfúziós energia? Szerintem ezzel a cikkel csak az olvasók éberségét akarták próbára tenni, hogy mennyi bullshit megy át csontnélkül... jó tudni ezt, úgyis hamarosan népszavazás lesz :P

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.06.12. 10:38:36

Egyik mondat:
"Jeff Goldblum és Will Smith legtöbb közös jelenetét zöld háttér előtt vették fel,"

Másik mondat:
"A film az egyik legutolsó olyan nagy hollywoodi kasszasiker volt, amihez nem használtak CGI-t, azaz számítógépes grafikát."

Hát... ok.

Che21 2016.06.12. 11:45:01

Az egyik legócskább film, amit valaha láttam.

" Amikor pedig észrevette, hogy a színész már javában próbálja a vázlatot a meghatott, éljenző stáb előtt,"

Mi a f.sztól hatódtak meg?

bloglegelő 2016.06.12. 12:13:28

Roland Emmerich mindig sok pénzt és jó színészeket kap a filmjeihez, nyilván azért, mert hiteles garanciát vállal a producereknek arra, hogy amit csinál az szar, hatásvadász gagyi lesz.

szavát tartó típus

TetraB 2016.06.12. 12:47:37

ha kivonnánk a sok hazafias maszlagot, egész jó kis film lenne.
én azért bevallom, újranézem néha. jól fel van építve a film, még ma is látványosak és hatásosak bizonyos részei, de a pátosz és a sablonok megölik. a poénok önmagukban nem rosszak, de a valóságban ki poénkodna, miközben pár millió ember, köztünk valószínűleg rokonok, barátok, ismerősök épp nemrég égett porrá?
de nem is kell sokat várni a filmtől, amit hozott, az akkor nagyot durrant, azóta is másolgatnak belőle. kár, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő 2. rész úgy tűnik nem akar szakítani az előd hibáival..
süti beállítások módosítása