B, mint Becstelen Brigantyk – 2009 - Inglourious Basterds
2014. július 03. írta: .loretta

B, mint Becstelen Brigantyk – 2009 - Inglourious Basterds

ABC projektünk B betűjéhez választottam Tarantino tíz évig tökéletesített forgatókönyve alapján készült zsidó-bosszú filmjét. (Az A betűs filmemet itt olvashatjátok.) Második világháborús karikatúra filmnek is nevezhetjük, vérből, abszurditásból, zsenialitásból nincs hiány – hozza az elvártat, de ugye már látta mindenki?! :)

Inglorious-Bastards2009.jpg

Szóval Tarantino fogott egy történelmi sztorit, jól kiforgatta, és csinált egy szaftos kis háború filmet, amely bármennyire is elrugaszkodik a valóságtól, azért valódi képet fest a háborúról, bátorságról és bosszúvágyról, amellyel egy olyan tükröt tart elénk, amibe félünk is belenézni. Itt mindenki gyilkos: a tisztek, a mozigépész, a színésznő, a kocsmáros, az áldozat, senkit sem ment fel az eszme, aminek nevében öldököl, mégis tocsog az egész az iróniában. Tarantino specialitása, hogy olyan filmet készít, amin, ha nevetünk, ellentmond ugyan a moralitásunknak, de mégis megtesszük… Kevesen mernének a holokauszt- témához így hozzányúlni, az biztos, de rendezőnk ugye szereti a tabukat.

Amiben eltér a többi filmjétől, bár itt is folyik a vér rendesen, a fejezetek itt is megvannak, mégis nagyon fontos szerepet kapnak a párbeszédek, monológok is. Szavaival legalább úgy pofon csap minket, mint a látvánnyal. Néha nem tudni, hogy a szemünket vagy a fülünket takargassuk.

Untitled-1.jpg

A történet két szálon indul el, és persze a végére összemossa őket a vér meg minden.  Franciaországban járunk, ahol Shosanna (Mélanie Laurent) őrült bosszút tervez a nácik ellen, akik kiirtották családját, élükön Hans Landa-val (Christoph Waltz). Mindezt az általa üzemeltetett moziban tervezi véghez vinni.

Kino hadművelet.

A másik szál a Raine hadnagy (Brad Pitt) által vezetett kommandócsapat, akik Amerikából érkeztek ide, hogy nácikat gyilkolásszanak. Szóval valahogy így kezdődik az öldöklés, a fordított holokauszt filmünk, amit Brad Pitt monológja nyit meg nekünk – ezt kár oda is tehetjük Samuel L. Jackson ponyvaregényes jelenete mellé a polcra, de azért ne feledjük el az olasz beszédét sem.

A karakterek természetesen hozzák az elvártat, de a legmeglepőbb, ahogy Christoph Waltz lejátssza a vászonról Brad Pittet. Tarantino azóta dolgozott vele együtt ugye a Django elszabadulban is. Itt a hiperintelligens, modoros, szupernáci szerepében tiszteleg, kiszagolja a zsidókat, mint zombi az agyvelőt, s olyan feszültség övezi körül, ahol csak megjelenik, hogy csoda, hogy nem b@ssza le a biztosítékot filmnézés közben.  Shosanna-ról, a mozis zsidó lányról, eleinte azt hihetjük, hogy egy sanyarú sorsú összetört gyermeki lélek, ám hamar kiderül, hogy a bosszúvágya egy hidegvérű, náciirtó, öngyilkos merénylővé változtatta.

giphy.gif

A Hitchcockra hajazó suspense technikával, pedig tövig rághatjuk a körmeinket, hiszen mi folyamatosan tudunk mindent, amit a szereplők nem, és végig azon megy a para, hogy ki mikor tudja meg, hogy ki kicsoda a játékban. Legalább 4 nyelven kapjuk az arcunkba a sztorit, s hiába ismerjük fel ezer közül is Tarantino stílusjegyeit, mégis mindig meglep minket, ahogy ezzel a filmmel is tette.

tumblr_inline_miri5ql1vn1qz4rgp.gif

Azért nem spoilerezek, hátha akad, aki még nem látta, legyen elég ennyi: meg is kapta mindenki, ami neki jár, Christoph Waltz például BAFTA díjat, Golden Globe-ot, és Oscart is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr476457939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2014.07.03. 19:06:17

"amellyel egy olyan tükröt tart elénk, amibe félünk is belenézni"

Dehogy félünk. Szerintem nácit ölni bármely tisztességes ember képes volna. Ha nem, akkor valami baj van az erkölcseivel.

