Elkészült a Kodály-Method legújabb eleme
2012. április 18. írta: redbandita

Elkészült a Kodály-Method legújabb eleme

Leforgatták a magyar zenei életben márkanévvé vált Kodály-Method legújabb videóját, amely olyan zenészek közreműködésével jött létre, mint Németh Juci és Berger Dalma. A Kodály-Method célja egy zenei gyűjtemény elkészítése, valamint olyan audiovizuális dokumentumok, videók létrehozása, amelyek zenei és filmes szempontból egyaránt egyedülállóak.

 

A Kodály-Method egy olyan audiovizuális projekt, amely során az alkotók zeneileg, képileg, dramaturgiailag exkluzív videót készítenek magyar és külföldi zenekaroknak, majd ezt feltöltik az internetre, ahol bárki megnézheti az elkészült műveket. A Kodály- Methodot 2011 novemberében indította el három tehetséges fiatal: Szimler Bálint, rendező; Rév Marcell, operatőr és Muhi András Pires, producer. A csoport első munkája az Itt vagyok című 37 perces fekete-fehér film 2010-ben elnyerte a Magyar Filmszemle legjobb rövidfilm díját, hivatalos versenyben volt a 63. Cannes-i filmfesztiválon, és jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilmjének díjára. Az alkotók a rövidfilm sikere után úgy döntöttek folytatják a közös munkát, azóta 10 videót készítettek el és többek között olyan zenészekkel dolgoztak együtt, mint Zagar, az Erik Sumo Band, a Volkova Sisters, Akkezdet Phiai, Peter Bjorn and John és a Les Hurlements d’Léo. Videóikra összesen 150 ezerszer kattintottak világszerte, ami azt bizonyítja, hogy az egyedülálló mozgóképes ötleteket a zene- és filmszerető közönség értékeli és örömmel fogadja.

 

„A videóinkat többen látták, mint az összes magyar nagyjátékfilmet a tavalyi évben. Felmutattunk egy működő modellt arra, hogyan lehet sok embert megszólítani Magyarországon „művészi” tartalommal, alulról szerveződve, online csatornákon. Fantasztikus átélni, mennyi önkéntes segítséget kaptunk ismerősöktől, barátoktól és a profi filmes világtól is, ugyanis nem kis befektetést jelent a projekt finanszírozása. A most elkészült, Keleti-Blokkos videónkat nem tudtuk volna leforgatni a nescafé támogatása és persze Sándor Dani zenei producer segítsége nélkül.” – mondta el Muhi András Pires, producer.

 

Az alkotócsoport legújabb videója - amely a Nescafé pályázatának köszönhetően valósult meg - minden szempontból különleges és új vonalat hozott a Kodály-Method életébe. A kisfilm, amelyet a Keleti-Blokkban forgattak, közel 60 zenész közreműködésével készült el, akik így együtt még nem zenéltek korábban. A dalválasztás is speciális: a Velvet Underground - All tomorrow’s parties című számát adják elő, többek között Németh Juci (Nemjuci), Berger Dalma (Volkova Sisters), Egyedi Péter (Óriás) és Szabados Gergely (Spacesh!t) szerepel a különleges felvételen. Az autentikus helyszín tökéletes alapul szolgált a forgatáshoz, hiszen a Keleti-Blokk egy összművészeti központ, amely több tucat próbatermet, műtermet és hangstúdiót foglal magában.

 

„Ez most eleve egy érdekes videó abban a tekintetben, hogy nem egy zenekar adja elő a saját számát egy kicsit másképp, hanem rengeteg zenész a Velvet Undergroundét. Mindig jó érzés összehozni különböző embereket, akik aztán a végén együtt zenélnek. Mikor visszanéztük a felvételeket láttuk, hogy kb. 4mp különbség van a take-ek között, ami azt jelenti az élőben rögzített hang és kép esetében, hogy mindenki pontosan a helyén volt a különböző felvételeknél. Ez ennyi ember esetében szinte lehetetlen vállalkozás, de úgy tűnik sikerült!” – nyilatkozta Szimler Bálint, rendező.

 

A Kodály-Methodnak nincsen köze a zenepedagógiai módszerhez, a névadás viszont nem véletlen, hiszen a csoport folytatni szeretné Kodály misszióját: céljuk többek között egy olyan zenei gyűjtemény elkészítése, amely során underground szerzők zenéit „hangszerelik” át úgy, hogy egy-egy rövidfilmes dramaturgia sorvezetőjeként szolgáljanak és személyesebben szólaljanak meg, mint a stúdiófelvételek. Épp ezért a Kodály-Methodos fiúk olyan videókat hoznak létre, amik akár zenei ízléstől is függetlenül érdekesek lehetnek bárki számára. A leforgatott anyagok filmtechnikai szempontból is izgalmasak, egyaránt megtalálhatóak benne a dokumentum, feautre és a precízen megkoreografált és a spontán elemek.

 

Rév Marcell operatőr úgy nyilatkozott, hogy a most elkészült videó a Kodály-Method egyik „legnehezebb vállalkozása volt”: „számos technikai problémát kellett megoldanunk, például be kellett világítani a Keleti-Blokk minden zegét-zugát és persze egy nagyon bonyolult, hét perces kameramozgást kellett koreografálni. Másztam háttal falra, átadtam és visszavettem a kamerát egy nagyobb szintkülönbségnél, szóval izzadt a kamera csapat rendesen.”

A csapat tervei között szerepel, hogy a videóban szereplő előadókkal háromhavonta egy-egy közös bulit szervezzenek: az első ilyen jellegű „Kodály-Method koncertjükre” januárban csaknem 1000 fő volt kíváncsi, április 27-én pedig a Keleti-Blokkos zenekarok lépnek fel a Kodály-Method szervezésében a Merlin színházban

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr344459050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása