A szomszéd nője mindig zöldebb - Grumpy old Men [1993]
2014. augusztus 03. írta: redbandita

A szomszéd nője mindig zöldebb - Grumpy old Men [1993]

Legendás páros, a filmtörténelem két nagyágyúja és egy jó kis történet... Megunhatatlan, milliószor nézhető a "furcsa páros" örökös zsörtölődése, egymás szekálása. Fogalmam sincs hányadszor látom már, egy csomó poén már kívülről fújok, de mégis szórakoztat!  Na ez a nem semmi és talán ez az, ami a manapság gyártott filmekre már nem jellemző. 

06szept1_8.jpg

Igenis van rá példa, hogy két dudás is megfér egy csárdában. A filmtörténelemben legalábbis vannak olyan színészek, akik annyira jól összepasszolnak, hogy talán külön külön már nem is tudunk annyira örülni nekik, mint ha együtt látjuk őket. Ilyen például Jack Lemmon és Walter Matthau, vagy Terence Hill és Bud Spencer.

Jack Lemmon és Walter Matthau együtt játszottak hatalmas sikerrel számos komédiában pl. Furcsa pár, Szenzáció, Sógorom a zugügyvéd, vagy a Haver, haver.

122756_galeria_a_szomszed_noje_mindig_zoldebb_02.jpg

Persze külön külön is elismert színészek voltak, Lemmont például 8 alkalommal jelölték Oscarra, és 22(!) Golden Globe jelölést is bezsebelt a karrierje során. Ezekből egyébként 2 Oscar szobrocskát haza is vihetett:1956-ban a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést a Mr. Roberts-ben nyújtott alakításért és 1974-ben a Mentsük meg a tigrist miatt legjobb férfi főszereplő kategóriában. Utolsó szerepe 2000-ben volt, a Bagger Vance legendájában.
Jack Lemmon hosszú betegeskedés után 2001-ben hunyt el, 76 évesen.

Walter Matthau sem tétlenkedett, háromszor Oscarra is jelölték, egyet be is váltott, méghozzá egy olyan filmben alakított szerep miatt, amelyben szintén barátjával közösen játszottak, ez volt a Sógorom a zugügyvéd 1967-ben. Nyolcszor Golden Globe-ra is jelölték, egyszer meg is kapta, 1976-ban a Napsugár fiúk-beli alakításáért.
Matthau 2000-ben hunyt el, 79 éves korában, ő is súlyos beteg volt, de még élete utolsó évében is dolgozott, méghozzá a Női vonalak című vígjátékban, Diana Keaton, Lisa Kudrow és Meg Ryan oldalán.

A szomszéd nője mindig zöldebbet Donald Petrie rendezte, akinek egyébként számos más vígjátékot is köszönhetünk, mint a Richie Rich - Rosszcsont beforrt, a Mystic Pizzat, a Beépített szépséget, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt-ot, vagy legutóbb a Görögbe fogadvát.

A sztori talán sokunknak ismerős, de azért néhány szóban összefoglalnám. Két szomszéd, Gustafson (Jack Lemmon) és Goldman (Walter Matthau) évek vagy inkább évtizedek óta gyilkolja egymást. Mi van a dolog hátterében? Kitalálhatjuk: egy nő. Ötven évvel ezelőtt ugyanabba az asszonyba szerettek bele, de az végül Gustafsont választotta. A nő egyébként nem volt főnyeremény, Goldman talán még jobban is járt saját feleségével, aki viszont tényleg kedves, szerető hölgy volt.

grumpy_old_men_1.jpg

 

Mostanra mindketten magányos farkasok, özvegyek, gyerekeik is külön utakon járnak már. Lemmon lányát az itt még nagyon fiatal Daryl Hannah játssza, míg Matthau fiát, a Bérgyilkos a szomszédom maffiózója, Kevin Pollak.

Pill5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A két felnőtt(?) férfi ötven éve szívatja egymást, különböző csínyekkel törnek borsot egymás orra alá, mi pedig ezeken nevetünk. Ki ne emlékezne a döglött hal esetére, vagy a távkapcsolós kis meglepetésére, no meg persze a becenevekre: Pöcs és Bunkó.

Pill3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Új helyzet áll elő, és a rivalizálás egy új fokra lép mikor egy titokzatos, gyönyörű özvegy hölgyemény, Ariel (Ann-Margret) költözik a kis városba. A régi viszály újjáéled... Vajon Ariel melyikőjüket választja?

122757_galeria_a_szomszed_noje_mindig_zoldebb_03.jpg

Nagyon jópofa, vicces, színészlegendákkal fűszerezett alkotás ez, amit bármikor érdemes újra és újra megnézni! Aki esetleg még nem látta, azonnal pótolja! Ja és mindenképp várjátok meg a végén a bakigyűjteményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr946573285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása