Grand Budapest Berlinben
2014. február 07. írta: redbandita

Grand Budapest Berlinben

Tegnap este ünnepélyes keretek között megnyílt a világ egyik legrangosabb filmes eseménye, a 64. Berlini Filmfesztivál. A különleges rendezvény fényét nemcsak a számtalan résztvevő sztár emeli, hanem egy gálavetítés is: a nagy presztízsű előadásra a szervezők Wes Anderson új, vígjátékát, A Grand Budapest Hotel-t (The Grand Budapest Hotel, hazai bemutató: március 20.) választották. A film már önmagában egy filmfesztiválnyi sztárt szerepeltet...

grandbudapest.jpg@Intercom

A főszereplő Ralph Fiennes mellett Hollywood legjava: Tilda Swinton, Edward Norton, Jude Law, Owen Wilson, Bill Murray, Willem Dafoe, Adrien Brody, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Harvey Keitel, Tom Wilkinson, F. Murray Abraham, Léa Seydoux és Saoirse Ronan játszik.

A Grand Budapest Hotelt alakító díszes palotát hosszas keresés után egy egykori kelet-német kisvárosban, a cseh és lengyel határ melletti Gorlitz-ben találták meg az alkotók. Ami a filmben elegáns hotel, az a valóságban egy régi nagyáruház. Az oszlopok, a grandiózus lépcsők, a színes ablakok és az előcsarnokot uraló hatalmas, pompás csillár mind eredeti. A stáb 20-as, 30-as évekbeli képeslapok alapján, rengeteg munkával gyűjtötte hozzá a többit: a cégtáblát egy 19. századi prágai hotelből, egy karosszéket egy Karlovy Vary fürdőből, a bárpultot Párizsból vitték oda. A zárójelenethez pedig szétszerelték az egészet, hogy a 60-as évek szomorú, szocialista hangulatát tudják felidézni lejjebb eresztett álmennyezettel, ócska lambériával és erős fényekkel.

Wes Anderson rendezőnek annyira szívéhez nőtt az épület, hogy a forgatás végén az is felmerült benne: megveszi, hogy így mentse meg a lerombolástól. Szerencsére a forgatás híre elég volt hozzá, hogy a különleges épületre igazi ingatlanfejlesztők is felfigyeljenek: az áruházat már renoválják, és a jövő nyáron újra megnyithat.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr515803766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása