Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények [2013]
2014. augusztus 18. írta: redbandita

Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények [2013]

Sok tervezgetés, győzködés után múlt hét vasárnap rávettem magam, hogy megnézzem, ha már úgyis leadta az RTL Klub. Tulajdonképpen rosszabbra számítottam, így nem okozott csalódást, bár hozzátenném, hogy a film alapjául szolgáló könyvet még nem olvastam, így azzal nem volt összehasonlítási alapom. Egykori vagy jelenlegi Twilight fanoknak biztosan tetszeni fog, 20-25 éves kor felett már talán kevésbé...

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Beautiful Creatures_HU.jpg

Pro Video Film & Distribution

A borító, az előzetes és az én Twilightos hasonlítgatásom egy picit megtévesztő lehet, ez a film NEM vámpírokról szól. Mondhatnám, hogy végre... Mert lássuk be, hogy Meyer csillogó vámpírjai óta a vérszívók valahogy távol kerültek a korábban megszokott, vagy megkedvelt hidegvérű gyilkostól. Szóval a lenyűgöző teremtmények bizonyos igézőkre vonatkoznak, ami a boszorkánynak egyfajta megnyilvánulása. 

A két főszereplő (számomra legalábbis) eddig elég ismeretlen, de sajnos/szerencsére fényévekkel jobb a Pattinson/Stewart párosnál. Szerintem legalábbis.... A hölgyeményünket, bizonyos Lena Duchannest Alice Englert alakítja. A színésznő pályájának elején van még, korábban  szerepelt a Ginger és Rosa-ban, az In Fear-ben. 2014-ben egy minisorozatban láthattuk a New Worlds-ben, és a The Lovers című moziban. Alice egyébként énekel, és dalokat is szerez: a Lenyűgöző teremtmények egyik betétdalát is maga énekli, és ő is írta. 

Na persze egy ilyen filmhez elengedhetetlen a "kedves srác" is, aki jelen esetben Alden Ehrenreich vagy karaktere szerint Ethan Wate. Korábban egy egy sorozatban feltűnt már egy egy rövid szerep erejéig pl. az Odaátban, vagy a Helyszínelőkben. 2013-ban a Blue Jasmine-ban, a Vonzásokban is szerepelt. 

A fiatalok mellett nagy nevek is feltűnnek, mint Jeremy Irons vagy Emma Thompson, Viola Davis. A filmet rendezőként Richard La Gravenese jegyzi, aki korábban inkább forgatókönyvíróként tevékenykedett pl. A halászkirály legendája, A szív hídjai, A kis hercegnő, A suttogó. Rendezője is és írója is volt pl. a P.S. I love you-nak, Vizet az elefántnak. A mozi alapjául egy mostanra több részessé duzzadt regény szolgál, Kami Garciatól és Margaret Stohltól. 

A történet alapkérdése nem csak az, hogy vajon a szerelem legyőzhet-e minden akadályt két különböző csillagzat alatt született lélek között, hanem az is, hogy ezek a lelkek dönthetnek-e saját sorsuk felől.

"Szeretem a mítoszokat, és a kisváros mögött rejtőző misztikus világ nagyon gazdag ebben a történetben. Mégis jobban izgatott a sztori másik dimenziója, amit Kami és Margaret olyan nagyszerűen elmesélt. Egy fiatal lányról, akinek a nagy döntés előtt önmagára kell találnia, és a fiúról, aki ki mer állni mellette. Ez az egészben a nagyszerű, egyetemes ötlet, amivel el lehet játszani, mert mindannyiunkban ott van a vágy, hogy felfedezzük az öröklött tulajdonságainkon túl rejtőző valódi önmagunkat." - nyilatkozta a rendező. 

BC-18117r.jpgPro Video Film & Distribution

A sztori

A 17 éves Ethan Wate-nek (Alden Ehrenreich) hónapok óta van egy visszatérő álma, amelyben egy titokzatos fiatal lány vár rá az egykori polgárháborús csatatéren. Ethan kétségbeesetten küzd, hogy végre együtt lehessenek, de egy ismeretlen veszély minden alkalommal útját állja: amikor már éppen elérné a lányt, egy hatalmas erejű villámcsapás kioltja Ethan életét.

Az álom kirángatja a fiút a dél-karolinai kisváros, Gatlin unalmas hétköznapjaiból, ahol szinte semmi nem történik. Ethan csapdában érzi magát: apjával él, aki felesége hirtelen halála óta teljesen magába fordult, a fiú pedig egy olyan életre vágyik, amiről csak a könyvekben olvashat.

BC-06376rv2.jpgPro Video Film & Distribution

Ethan világát teljesen felforgatja a gyönyörű és rejtélyes Lena Duchannes (Alice Englert) megjelenése, aki a visszahúzódó Macon Ravenwood (Jeremy Irons), a gótikus Ravenwood Manor tulajdonosának unokahúgaként érkezik a városba. A fiú ellenállhatatlan vágyat érez a lány iránt, akinek nyomában megmagyarázhatatlan pusztítás jár. Később nyilvánvalóvá válik Ethan számára, hogy Lena egy Igéző, aki még nem képes kontrollálni az erejét. A konzervatív Mrs. Lincoln (Emma Thompson) vezetése alatt álló város száműzné a lányt, miközben a mindentudó könyvtáros, Amma (Viola Davis) figyelmeztet: a történelem ismételheti önmagát. A családi átok Lénára szállhat, amikor betölti a tizenhatodik életévét, ugyanis ennyi idősen dönti el egy Igéző, hogy a Fény vagy a Sötétség oldalára álljon.

BC-02302.jpgPro Video Film & Distribution

Ethan Wate

Alden Ehrenreich játssza a központi karaktert, Ethan Wate-et, aki túl hamar kényszerül felnőni, miután elvesztette anyját. Minden vágya elmenekülni az egyhangú kisvárosi létből.

"Ethan egy álmodozó, aki valami többre vágyik, mint a kisvárosi gimnáziumi élet. Csodálom a töretlen optimizmusát, ami átsegíti mindenen. Kedvelem a humorát, a szellemességét, ami szintén kikezdhetetlen." - mondta Ehrenreich.

Lena Duchannes

Lena normális tinédzser szeretne lenni, normális életet akar élni, annak ellenére, hogy természetfeletti képességekkel bír. LaGravenese egyenesen Londonig repült, hogy meghallgassa az ausztrál születésű Alice Englert, az Oscar-díjas író és rendező, Jane Campion lányát.    

„Az Igézők abban a hitben élnek, hogy meg kell alkudniuk a sorssal, ami elrendeltetett. Csakhogy Ethan emberiessége elindít valamit Lenában. Rájön, hogy van választása, és befolyásolhatja a végzetét. Ez felkeltette az érdeklődésemet." - mondta Englert.

Lena növekvő természetfeletti hatalma szintén olyasmi, amit nem tagadhat meg, sőt gyakran még kontrollálni sem képes. Az Igézőket különleges kapcsolat fűzi az elemekhez, a természethez. Lena tud parancsolni a szélnek, a tűznek, a víznek és a levegőnek. Ez csak tovább bonyolítja egy tinédzser életét, akiben tombolnak a hormonok. Lena ajtócsapkodás helyett esőt csinál mérgében... vagy valami rosszabbat... Lena akaraterejét erősen próbára teszik új osztálytársai. Élvezettel gyötrik az "új lányt", akit megelőzött a család hírneve. Az egykori Greenbriar ingatlant birtokló hírhedt Duchannes família leszármazottjaként, aki ráadásul kapcsolatban áll a Ravenwood klánnal, állandó csúfolódások céltáblájává válik. 

Abban a pillanatban, ahogy Ethan és Lena találkozik, olyan erős kötelék keletkezik kettőjük között, amitől egy másfajta vihar is elszabadul. A Fény és Sötétség erői háborognak, melyek között generációk óta törékeny fegyverszünet honolt.

BC-04017.jpgPro Video Film & Distribution

„Boszorkánynak hívni minket olyan, mint strébernek nevezni, aki okos, vagy izomagynak a sportolót. Mi az „igézőt” jobban szeretjük.”  

Jeremy Irons elképesztően jól hozza a figurát

Lena ugyan új Gatlinban, de a várost a Ravenwoodsok alapították, és területének nagy része még mindig Macon Ravenwoods birtokában van. A visszahúzódó nagybácsi rejtőzködő életmódja rémtörténetek és összeesküvés elméletek gyártására sarkallja a helyieket.

