Programajánló- Szegedi Szabadtéri Játékok
2012. július 05. írta: redbandita

Programajánló- Szegedi Szabadtéri Játékok

A több mint nyolcvan éves múltra visszatekintő Szegedi Szabadtéri Játékok (július 6 - augusztus 20.) az ország legnagyobb, legsikeresebb és Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári zenés színházi fesztiválja, melyen évente közel hetvenezer ember fordul meg. Az előadások idejére a színház szerelmesei - akik közül sokan külföldről érkeznek a Szabadtérire - megtöltik a várost, köszönhető ez egyrészt a helyszín varázslatos atmoszférájának. A 12 000 négyzetméter alapterületű Dóm teret a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani.

47236120306043144_szegedi_szabadteri2012.jpg

A Játékok ötletét először Juhász Gyula vetette fel, a megrendezést pedig Hont Ferenc szorgalmazta, majd Klebelsberg Kunó kultuszminiszter támogatta. Az 1931-ben és 1933-1939-ben megrendezett előadások a két háború közötti magyar színjátszás jelentős eseményei közé tartoztak, ám a II. világháború húsz évre véget vetett a sikersorozatnak. A város szélesebb repertoárral 1959-ben újította fel a szabadtéri játékokat. 1994-ben a teret egész évben elfoglaló lelátót csak az előadások idejére felállított, négyezer férőhelyes nézőtérre cserélték le. A szektorokat az 1879-es tiszai nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

A nyolcszáz négyzetméteres színpadon szereplő előadások évről évre mind változatosabb képet igyekeznek nyújtani, így garantálva azt, hogy minden műfaj - operett, opera, musical, néptánc, kortárs tánc - rajongója megtalálhassa a maga kedvencét. Csábító programot ígér 2012-ben is a Szegedi Szabadtéri Játékok: a borzongatóan démoni Jekyll és Hyde musical nyitja az évadot, majd Hegyen-völgyön lakodalmat járnak hazai és határontúli néptáncosok. "Vágyoperákkal" folytatódik az évad, hiszen színpadra kerül a Parasztbecsület és a Bajazzók. Lebilincselően éteri zenével beszél korunkról is a Mária című előadás, majd az évad végén cintányéros cudar világ költözik a Dóm tér színpadára, hiszen a Mágnás Miska zárja a nyarat.

Fülledt nyári éjszakákon valódi fesztiválhangulat uralkodik Szegeden, a színház szerelmesei csak arra várnak, hogy a nézőtéren felragyogjanak a fények.

A fesztivál honlapján elérhető a részletes program is.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr434630934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása