Tim Burton: Éjsötét árnyék
2012. szeptember 25. írta: .loretta

Tim Burton: Éjsötét árnyék

A szereposztáson már senki nem fog meglepődni. Ha Tim Burton-ről van szó Johnny Depp és Helene Bonham Carter neve már-már elválaszthatatlannak tűnik. Nemcsak a szereplők miatt felismerhető Tim neve, már az első képkockák elegek ahhoz, hogy felismerjük azt a sötét gótikus stílust, amit a többi filmjében is képvisel. A vizualitás és színészek szóval adottak. Meg a vámpírtéma is.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

 5398579_700b_v1.jpg

 „Egy megjavulni vágyó, sármos vámpír. Egy ártatlannak tűnő, titokzatos lány, aki ellenállhatatlanul vonzódik hozzá. Egy féltékeny boszorkány, aki egyszerre ellenállhatatlan csábító és kegyetlen varázsló. Egy különös család meg az ő pusztuló házuk, melynek minden félhomályos szöglete újabb titkot rejt.” Így foglalható össze az az 1966 és 1971 között futott horror-komédia sorozat az USA-ban, ami Burton következő filmjét ihlette meg.

 DKPRE-00001.jpg

 InterCom Nemz. Kulturális Szolgáltató Zrt.

A sztori nem bonyolult – nyugi nem spoilerezek, csak nagyvonalakban: van egy elátkozott vámpírunk: Barnabas (Johnny Depp), akit 200 évvel később (az 1970-es években) előásnak és némi gyilkolászás után megkeresi utódait, hogy segítsen újraépíteni a család bizniszét és hírnevét, amely az elmúlt években igen csak leáldozott. Természetesen a család sem 100%-as, a szellemeket látó kisfiútól (Gulliver McGrath), a tinédzser lázadó hisztin keresztül (Chloë Grace Moretz), az alkoholista pszichológusig (Helene Bonham Carter), megtaláljuk benne a – szerintem nem túl kidolgozott, de iróniára okot adó karaktereket. És persze van egy bosszúálló boszorkány (Eva Green), aki egyébként valamiért számomra a legszimpatikusabb karakter. Mármint amúgy gonosz, meg utálni kéne, de nagyon jól csinálja a gonoszt, ezt be kell vallani. Legszimpatikusabb színészi játék, inkább így fogalmazok.

 DSTF-0127.jpg

 InterCom Nemz. Kulturális Szolgáltató Zrt.

Azért olyan sokszor nem lepődtem meg a filmen, mondjuk úgy, hogy ha láttatok elég Tim Burton filmet, akkor a képi világ sem köt le a végéig, ahol azért történik egy-két meglepő fordulat, bár inkább nem kéne. Erre még aludni kellett volna párat – ez az én véleményem. Van itt is szerelem, meg titokzatos romantika, meg a család mindenekfelett életérzés, meg „200 év után előkerülök a koporsóból, és jééé nem földút van” – és Barnabás egyéb megjegyzései az „újkorról” azért mosolyt csaltak az arcomra, de azért ez kevés a méltán híres rendezőnktől. Úgy érzem mintha, nem hagyta volna kibontakozni a karaktereket. És igazából egy-két karakter talán teljesen felesleges. Inkább a többin kellett volna jobban munkálkodni. Vagy túl sokat vártam a filmtől.

 DSTF-0047.jpg

 InterCom Nemz. Kulturális Szolgáltató Zrt.

A jelmezek és ábrázolásmód, no meg a képi világ, ahogy már mondtam nem okozott csalódást, azért a végén főleg voltak benne látványos jelenetek is – ezt be kell ismerni. Bár Barnabas furcsa ujjmozdulatait, amivel hipnotizálgatta az emberkéket, annyira nem tudtam megszokni. De ez nem negatívum, csak furcsaság.DSTF-0097r.jpg

 InterCom Nemz. Kulturális Szolgáltató Zrt.

Szóval egyelőre nem tudom hova tenni a filmet, de Tim Burton-höz fűződő lelkesedésem jegyében, lehet, hogy megnézem még egyszer, de most egy kicsit hagyom ülepedni. Egyszer azért érdemes megnézni, csak ne várjatok túl sokat tőle. Olyan szombat délutáni lazulós. 

DSH-01523rv3(1).JPG

 InterCom Nemz. Kulturális Szolgáltató Zrt.

Előzetesnek:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr344799558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sound of noice 2012.09.27. 19:43:51

Nekem nagyon tetszett, jó kis film. Van benne titokzatos romantika, néha vicces is. A földes út poén tök jó benne :) Amúgy ha szeretitek a vicces de romantikus seveled se nélküled videókat, itt egy rövid szösstenet tllg.net/filmszeretok
süti beállítások módosítása