A 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb alkotása
2013. február 18. írta: redbandita

A 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb alkotása

Calin+Peter+Netzer+Award+Winners+Press+Conference+sueFd23k2w4l.jpgCalin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Egy roma család kálváriáját feldolgozó bosnyák dráma, az Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) nyerte a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét.

A román dráma pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is, a kritikusok azon kevés film között emlegették, amely kiemelkedett az amúgy gyengének tartott idei mezőnyből. A dokumentarista jellegű alkotás a román felső osztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről ad látleletet. A történet középpontjában egy gazdag asszony áll, aki minden eszközt, mindenekelőtt a megvesztegetést bevetve próbálja megmenteni a börtöntől fiát, aki gyorshajtással halálos balesetet okozott.

A rendező, Danis Tanovic kiemelte: a film hangot ad azoknak, akik nem tudnak felszólalni saját magukért, és remélhetőleg elindítja a diskurzust a romák helyzetéről Bosznia-Hercegovinában, ahol "mindig a romák húzzák a rövidebbet", a társadalom egészére pedig az jellemző, hogy az emberek napról-napra élnek és kilátástalannak látják a jövőt. A fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című filmje a FIPRESCI-díj mellett elnyerte a filmfesztivál zsűrijének nagydíját is.

Az év első jelentős A-kategóriás seregszemléjét hagyományosan nagyszabású gála koronázta meg, a Berlinale Palastba 1600 vendéget vártak a díjátadóra. Az Arany- és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film vetítésével zárult. A vendégek között volt a Berlinale idei életműdíjasa, Claude Lanzmann, a Shoah című - csaknem 10 órás - dokumentumfilm világszerte elismert rendezője, az Oscar-díjas Geoffrey Rush, Berlin polgármestere, Klaus Wowereit, nagykövetek és a német kormány több tagja. A gála háziasszonya ezúttal is Anke Engelke német komika volt. A fesztivál idén is "teltházas" volt: a szervezők szombati tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló csaknem összes jegy elkelt, ezzel a Berlinale továbbra is a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja több százezer nézővel.

A rangos mustra idén sem szűkölködött a híres vendégekben, a német fővárosba látogatott mások mellett Matt Damon, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Isabelle Huppert, July Delphy, Holly Hunter és Jane Campion, valamint Juliette Binoche, a már említett Geoffrey Rush, Catherine Deneuve és Jude Law.

Forás: Metropol

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr395087215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása