Emberbőrben - Being Human US S1
2012. június 24. írta: enbee

Emberbőrben - Being Human US S1

Eddig arról volt szó, hogy a vámpírok és a vérfarkasok nem nagyon csípik egymást. Nos, ez az alap felállás a Being Human című sorozatban is így van, bár a főszereplőkre nem igaz a fenti állítás. Aidan, a vámpír, és Josh, a vérfarkas nem csak hogy kollégák és barátok, de hamarosan lakótársak is lesznek. Mégpedig egy olyan házban, ahol Sally, egy szellem a "házinéni".

being_human_US_char_posters.jpg

Új sorozatoknál gyakran indítok azzal, hogy külön-külön bemutatom a főbb szereplőket. Mivel ezúttal egy egész évadnyi beszámolni valóm van, ezért azt hiszem, hogy nagyon is adottak erre a lehetőségek. Szóval!

being_human_us_aidan.jpg

Aidan (Sam Witwer) már éppen elég öreg vámpír ahhoz, hogy a kezdeti tombolást letudva tisztában legyen azzal, milyen életet kíván élni. Már ha lehet így fogalmazni. Vegaként tengődik, csak tasakos vért iszik, egy kórházban ápolóként dolgozik, és próbálja elkerülni a teremtőjét - aki egyébként Boston ura is - Bishopot (Mark Pellegrino). Ez persze nem megy könnyen, mert Bishop szeretné "visszaszerezni" a gyermekét, akivel a vérzivataros időkben nagyon is jól kijöttek. A jó vámpír azonban nem feddhetetlen vámpír! Aidan is "megcsúszik" egyszer, ami egy kórházi nővér, Rebecca (Sarah Allen) életébe kerül. Bishop takarítói gondoskodnak a lány eltüntetéséről, de nem egészen úgy, ahogyan azt Aidan szeretné. Akik arra tippelnek, hogy Rebecca vámpírként visszatér a halálból, azok ügyesen tippeltek. Ez persze Aidant kiborítja, de azért a szárnyai alá veszi a lányt, aki először nagyon is élvezi az újonnan jött erejét, de az extázis lecsengésével már nem is örül annyira.

Főleg, amikor megjelennek a hollandok Hegemán (Terry Kinney) vezetésével, hogy számon kérjék Bishopon azt az aprócska kis titkot, miszerint a pasas frissen átváltoztatott vámpírokból gyakorlatilag magán hadsereget épít. Aidannak (és Rebeccának) döntenie kell, hogy a városuk ura, a teremtőjük, Bishop mellé állnak, vagy pedig a törvényt, a hatalmat és ez által a hollandokat támogatják.

being_human_us_josh.jpg

Josh (Sam Huntington) pontosan olyan kis szelíd, megilletődött, helyenként mulya, mint amilyennek a képen tűnik. Két éve, egy rosszul végződő kempingezésen sikerült elkapnia az átkot, és amikor rájött, mi is történt vele, csapot-papot maga mögött hagyva menekült az addigi élete elől. Otthagyta az orvosi egyetemet, a menyasszonyát és a családját, Bostonba költözött, és alja munkákat elvállalva tengődött teliholdól teliholdig. Aztán elkapta pár vámpír, hogy móresre tanítsa, és ekkor jött Aidan, a megmentő, és kihúzta a seggét a bajból. A vámpírnak hála Josh állást kapott a kórházban takarítóként, és ha csupán lassan is, de kezd szépen talpra állni. Azt nem mondom, hogy megbékélt a farkasával, mert nincs is nagyobb álma, mint hogy gyógymódot találjon a bajára.

Két fontos dolog is történik Josh-sal az első évadban. Az egyik, hogy találkozik Ray-jel (Andreas Apergis), egy másik vérfarkassal, aki tapasztaltabb alakváltóként elkezdi tanítgatni őt az apróbb trükkökre, amire magától Josh eddig még nem jött rá. Persze az már más kérdés, hogy Ray nem éppen véletlenül talált rá Josh-ra, hiszen anno ő támadta meg a pasit és a barátját kempingezés közben, de mire Josh erre rájön, addigra már Ray-nek amúgy is sikerül megutáltatnia magát mindenkivel, szóval még örüljön, hogy életben marad, és nem nyírják ki Josh-ék.

A másik meghatározó dolog Josh életében, hogy összejön Norával (Kristen Hager), aki Aidanhez hasonlóan szintén nővérként dolgozik a kórházban, és aki után Josh már jó rég óta ácsingózik. Aprócska szépséghiba, hogy Josh állandó aggódása és a vérfarkas mizéria komolyan rányomja a bélyegét a bimbózó kapcsolatukra, de az vesse Josh-ra az első követ, aki nem parázna attól, hogy felfalja álmai nőjét/pasiját. Ja, és Nora elég hamar teherbe esik, ami Josh paráját tovább erősíti. A fiú attól fél, hogy Nora pocakjában egy kisfarkas növekszik :]

being_human_us_sally.jpg

Azt hiszem, Sally (Meaghan Rath) helyzete a legrosszabb a bandában. A mi kis szellemünk friss halott, és akkor találkozik a vámpírral meg a vérfarkassal először, amikor azok kibérelnék Danny-től (Gianpaolo Ventua), Sally vőlegényétől az ifjú pár szerelmi fészkét. Mint természetfeletti lények, Sally, Josh és Aidan látják egymást, de Danny nem tud Sally jelenlétéről. Minden esetre a fiúk beköltöznek, és a kezdeti nehézségek ellenére elég hamar összerázódik a banda.

A szellemek csak addig tartózkodnak a mi világunkba, amíg meg nem jelenik az ajtójuk, hogy tovább lépjenek. Sally is a sajátjára vár, de az csak nem jelenik meg, és nem tudni, hogy miért. A legvalószínűbb tipp, hogy valami elintézetlen ügye van ezen a világon, és hogy kiderítse, mi lehet az, legkézenfekvőbb, ha először azt deríti ki, hogyan halt meg. Sally hamar rájön, hogy Danny felelős a haláláért, és amikor a vőlegénye Bridgetnek (Angela Galuppo), Sally legjobb barátnőjének kezd el udvarolgatni, akkor a mi kis szellemünk kétségbe esve próbálja megmenteni a lányt attól a sorstól, ami neki jutott. Azzal azonban nem számol, hogy Danny-t feldühíti, aki még szelleműzéssel is megpróbálkozik, hogy végleg megszabaduljon a menyasszonyától... Szóval lányok, jól gondoljátok meg, kinek mondtok igent!

Na a trailer végén lévő "original" jelző ne tévesszen meg senkit, mert ez a sorozat tuti nem SyFy találmány. A BBC-n fut egy angol változata is a Being Humannek, ami 2008-ban indult, és magyarul a részletesebb A vámpír, a vérfarkas és a szellem címet viseli. Az alapfelállás tehát ott is ugyan az, de hogy a két sztori mennyire hasonlít egymásra, azt nem tudom, mert az angol változathoz még trailert sem néztem. Ha a két gárda összeállítása alapján lehet véleményt mondani, akkor nagy eséllyel elég csak az egyik sorozatot nézni, és tudni fogjuk azt is, miről szól a másik.

US_vs_UK.jpg

Azt hiszem, a készítők biztosra mentek azzal, hogy a legnépszerűbb fantasy karakterek szedték össze egy sorozatba. A boszorkányok és az angyalok még hiányoznak, bár ha Danny szelleműző szakemberét boszinak hívjuk, akkor már csak az angyalok maradnak képviselet nélkül. Ami a legendákat illeti, ott nincsen túl nagy meglepi. A szellemek képtelenek tárgyakat megfogni (bár akkor hogy tud Sally leülni a kanapéra, és miért nem esik át rajta?), csak nagyon erős koncentrációval képesek apró "jeleket" adni a külvilágnak a jelenlétükről, viszont képesek ott felbukkanni, ahol csak akarnak. A vámpírok ugyan elviselik a napfényt, de nem nagyon szeretik, vért isznak, és a fakaró a szívben megöli őket. A vérfarkasok teliholdkor átváltoznak, olyankor elveszítik maguk felett az uralmat, viszont ami eltér a megszokottól (legalábbis az első évad alapján), az az, hogy nem falkában élnek, hanem magányosan, a "normális" emberek között elvegyülve. Bár az is igaz, hogy Josh-on kívül Ray az egyetlen farkas, akit ismerünk, szóval még az is lehet, hogy csak ők ilyen lázadó kívülállók, és a szokásos felállás működik itt is. Majd kiderül.

Aidan és a vámpírok körül megy a megszokott kis hatalmi szkanderezés és ügyeskedés, de ezen kívül inkább csak a saját maguk dolgával törődnek a szereplők. Egymásnak segítenek, ha baj van (és higgyétek el, mind van valami baj), összetartó kis bandává kovácsolódik a vámpír, a vérfarkas meg a szellem már az évad elején, de azért ahol három emberből áll a baráti társaság, ott kettő mindig tud szervezkedni a harmadik háta mögött. Erre az utolsó részek bizonyítékul is szolgálnak, és biztosra vehetjük, hogy a második évad sem lesz unalmas. Az eleje legalábbis semmiképpen sem.

Na és jöjjön a fekete leves. A fantasy műfajában kardinális kérdés, hogy a természetfeletti dolgokat hogyan oldják meg a készítők vizuálisan. Vámpírokból láttunk már teljesen eltorzult arcúakat (pl. Buffy), és olyanokat is, akiknek csak a foguk pattan ki a helyéről (pl. True Blood) - na az Emberbőrben vérszívói a kettő között vannak: kipattan a foguk, és supernaturalosan teljesen elfeketedik a szemük. Tényleg pofásan van megoldva. Sally szellemével sincsen semmi gond, általában olyan, mint egy normális ember, de ha köddé válik, az is természetesnek néz ki. A rövidet szegény vérfarkasok húzták, akik szerintem nagyon bénán vannak megoldva. Ehhez hozzá tartozik, hogy én a Teen Wolf - Farkasbőrben alakváltóiról is azt hittem, hogy gagyik, de az MTV-nek és a nézőinek működött a dolog... Na de Emberbőrben. A vérfarkasok valami vékony végtagú, alig-alig szőrös, halálra koplalt kutya fejű szörnyetegek, akik úgy járnak négylábon, mintha minden egyes mozdulat fájna nekik. Nem túl szívderítő látványok.

Hogy (amivel nem kezdünk mondatot) a sorozat 16-os karikát kapott, az valószínűleg a visszafogott szexjeleneteknek köszönheti, mert hogy a művérrel nem spóroltak a készítők, az ziher. Erotika van, de nem kifejezetten a fülledt fajtából, inkább csak mert nem merték kihagyni, hisz a vámpírokhoz ez annyira hozzá tartozik, mint a karó, meg a hegyes szemfog. És miért is hagyták volna ki, mikor a sok vörös szmötyi miatt úgyis garantált volt a magasabb korhatár besorolás? Azért a 18-at sikerült ezzel a visszafogottsággal kibekkelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr964598639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása