TOP5 színész, akiből sikeres rendező lett
2015. február 05. írta: redbandita

TOP5 színész, akiből sikeres rendező lett

Holnaptól látható a hazai mozikban Angelina Jolie rendezése, a Rendíthetetlen, ami a színésznő második alkotása a kamera túloldaláról. Erről eszembe jutott kicsit körülnézek, hogy kik azok a színészek, akiknek bejött ez a váltás. A cikkben azt is láthatjátok, hogy kik azok akik belebuktak és kik azok, akinek csak 1-1 mozija készült eddig.

5. Ben Affleck - Tény, hogy eddig nem túl sokszor ült a direktori székbe, de annál sikeresebb volt majdnem minden alkalommal. Legutóbb például Oscar díjas alkotást hozott össze, az Argo-akciót. Affleck forgatókönyvíróként kezdte pályáját, később vágott bele a színészetbe, majd néhány éve kötött ki a rendezésnél.

ARG-12991.jpg
4. Ron Howard - rengeteg filmben, sorozatban voltak/vannak kisebb nagyobb szerepei, felsorolni is hosszú lenne. Rendezőként mégis valahogy még nagyobb sikereket tudott elérni. Neki köszönhetjük A Grincset, az Egy csodálatos elmét, A Da Vinci-kódot, az Angyalok és démonokat, A dilemmát, vagy a Hajsza a győzelemért-et. Ron Howard eddig két Oscart nyert a Frost/Nixon-nal.

ron-howard-oscars.jpg

3. Charles Chaplin - Filmjeiben nem csak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy producerkedett. Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. Munkássága 65 évet hidalt át.

charly2.jpg

2. Woddy Allen - nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorulna. Woody Allen eddig 51 alkotást jegyez direktorként, és kisebb nagyobb szerepeket játszott 45 moziban. Nem semmi! Jelölték és kapott is Oscart, rendezőként/és forgatókönyvíróként nem is egy alkalommal! (Éjfélkor Párizsban, Annie Hall-Legjobb rendezés, Vívódások, Hannah és nővérei).

still-of-woody-allen-and-diane-keaton-in-misterul-crimei-din-manhattan-_1993_-large-picture.jpg

1. Clint Eastwood - a nyolcadik X-en is túl lévő férfi éppen ebben a hónapban visz vászonra egy újabb (már most nagy vihart kavart) filmet, az Amerikai mesterlövészt. Ő is több Oscar szobrocska tulajdonosa: A millió dolláros bébi, Titokzatos folyó, Nincs bocsánat. Színészként is kedvelem, de a rendezéseit mindig nagyobb figyelemmel kísérem, eddig egyik sem okozott még csalódást. Néhány rendezése: J. Edgar, Invictus- A legyőzhetetlen, Gran Torino, Elcserélt életek, A szív hídjai.

Akik lemaradtak a TOP 5-ből, de érdemes tudni, hogy rendeztek már sikeres darabokat:

  • Mel Gibson (A rettenthetetlen, A passió)
  • Jon Favreau (Vasember 1-2, A séf)
  • George Clooney (A hatalom árnyékában, Műkincsvadászok)
  • Sofia Coppola (kevesen tudják, hogy a 90-es években színésznőként tengette napjait, pl. szerepelt a Keresztapa 3. részében, rendezőként a 2000-es években kezdett nagy dolgokat véghezvinni, mint az Öngyilkos szüzek, a Marie Antoinette, Made in Hollywood, Lopom a sztárom)
  • Julie Delpy - 2 nap New Yorkban, 2 nap Párizsban
  • Sean Penn (Út a vadonba, Az ígéret megszállottja)
  • Sylvester Stallone - Rocky filmek
  • Kenneth Branagh
  • Robert Redford

Vannak olyan rendezők, akik pedig arról híresek, hogy saját filmjeikben fel fel tűnnek néhány képsor erejéig. Ilyen például:

  • Quentin Tarantino
  • Roman Polanski
  • Alfred Hitchcock

Szerintem vannak olyanok is, akiknek inkább színészként kellene működniük, mint rendezőként. Ilyen például:

  • Ben Stiller (rendezései: Zoolander, A kábelbarát, Trópusi vihar, Walter Mitty titkos élete)
  • Kevin Costner
  • Tim Robbins

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr157144331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.02.06. 19:28:42

Ez a cikk így kavarás.
Eastwood tényleg színészként kezdte és később lett rendező (Gibson, Penn és Clooney is). De Allfeck pl előbb futott be forgatókönyvíróként, mint ahogy ismert szinész lett volna. Favreau is inkább csak hobbiból szinészkedik, mellékszerepekben.

D2 2015.02.06. 19:50:12

Kenneth Branagh?

Borg 2015.02.06. 20:22:02

Az a durva, hogy Eastwood már a 8. X-en is túl van..

Gaál Csaba 2015.02.06. 20:46:07

Ebben a cikkben több tárgyi hibát is találtam, amit szóvá kell tennem. Woody Allen rendezőként egyszer kapott díjat, háromszor pedig forgatókönyvért illetve három filmért és nem négyért érdemelte ki a díjakat. Ron Howard nem az Egy csodálatos elme örök ragyogását rendezte, hanem a az Egy csodálatos elmét, illetve utóbbi filmjéért kapott két Oscart, nem pedig a Frost/Nixon-ért. Clint Eastwood két filmjéért kapott díjat, nem háromért, a Titokzatos folyóért csak jelölték.

mikka 2015.02.06. 21:14:21

A műkincs vadászok George Clooney rendezésében annyira sikeres hogy nem egészen fél órával ez előtt láttam a Média Markt-ban a leértékelt raklapon egy nagy halomban..900 forintért

ppppalika 2015.02.06. 21:33:33

Ha Chaplin belefért, akkor a
"Vannak olyan rendezők, akik pedig arról híresek, hogy saját filmjeikben fel fel tűnnek néhány képsor erejéig. Ilyen például:" kategóriában Alfred Hitchcock sem maradhat ki.

bitliszbá 2015.02.06. 21:44:18

Robert Redford? hmm első rendezése rögtön Oscart nyert: Hétköznapi emberek (Donald Sutherland főszereplésével), a többi sem tucatszar. Mellesleg létrehozta a Sundance fesztivált. A nem hollywoodi filmek és valódi értékek felfedezésének legnagyobb amerikai filmszemléjét.

redbandita 2015.02.06. 21:51:46

@ppppalika: rajta sokàig gondolkodtam . Javìtom

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.06. 23:58:10

@redbandita: Igaz, viszont a sztem legjobb filmje ( Apocalypto) lemaradt a felsorolásból.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.07. 00:00:39

Egyébként ha jól tudom Szabó István is rendszeresen feltűnik saját filmjeiben.
süti beállítások módosítása