Egyesült állatok - Konferenz der Tiere [2010]
2013. március 23. írta: redbandita

Egyesült állatok - Konferenz der Tiere [2010]

Bár az Egyesült állatok egy 2010-es német animációs film, nálunk csak idén januárban került a mozikba. Fogalmam sincs miért kellett ennyit várni rá, mert szerintem nem sokkal marad el a nagy hollywood-i szuperprodukciók mögött... A  film Erich Kästner Az állatok konferenciája című regénye alapján készült, és egy nagyon tanulságos kis sztorit mesél el nekünk és a gyerekeknek, akiket megcéloz. Vajon meddig mehetnek el az emberek? Mit engedhetnek meg maguknak? Hagyhatják e az állatok, hogy ennyi rosszat elkövessenek ellenük az emberek?

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

egyesult.jpgFórum Hungary

Kezdetben az események több szálon elindulnak, úgy mint Ausztrália, a Csendes óceán szigetvilága, vagy éppen az Északi sark, de aztán minden főbb szereplő egy helyre összpontosul: méghozzá Afrikába, ahlo még több embermentes(?) hely található. vagy talán mégse annyira mentes... Ugyanis éppen most akar nyitni egy dúsgazdag férfi egy szállodát, ami egy ökoparadicsom és amit éppen most akarnak megnyitni, így hatalmas a médiaérdeklődés a hely iránt. Az idei klmíakonferenciát is itt tartják, ami eléggé álszentség tekintve, hogy a luxus szálloda majdnem tönkrevágja az afrikai állatok élőhelyét.

Eközben a forró Afrika szavannáin minden állat egyetlen dolgon töri a fejét: vajon hova tűnt az a sok víz? Hiszen évekkel ezelőtt még ott voltak a folyók és patakok, melyek a távoli hegyekből csörgedeztek alá a völgyekbe. Egyre növekvő szomjuk aztán komoly aggodalommá válik, főként mióta az utolsó megmaradt vízlelőhelyet rivális bölény- és orrszarvú csordák őrzik. Akik nagy darabok ugyan, de agyuk az nem sok van és kis híjján minden alkalommal ölre mennek a maradék kis sáros vízért... Persze eszükbe sem jut, hogy akár össze is foghatnának, hogy vízforrásokat találjanak.

021_24_106_cmyk.jpgFórum Hungary

Egy bátor szurikáta, Billy és legjobb haverja, a jámbor és vega oroszlán, Socrates úgy döntenek: megkeresik a vizet. Billy egyúttal fiának is szeretne imponálni a kalanddal, minden vágya, hogy sarja büszke legyen rá, főleg miután a víz szerző utacska nem sikerül túl jól és a tini szurikáta jól kiosztja tulajdon édesapját. A mi Billynk ezután dönt úgy, hogy Socratessal az oldalán vizet hoz a családjának és a környék szomjazó állatainak. de mit tehet egy ilyen kis lény, mint egy szurikáta!? Hát azt tulajdonképpen még ő maga sem tudja, de mindenáron bizonyítani akar, ebben az egyben holtbiztos!

Billy_cmyk.jpgFórum Hungary

Na itt kerülnek képbe a film elején megismert, különböző kontinensekről ide hajózó állatok, akiknek vezére, a gall kakas, Charles, aki francia akcentussal és picinyke termetével sem egy elveszett állatka. Hősies és harcias akár egy fekete párducot is meg tud félemlíteni. A szedett-vedett csapat többi tagja: egy jegesmedve hölgy, egy kenguru, egy (kissé szeles) tasmán ördög és két (nagyonnagyonagyonnagyon öreg) galapagosi teknős. Mivel távoli otthonuk elpusztult, abban reménykednek, hogy új otthonra lelnek az Okavango deltatorkolatánál, és Charles biztos abban, hogy ő majd elvezeti a kis csapatot egy békés, boldog és leginkább embermentes helyre! 

107_02_cmyk.jpgFórum Hungary

Ahogy már írtam a cikk elején, az ember már ide is betolakodott: az itt épült luxusüdülő vezetője, Smith felhúzatott egy hatalmas gátat, amivel minden vizet saját létesítményhez tud vezetni. Azzal pedig mit sem törődött, hogy a völgy állatai, így víz nélkül maradnak. Az állatok felháborodásukban konferenciát szerveznek, ki kell találniuk valamit, ha túl akarják élni... Angie, a bölcs elefánt mindenkit összehív: kis és nagy állatot egyaránt, hiszen itt az ideje, hogy az állatok visszavágjanak. De a helyzet nem könnyű, ugyanis a fafejű bölények, orrszarvúk nem igazán akarnak hallgatni a szedett-vedett bandára, és leginkább a picuri szurikáta véleménye nem érdekli őket.

Angie_und_Gisela_cmyk.jpgFórum Hungary

Az állatok együtt indulnak a hatalmas létesítmény ellen, ám a fal gyorsan útjukat állja és eközben a csapat tagjai közül páran igen nagy veszélybe kerülnek, hiszen egy vadász is a közelben leselkedik... Összességében egy tanulságos és néhol vicces filmet láttam,a mi ugyan vélhetően nem fog elérni egy Dreamworks, vagy Disney-Pixar film népszerűségét, de azért mindenképp ajánlatos megnézni. Főleg, ha gyermekünknek egy tanulságos, és nagyon igaz története akarunk megmutatni, amiből talán megtanulja milyen fontos a környezetvédelem és talán egyszer felnő majd egy olyan generáció, aki sokkal jobban tudja értékelni a környezetét, mint az manapság jellemző. Sajnos.

Néhány érdekesség:

Az Egyesült állatokat 2011-ben a legjobb film közönségdíjára jelölték az Európa Filmdíjátadón. Ez egy animációs film esetében felettébb ritka. A film angol szinkronhangjai között olyan ismert színészek találhatók, mint az Oscar-díjas Jim Broadbent (Harry Potter és a Félvér Herceg), Stephen Fry (V mint vérbosszú), Vanessa Redgrave (Vágy és vezeklés), Andy Serkis (A Gyűrűk Ura-trilógia), vagy a szinkron világába belekóstoló egykori popénekes, Jason Donovan.

Reinhard Klooss rendező már nagyban készíti következő animációs filmjét, a Tarzant, mely ismét német színekben, ám angol nyelven kerül majd a nézők elé 2013 második felében.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr965163853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása