Premierfilmek a 49. héten
2011. december 08. írta: redbandita

Premierfilmek a 49. héten

Ezen a héten is elég színes a felhozatal, a közeledő év végének köszönhetően. Érdekesség, hogy két magyar film is a mozikba kerül, továbbá jön Brad Pitt új filmje, valamint a Valentin-nap rendezője ezúttal a Szilveszterről forgatott:

  • Pénzcsináló
  • Szilveszter éjjel
  • Az ember tragédiája
  • Kopaszkutya Kettő
  • Diótörő
  • Anyák

premier49.jpg

Anyák (Majki/Mothers)

Macedón dráma, melyben három különböző történet rajzolódik ki: Az elsőben két kisiskolás lány, hogy bátorságát fitogtassa, elmegy a rendőrségre és egy kitalált történettel feljelentést tesznek. Az első gyanúsítottra, akit behoznak, rá is fogják a kitalált történetet. A második részben három fiatal filmes, egy teljesen elöregedett faluról és annak két lakójáról készít filmet. A falu két életben maradt tagja, egy testvérpár, akik 16 éve nem beszélnek egymással. A harmadik rész egy tömeggyilkosság dokumentuma: egy anyakomplexusban szenvedő férfi, idősödő anyákat öl meg. A hármas tagolású film narratív folytonosságot nem képez, de látszólagos különállásuk a film végére mégis kerek egészet teremt, amelyet az igazság kérdéskörére fűzhetünk fel.

Az ember tragédiája

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született, Madách Imre klasszikusa alapján. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics Marcell mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban. A teljes animációs filmet egyben azonban most először lehet megnézni.


Diótörő (The Nutcracker 3D)

Mi lehetne karácsonyibb történet, mint a Diótörő? Nem sok minden, ezért i döntöttek úgy, hogy most legyen ennek az angol-magyar fantasynak a bemutatója. Sokan feldolgozták már a Diótörő történetét, ebben a legújabb adaptációban Dakota Fanning húga, Elle Fanning (Made in Hoolywood) játssza az egyik főszerepet, de számos magyar színész is feltűnik a színen. A sztorin nem sokat változtattak: A kis Mary egy különleges diótörő játékfigurát kap ajándékba keresztapjától. A kislány boldogan fekszik le aludni, de álmában megelevenedik a Diótörő és más játékai is és kezdetét veszi egy varázslatos utazás a fantázia világába. A fabáburól kiderül, hogy elvarázsolt herceg, s a kis Mary vele összefogva veszi fel a küzdelmet a gonosz Patkánykirállyal és alattvalóival. Amikor a Diótörőt túszul ejtik a gonosz patkányok, Mary kis játékaival mentőakciót indít kiszabadításáért.

Kopaszkutya Kettő

Szomjas György 1981-ben, harminc évvel ezelőtt készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya egy rockzenekar történetét meséli el, akik azt találják ki, hogy "lemennek kutyába" azaz saját kőbányai környezetük dalait írják meg és játsszák el. Szembeszálltak minden konvencióval, politikai korlátoltsággal, értelmiségi sznobizmussal. A lepusztult külváros zenészeivé válnak. Megírják és előadják a Kőbánya bluest, A Tetovált lányt, a Tortát, a Hosszúlábú asszonyt. A csövesek generációja magára ismert a dalokban és a film végén már sokezres tömeg hallgatta és ünnepelte őket.
Kik is lehettek ők? Természetesen Földes László azaz Hobó, Deák Bill Gyula, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János. akik ma is színpadon vannak, ami harminc év után nem kis dolog. A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva.


Pénzcsináló (Moneyball)

Billy Beane (Brad Pitt) fiatal korában azt hitte, a baseball szupersztárja lesz, ám a pályán nem tudott felnőni az elvárásokhoz. Most az oaklandi csapatot vezeti - ám kevés pénzből gazdálkodik, és a tehetséges játékosait mind elszipkázzák a többet ajánló, nagyobb egyesületek. Billy összeismerkedik egy fiatal matematikussal (Jonah Hill), akinek van egy vad ötlete: hatalmas adatbázisa és néhány statisztikai program segítségével meg tudja jósolni, kik azok a játékosok, akik nem kellenek senkinek, olcsók, mégis sikert hozhatnak. A furcsa páros belevág a kockázatos kalandba. Olyanokat szerződtetnek, akikről mindenki lemondott, akik már maguk sem hisznek a győzelemben. A közönség nevet, a csapat vezetői lázadnak, a játékosok nem hiszik el, hogy mi történik velük.


Szilveszter éjjel (New Year's Eve)

Én ezt a filmet várom a héten a legjobban, mert Gary Marshall rendezőben még sosem csalódtam, nagyon remélem, hogy most sem fogok. A hatalmas sikerű Valentin nap után, most egy másik romantikus nap (vagy éjjel) történetének elmesélésébe fogott bele. Csakúgy, mint akkor most is jobbnál jobb színészeket toborzott össze, hogy elmeséljék az év utolsó napjának történéseit. Így most is arra számíthatunk, hogy rengeteg szálon fognak futni az események, amik valószínűleg csak a legvégén érnek össze. Néhányan azok közül, akik szerepet kaptak a filmben: Ashton Kutcher, Jessica Biel, Sarah Jessica Parker, Robert de Niro, Josh Duhamel, Michelle Pfeifer, Katherine Heigl, Zac Efron, Alyssa Milano, Hilary Swank vagy Jon Bon Jovi és akkor még csak a legnagyobbakat említettem!


A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr123447902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása