Non-stop [2014]
2015. január 15. írta: redbandita

Non-stop [2014]

Úgy néz ki, hogy Liam Neson-nek mindegy, hogy földön vízen vagy éppen levegőben, ő mindenhol megtalálja a helyét. Ebben a 2014 tavaszán mozikba került alkotásban éppenséggel egy légi marshall szerepébe bújik, akinek meg kell akadályoznia egy gép lezuhanását/felrobbantását. Egy általam nagyon kedvelt színésznő, Julianne Moore is segíti őt ebben. Izgalmas, fordulatos thriller, megéri megnézni!

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

ns_b1_online.jpgPro Video Film & Distribution

Megint egy eset, amikor Liam Neeseon igaz hős bőrébe bújhat. Ezúttal nem saját családjáért, hanem közel 150 ember testi épségért felel. Bill Marks szövetségi légi marshall és a New York - London közötti non-stop járaton ingázik. Pedig utál repülni, szinte fóbiás félelmei vannak, amelyek ellen kabalával védekezik.

5688_d016_00121r.jpgPro Video Film & Distribution

De tudjuk egyébként, hogy mi is a légi marshall?
Az első légimarsallokat – amely a magyar nyelvben eredetileg teljesen mást, repülő tábornokot jelentett – azután toborozták az Egyesült Államokban, hogy a hetvenes években sok repülőgépet térítettek el Kubába, vagy onnan az Államokba. A Reagan-adminisztráció alatt tovább finomították az intézményt, s 1985-ben létrejött a Szövetségi Légimarsall-program, amely a mai napig működik. Újabb, meghatározó lökést adtak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, amely a teljes kereskedelmi repülőtéri és repülési biztonsági rendszer felülvizsgálatát eredményezte, megalakult a Szövetségi Légimarsall Szolgálat. Míg korábban az állomány alig ötven ügynökből állt, számuk ma több ezer.

Ezeket a biztonsági embereket az amerikai hivatalos honlapok „magasan képzett specializált ügynökként” jellemzik, akiknek meg kell védeniük az utasokat és a személyzetet gépeltérítés esetén. A légimarsallok átlagos utasként, inkognitóban utaznak az amerikai légitársaságok olyan útvonalain világszerte, amelyeket – hírszerzési források – a legkockázatosabbnak tartanak. Hogy pontosan melyik járatokon, azt titkosítás fedi, épp annak érdekében, hogy az elrettentés ereje működjön. Feladatuk elvégzéséhez lőfegyvert is használhatnak.

Szóval Marks exzsaruként, alkoholproblémák miatt kerül jelenlegi munkakörébe. De főnökei nem igazán kedvelik, most is meglévő alkohol problémái, illetve kezelhetetlensége miatt.

Tulajdonképpen egy átlagos útnak indul, még össze is ismerkedik, egy csinos hölggyel, akit Julianne Moore játszik. Na de akkor miről szólna a film, nem igaz? Marks üzentet kap nem sokkal a felszállás után, hogy húsz perc múlva meghal valaki a gépen, ha egy bizonyos bankszámlára nem kerül egy hatalmas összeg. A marshall előbb kollégájára gyanakszik, de első tippje nem válik be. Értesíti a pilótát, és főnökét is a veszélyről, de senki sem hisz neki.

5688_d011_00053r.jpgPro Video Film & Distribution

Egy ideig mindenki nevetségesnek tartja a dolgot, majd egyenesen odáig jutnak a feltételezések, hogy maga Marks térítette el a gépet. Senki nem ért semmit, az utasok kezdenek pánikolni. Főleg miután a marshall a protokoll szerint megmotoz néhányat, az ellenállóknak kioszt egy-két pofont stbstb. Egy kedves légi kisasszony segíti a munkát, sőt egy idő után a frissen megismert hölgy is Marks bizalmába férkőzik. De vajon tényleg megbízhat bennük?

5688_d021_00035r.jpgPro Video Film & Distribution

20 percenként rejtélyes módon meghal valaki, közben az utasok egy része puccsot tervez, és végül egy bomba is előkerül. Hogy sikerül-e levinni a gépet, vagy kiderül-e ki a merénylő arról persze nem írhatok.

5688_d014_00463_r.jpgPro Video Film & Distribution

A rendező, az a Jaume Collet-Serra, akinek pl. köszönhetjük a Góóól 2-t, a Viasztesteket, vagy a Folyó című minisorozatot. Serra és Neeson nem először dolgoznak együtt, a 2011-es Ismeretlen férfit is együtt forgatták. Izgalmas thriller, Liam Neeson vagy Julianne Moore rajongóknak kötelező darab! Egy fordulatos, izgalmas thriller, de azoknak nem ajánlom, akik félnek a repüléstől.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr607060663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zaius · http://zaiusworld.blog.hu/ 2015.01.16. 12:59:41

Örülök a pozitív kritikának, nekem is nagyon tetszett!
Neeson következő filmje is Serra keze alatt készül!
www.youtube.com/watch?v=WZ8-m1nIx-Q

porch monkey 4 life! 2015.01.16. 21:55:53

Teljesen korrekt thriller. Nem érdekelnek a gúnyolódások, LN minden szerepben hiteles, még egy "egyszerű" akcióban is :)
süti beállítások módosítása