A Föld után – After Earth - 2013
2013. november 14. írta: .loretta

A Föld után – After Earth - 2013

 Kicsit olyan, mint, amikor a szülőknél nyílt nap van a munkában: apuci (Will Smith) megmutatta a fiacskájának, hogyan kell sok pénzt elkölteni valami semmitmondó, unalmas sci-fi-nek csúfolt filmre. Azt nem értem, hogyan jutott el a mozikig. Ő (W.S.) írta a sztorit is, meg játszotta a főszerepet a fiával, ugye, meg a producerkedést is vállalta, a kis feleségével karöltve, szóval családi biznisz vót 120 millió dollárból. Juppi.


funny-will-kissing-jaden-smith-animated-gif-pics.gif

Mindehhez asszisztált nekik az Asylum stúdió. A gagyigyárból csak néhány neves alkotást említenék, amikkel egy lapon nem is olyan sz@r ez a film: Sharknado, Megacápa vs. Krokoszaurusz, Szellemcápa… Jó, de, még így is zs kategória, a Sharknadot legalább végigröhögtem, bár kétlem, hogy ez lett volna a cél.

A sztorit egy hosszabb mondatban el tudom mondani (challenge accepted!), és semmi, de semmi meglepetés nem lesz a végkifejletben, úgyhogy a spoiler szó értelmet is veszíti ennél a filmnél:

2025-ben lakhatatlanná válik a Föld (mondjuk jó úton haladunk ám efelé) és 1000 év múlva az Egyesült Katonai Alakulat legendás parancsoka: Cypher (Will Smith) hosszú, távoli szolgálat után hazatér a Nova Prime bolygóra, és rájön, hogy eltávolodtak egymástól kamasz fiával, így kapcsolati tréningbe kezd: elviszi magával a következő útjára Kitai-t (Jaden Smith), ahol egy baleset következtében újra a Földön kötnek ki, ami 1000 év után nagyon veszélyes hely lett, és persze Cypher megsérül, mindenki más meg meghal, úgyhogy Kitai kezében van a sorsuk.

A_Fold_utan_jelenetfoto_ (4).jpgKép: Intercom

Na, mondtam, hogy egy mondat. Monitorpacsiiiii. Még egy lélegzetvétel, és az összes csavart is el tudom mondani:

És akkor ott persze mindenki ellenség, az orángutánbandától, az óriás sason át, a légkör, a hőmérséklet, és a magukkal hozott ursa is (ennek a lénynek a félig kitalált mivoltát nem is firtatnám, nem beszélve arról, hogy egy ’80-as évek-beli filmekben is már csak röhögtünk volna „ijesztő” kinézetén) szegény Kitai-t támadja, ő meg ugye bizonyítani akar apucinak, hogy nem egy félénk nyuszi, úgyhogy mindent megtesz, hogy jelet adjon, és megtalálják őket, és boldogan éljenek, amíg meg nem halnak.

A_Fold_utan_jelenetfoto_ (3).jpgKép: Intercom

A többi teljesen kiszámítható. Ilyen forgatókönyvet a 12 éves kisöcsém is tudna írni, csak nincs olyan hátszele, mint Will-nek.

Jó ezt muszáj, a háttéranyagból idéznék:

„Jaden Smith csak 14 éves, de már több szerepet játszott. Először az apjával állt kamerák elé A boldogság nyomában című filmben, majd mellékszerepben tűnt fel az Amikor megállt a Földben. A Karate kölyökben már főszerepet játszott Jackie Chan oldalán, és ez a film meggyőzően bizonyította, hogy a fiatalabb Smithben is megvan az a tehetség és vonzerő, ami alkalmassá teszi egy film főszerepére.”

Szeretném Tóth Gabi reakciójával kommentelni. Bocs.

(A most hétvégi X-faktorból sajnos nem találtam meg azt a tehénszerű 30 mp-es röhögőshow-t, amit lenyomott, úgyhogy egy régebbi klasszikus is tökéletesen illik ide!)

Na szóval összefoglalva – több szót nem is pazarolnék rá: NE nézzétek meg (ha mégnem láttátok). Lapos történet, unalmas visszaemlékezések, izgalom, rejtély, logika teljes hiánya; csöpögős-nyálas-klisékkel dúsított apa-fiú kapcsolat.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr845629148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása