Durr durr és csók - 2005
2014. november 12. írta: .loretta

Durr durr és csók - 2005

Harold mágus segíts rajtam, hadd maradjak egy darabban!

 
A megtévesztően rossz címe ellenére, egy nagyon nagyon élvezhető krimi-vígjáték, egy indokolatlanul elhanyagolt kincs, ezért is választottam az ABC lista D betűjéhez, hátha még pár embert ráveszek, hogy nézze meg/nézze újra.
kiss-kiss-bang-bang_movie4go.com_.jpg

Shane Black rendezésében nem is várhattunk mást mint egy jó kis buddy-moviet (akárcsak a Halálos Fegyver 1-2-3), azonban ebben az alkotásban inkább a filmes sémák parodizálásán van a hangsúly: felvonultatja az akció, krimi, thriller sémákat, gúnyt űzve belőlük, és a hozzáadott zseniális helyzetekkel és dumákkal teremti meg a feketekomédia hibátlan atmoszféráját. 

(Sajnos a film olyannyira elhanyagolt, hogy tisztességes magyar előzetest sem találtam)

Robert Downey Jr. nagy visszatérése volt a rehabokról 2005-ben, és köszönjük a rendezőnek, hogy megadta ezt az esélyt neki, hisz azóta is jobbnál jobb alakításokat kaphattunk tőle. Harry a kisstílű tolvaj szerepét formálja meg, aki egy elbénázott betörés miatt kétségbeesésében egy színész-meghallgatáson bújik el, és persze meglepően jól alakítja saját magát. Mire felocsúdna, már Hollywood kokóskurvás partyjába cseppen, hiszen megkapta a szerepet: detektívet kell majd játszania. Ráadásul egy macsóskodó meleg magándetektív (Val Kilmer) gondjaira bízzák, hogy felkészüljön a szerepére, és nemsokára feltűnik a színen egy rég látott ismerős is: Harmony (Michelle Monaghan), aki persze színésznő szeretne lenni, persze ki nem, Hollywood-ban vagyunk. Valahogy mindenhol hullákba botlanak, aminek köszönhetjük a rengeteg groteszk humort.
tumblr_n98v5uy6eZ1thlko4o1_500.gif
-Tudod mit találsz a szótárban az idióta címszó alatt?
-A fotómat?
-Nem. Az idióta definícióját te idióta.
 
A szokatlan hangvétel (kamerába beszélés, néhol fárasztóan önreflexív humor), és jól bevált két-hülye-a-gengszterek-ellen-és-a-nő felállás ellenére a film lubickol a műfaji konvenciók és sablonok halmazában, néha az embernek a fuldokló nevetés közepette olyan érzése van, hogy a film saját magát ironizálja.
Két óra alatt van minden, amit a felsorolt kategóriáktól alapvetően elvárhatunk: idősíkok keveredésétől, a fejezetekre bontáson, az elhagyott végtagokon át, az autós üldözésekig, obszcén humorral és rengeteg popkulturális utalással. Az biztos, hogy többszörnézős, és másodszorra is legalább annyit fogunk nevetni, mert a rengetek zseniális párbeszéd mögött legalább annyi elrejtett humort is csomagoltak nekünk. Jól kevert koktél ez, na.
kiss-kiss-bang-bang__index.jpeg
(Ha a kép emlékeztet valamire, az nem véletlen.)
A címre visszatérve, az eredeti úgy hangzik, hogy Kiss kiss bang bang, amit Pauline Kael filmkritikus alkalmazott először az egy sémára épülő kémfilmek kritikájaként. A popkulturális utalásokat már említettem, ez is egy lenne közülük, bár magyarul borzasztó és semmi egyéb rejtett jelentése nincs, maximum annyit sugall, hogy meg ne nézd.
 
Én viszont javaslom, hogy mindenképp. Karácsonyi filmnek is elmegy, vannak szexi télapócsajok, de ne a gyerekkel nézzétek azért.
kiss-kiss-bang-bang-20051020024404947.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr546886737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.11.13. 00:00:58

régen szerintem láttam, és talán itt az ideje újra nézni

giskard reventlov 2014.11.13. 09:54:00

- Tényleg Meleg Perry-nek hívnak?
- Igen.
- És meleg vagy?
- Nem, csak annyira tetszett a név, hogy megtartottam. :-D

Mozi óta láttam már vagy háromszor, de minden alkalommal ugyanolyan szórakoztató. A dialógusok a zsenialitás határát súrolják.

kiisb 2014.11.13. 12:58:14

Höhö. Pont tegnap láttam. Először. És eddig tényleg a hülye címe tartott távol tőle. Wazz, ez Q.va jó film. :)))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.13. 13:58:20

nem csak vasember, de batman is nagyon jó ebben a filmben.
süti beállítások módosítása