Jeremy Irons alakítja Macont, akit egy abszolút titokzatos karakterként írt le: "Stílusa van, szellemes, ugyanakkor kissé rejtélyes. Nagyon érdekes volt eljátszani. Miután Richarddal beszéltem, úgy éreztem, jó móka lesz New Orleans-ba jönni, és elmesélni ezt a sztorit."

BC-15914.jpgPro Video Film & Distribution

Érdekesség, hogy a szerzők már eleve Ironst képzelték Macon szerepére, akinek stílusa nem igazán hozza őt közelebb a kisváros lakóinak szívéhez:

„Én pedig nem tehetek róla, hogy nehezen viselem a jólneveltség, az elégséges intelligencia és az elfogadható higiénia hiányát. De mivel a családom alapította ezt a várost, sajnos ezt tekintem az otthonomnak.” (Macon)

LaGravenese azt mondta, Jeremy új színekkel gazdagította a karakter személyiségét:

"A Jeremy által életre keltett Macon sokkal emberibb, mint amilyennek elképzeltem. Sebezhető, és frusztrált. A könyvben szofisztikáltabb, egy igazi Noel Coward. Jeremy viszont sokkal árnyaltabbá tette a képet. Nagyszerű volt együtt felfedezni Macon karakterének rejtett tartalmait."

A könyvtáros

A Viola Davis alakította Amma azon kevesek egyike, aki képes megérteni Macon fenntartásait. Mint Ethan édesanyjának egykori legjobb barátnője, annak idején ígéretet tett, hogy vigyáz a fiúra. Ha nem is Igéző, de Látó, ezért megvannak a saját félelmei a két fiatal szerelmével kapcsolatban.

BC-18771r.jpgPro Video Film & Distribution

LaGravenese csak egyetlen színésznőt tudott elképzelni a spirituálisan érzékeny kisvárosi könyvtáros szerepére, ez pedig Viola Davis volt, az első biztos név a szereplőlistán. Amma és a könyvtáros két külön személy volt a regényben, de itt egy és ugyanaz. "Összevontam a két karaktert, mert ez a nagyszerű színésznő megérdemel egy sokoldalú és érdekes figurát. Viola nagyon különleges. Hihetetlen erő, vadság és együttérzés van benne."

A csodálatos Emma

Emma Thompson kettős szerepet kapott a filmben, egyrészt ő Ethan legjobb barátjának, Linknek az édesanyja, a szülői munkaközösség lelkes(?) tagja, aki mindenképp kiutálná a városból Lenat. Néha pedig megszállja őt egy nagyon erős sötét boszorkány, Sarafine, aki egyben Len bájos(?) édesanyja is, minden tőle telhetőt elkövet, hogy felkavarja a gonosz erőket Gatlinban.

"Az általa alsóbbrendűnek tartott halandók szerinte csak elrontanak mindent. Gonosz, mégis vicces. Ironikus módon ő a szimpatikusabb figura, amíg Mrs. Lincolnnak mindentől feláll a szőr a hátán, ami rajta, a komfortzónáján vagy akár a beszédmódján kívül esik. A fennhéjázásával próbálja elterelni a figyelmet lassan halódó lelkéről." - hasonlította össze a két karaktert Thomson.

"Elképesztő volt látni, ahogy Emma pusztán a testével és a hanglejtésével létrehozza ezt a két teljesen ellentétes karaktert, olykor akár egy jeleneten belül is. Bámulatosan bánik a hangjával, ahogy váltogatja a humoros és a baljós színeket. Egyszerre ragyogó és vicces."- emlékezett vissza LaGravenese.

Ridley, a szirén

Ő is családtag és Lena közelgő szülinapja miatt tér vissza a városba. Képes akaratával irányítani másokat. LaGravenese Emmy Rossumot választotta a szerepre:

"Emmy egy jól képzett, félelmet nem ismerő, sokoldalú tehetség. Ridley karaktere megköveteli, hogy különböző stílusokat, vágyakat jelenítsen meg akár egyetlen szó nélkül is, és ez komoly kihívást jelent. De Emmy könnyedén váltogatta a vadságot a kedvességgel, a humorral, az ijesztőt a sebezhetővel." – mondta a rendező.

BC-08317.jpgPro Video Film & Distribution

16 évesen a Sötét oldalára állt, járja a világot, és egyfolytában rosszban sántikál.

"Már annyira rossz, hogy még az Igézők is kinézik maguk közül."- mesélte nevetve Rossum. "A Halandókat szörnyű unalmasnak találja, imádja manipulálni őket, és kifejezetten élvezi, hogy elragadóan gonosz. 

A város

„Tizenkét templomunk van és egy könyvtárunk, ahol a könyvek több mint fele tiltólistán van. Ugyanazok a családok élnek itt vagy kétszáz éve. Minden évben eljátsszák a polgárháború történetét, mintha ettől majd másként végződne.” -meséli Ethan a filmben.

A Lenyűgöző teremtményeket Louisianában forgatták, a felvételek nagy részét New Orleansban és környékén rögzítették. A legtöbb helyszínnek egy elhagyott gyárépület adott otthont, kivéve Lena szobáját, amit Baton Rouge-ban rendeztek be. LaGravenese Philippe Rousselot vezető operatőrrel, Jeffrey Kurland jelmeztervezővel, és Richard Sherman látványtervezővel együttműködve tette le az alapjait ennek a különleges, természetfelettivel megspékelt világnak.

A polgárháborús csata felvételei három hétig tartottak. Négy kamerával, több mint 400 statisztával, és rengeteg lőszerrel dolgozott a stáb. 

Édes otthon

"Macon szeszélyes. Bármilyen hangulatban ébred is aznap, a környezetének tükröznie kell a lelkiállapotát. A háznak nincs egységes stílusa, szobáról-szobára változik minden. Arra gondoltam, őrületes lesz, ha előrukkolunk ezzel a hátborzongató, növényekkel benőtt házzal, amely egy elképesztő kerek szobát rejt a közepén egy asszimetrikusan felfelé csavarodó csigalépcsővel." –jegyezte meg Sherman. 

Ezt az óriási lépcsősort a félemelettel persze ki kellett egyensúlyozni ellensúlyokkal, konzolokkal. Statikusok ellenőrizték, hogy biztonságos-e, mert itt nemcsak a látvány számított, de az is lényeges volt, hogy elbírja az egész stábot és a felszerelést is. A világítás egy fémpályán mozgott a szoba körül, ezért a falak csak úgy izzottak a szürke padló fölött." A hiányos berendezés is a koncepció része volt. A kastély bútorait Sherman barátja, az Európa-szerte elismert Rick Owens tervezte. "Valójában ez már művészet. Szokatlan darabokat kértem tőle, és ő egyenesen Párizsból repítette ide őket." - mondta Sherman.

BC-06239.jpgPro Video Film & Distribution

Ahogy a ház Macon hangulatait tükrözi, úgy a színek Lena állapotához igazodnak. "Lena belső világára reflektálnak. Ha például mérges, az árnyalatok fenyegetővé válnak körülötte." - magyarázta LaGravenese.

Lena, ahogy közeledik a döntés ideje, egyre sötétebb hangulatba kerül. Ezt hangsúlyozandó Sherman csapata lecsupaszította a belső tereket, és mindent feketére festettek, kivéve az ablakkereteket és a lépcsőt. 

BC-12752.jpgPro Video Film & Distribution

A legnagyobb kihívást az étkező megépítése jelentette, ahol  Lena és Ridley összemérik Igéző erejüket. A kulcsjelenethez szükség volt arra, hogy a díszlet mozgatható legyen. Amíg az asztal az egyik irányba forgott, az alatta lévő padló, amely egy másik gyűrűre volt erősítve, éppen ellenkezőleg mozgott. A rendező gyomra nem bírta ezt,csak gyógyszerrel tudta felvenni a jelent

"A színészek egy tízes skálán nyolcas sebességgel pörögtek."- emlékezett mosolyogva LaGravenese. "Minden nap be kellett vennem egy szédülés elleni pirulát, hogy egyáltalán nézni bírjam."- mesélte a rendező nevetve.

"Minél kevesebb greenboxos, számítógéppel megtámogatott jelenetet akartam. Filmet forgatunk, ezért amennyire csak lehetséges volt, próbáltunk valódi környezetet biztosítani a színészeknek. Richard és csapata rendkívüli munkát végzett." - jegyezte meg LaGravenese.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr796610855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása