Az elkészítése nem igényel nagy sütés-főzési tapasztalatot, nem szükséges hozzá semmi különleges hozzávaló. Gyorsan és egyszerűen az asztalra varázsolható. Hétvégi nassolni való a családnak, akár egy kerti bulin is kiváló lehet. Kemencében sütve lefogadom még jobb.
Tészta hozzávalók:
2-3 közepes krumpli
1/2 kg liszt
1 kis doboz kefír
4 evőkanál olaj (én oliva olajat használtam)
1 teáskanál só
1/2 deci tej
1 kevéske cukor
1/2 kocka élesztő
Feltétek (gyakorlatilag ízlés szerint variálható):
1 doboz tejföl (lehet közepes is)
2-3 gerezd fokhagyma
sonka
szalonna
2-3 fej lilahagyma
sajt
Elkészítés:
A krumplikat összevágjuk és feltesszük főni sós vízben, a tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ameddig a krumpli fő és az élesztő felfut, a tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba öntjük. A főtt krumplit összetörjük, majd az élesztővel együtt a száraz anyagokhoz adjuk, kézzel jól összedolgozzuk, majd egy konyharuhával betakargatva egy bő fél órát kelesztjük lehetőség szerint a melegedő sütő környékén, a kelt tészta a meleg helyeket szereti a legjobban.
Ameddig dagad a tésztánk a feltétek pikk-pakk összekészítjük. A tejfölbe fokhagymát préselünk, jól összekeverjük, lilahagymát szeletelünk én 2 közepes fejjel tettem rá, de elbírja a hármat is. Sonkát/szalonnát szelünk vékonyabb ujjnyi vékonyra, hogy könnyebben megsüljön, de természetesen tehetünk rá kolbászt is. Végül sajtot reszelünk.
Egy lapos tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a megkelt tésztát olajos kézzel elegyengetjük, elnyomkodjuk benne, hogy mindenhol egyforma vastag legyen, villával megszurkáljuk, hogy a gőz szépen el tudjon távozni belőle.
Előmelegített sütőben úgy negyed óra alatt elősütjük a tésztát légkeveréses sütőben 150-170 fokon. Az elősült tésztát megkenjük a fokhagymás tejföllel de vigyázat, mert a meleg tésztára kent tejföl hamar kiengedi ínycsiklandó illatát, majd jöhet a szalonna/sonka és a hagyma. Végezetük megszórjuk a sajttal.
Erősen megindult nyálelválasztással várhatjuk ameddig a sajt aranybarna nem lesz. Miután kivettük a sütőből csak addig kell kibírni amíg már nem túl forró. Szóval, akik a forrót szeretik előnyben vannak. :P Jó étvágyat!
Nálunk nagy sikere volt! Nektek hogy sikerült?