Mielőtt valaki lebreivikez, hozzáteszem: ma nincsenek valódi, embereket ölő, tömeggyilkos nácik, akiket erkölcsileg indokolt volna legyilkolni. Akik nácinak mondják magukat, azok javarészt meg nem értett, beteg lelkű emberek.

sanyix 2014.07.03. 19:33:22

@tisztapista: hát azért izraelben akad pár hasonló tömeggyilkos :)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.03. 21:00:09

9/10-es film. Brad Pittből csak Guy Ritchie tudott többet kihozni Tarantinónál.

sanyix 2014.07.03. 21:06:41

Egyébként a filmben Christoph Waltz ütött a legjobban, eszméletlen ahogy játszott, azok a pofák, meg mozdulatok, és a szövegek :)

De a pincekocsma jelenet se volt semmi.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.07.03. 21:21:26

Zseniális a film. Amellet, hogy a (náci) németeket annak rendje és módja szerint öldöklik benne, bizony megmutatja, hogy van a németek között is hős, aki igazi katona és nem árulja el a társait még akkor sem, amikor halállal fenyegetik:
www.youtube.com/watch?v=pVEFCDP4KiM.
Ilyet még filmen nem igazán mertek bemutatni.

SarahConnor 2014.07.04. 07:45:57

Kicsit erősnek tartom azt a kijelentést, miszerint ez a film a holokauszttémát tárgyalja. Mármint persze, mind tudjuk, miért keresik a zsidó családot a tejfarmon, de ez a kijelentés akkor sem ül. Ez itt bizony a hátország élete, a németek által megszállt franciák sorsa és egy személyesen is érintett zsidó bosszúja a családjáért.

Christoph Waltz-ot a Jóisten is erre a szerepre szánta, egyszerűen csodálatos, tökéletes minden rezdülése. Azt olvastam, hogy Tarantni azt akartra elérni, hogy a többi szereplő kicsit tartson tőle, így nem engedte nekik, hogy barátkozzanak. Waltz nem ment el a közös felolvasásokra, szerepgyakorlatokra és semmilyen közös bulira, csak a film után.
Landa szerepét pedig eleve Leonardo DiCaprio-ra írta a Mester, de az nem tudta vállalni - biztos vagyok benne, hogy ő is fantasztikus Landa lett volna, ahogyan szuper Calvin Candie lett. Kár, hogy ezt már sosem láthatjuk.

innovation 2014.07.04. 08:54:21

Rendben volt a film, mindenki remekül játszott. Kellemes csalódás volt, pedig nehezen vettem rá magam.

Töksi 2014.07.04. 09:32:23

@tisztapista: Szerintem egy csomó nemnácit is gyilkoltak a filmben Pitték. Hacsak nem tekintjük axiómának, hogy német=náci :-)

Töksi 2014.07.04. 09:35:15

@Lenina Huxley: Waltz mindenkit lemosott, egy zseni a fickó. A többi alakítás max átlagos volt. Szerintem Pitt is tudott volna jobb lenni, de ez a fogösszeszorítós, viszonylag bugyuta karakter nem az ő hibája.

Captain Caveman 2014.07.04. 10:47:02

"...a legmeglepőbb, ahogy Christoph Waltz lejátssza a vászonról Brad Pittet...."
Nem értem miért olyan meglepő ez, de szívesen elolvasnám.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 11:49:24

bár erős film ez is, mégis a gyengébb Tarantino filmek közé tartozik. Ez az egyetlen filmje amit csak egyszer néztem meg.

sundokaan 2014.07.04. 13:25:09

Rendkívül bugyuta, klisés film. Az eddigi leggyengébb Tarantinotól. Csak Waltz miatt érdemes megnézni.

Seigneur 2014.07.04. 13:41:39

"Kevesen mernének a holokauszt- témához így hozzányúlni, az biztos, de rendezőnk ugye szereti a tabukat."
Ennyi erővel a Kelly hősei is holokauszt-témájú film?
Mint minden Tarantino-film, ez sem több egy gegnél. Szórakoztató, poénos, szellemes, remek helyzetkomikummal van tele, de ezen felül bármilyen magasztosságot, mondanivalót, tartalmat nem ad. És ez nem háborús film, ahogyan a Django sem western.
Tarantinonak jó filmjei vannak, de szerintem minden idők legtúlértékeltebb rendezője. Hollywood sznobságának megtestesülése.

brekkk 2014.07.04. 14:48:58

ritka ótvar film, kár, hogy már tarantino is kinyalja a hollywoody bibsik seggét...bár több választása nem nagyon lehet...a díjakról meg annyit, hogy minden hasonló témájú filmnél muszáj kiosztani x Oscart...
süti beállítások módosítása