Valami Amerika [2001]
2011. október 01. írta: redbandita

Valami Amerika [2001]

Ismét egy magyar remekműről szeretnék írni Nektek, többször megfogalmaztam már milyen fontosnak tartom a magyar filmgyártás (kultúra) bárminemű támogatását. A Valami Amerika egy 10 éves film, mégis azt gondolom, hogy nagyon sokan (köztük én is) bármikor tudnak idézni belőle vagy felidézni jeleneteket, pl. a lifteset vagy amikor a rendőr megállítja őket, vagy Schütz Ila (Terka néni) fergeteges alakítását.

A történet három testvér kalandjait meséli el, akik mind nagyon különböző egyéniségek, ennek megfelelően az életük is teljesen másmilyen. Tamás (Pindroch Csaba) a középső fiú, akinek minden vágya megvalósítani első filmsikerét, a Bűnös várost. Ezt mindennél és mindenkinél fontosabbnak tartja, akár a saját barátnője (Ónodi Eszter) elvesztése is elfogadható veszteség, vagy mégsem?

A legidősebb testvér, Ákos (Szabó Győző), aki elég sajátos módon tudja kimutatni a szeretetét testvérei, vagy barátnője, Timi (Oroszlán Szonja) iránt is. Az biztos, hogy a film egyik legviccesebb karaktere.

A legkisebb testvér pedig András (Hujber Ferenc) aki igazi szerencsétlenség. Alkalmi munkákból él, nincs barátnője, a testvérei pedig igaziból nem törődnek vele. Ha kell adnak neki pénzt, de fogalmuk sincs mi jár a fiú fejében valójában.

Egy menő amerikai producer, Alex (Szervét Tibor) érkezik Budapestre, hogy többek között Tamással is leüljön beszélni a filmjéről. Tamás elképesztően örül a lehetőségnek, de fogalma sincs, hogy fogják előteremteni a pénzt, ami az önerőt jelentené. Mert, hogy Alex csak a költségek felét állja, a másik felét (60 milliót) nekik kell megszerezni. Ákos megígéri Tamásnak, hogy összegyűjti a pénzt, hat nap alatt, sajátos eszközökkel.

Ez idő alatt szórakoztatni is kell az amerikait, így a testvérek együtt terveznek neki újabb és újabb programokat. A hatodik nap meglesz a pénz, ám ekkor óriási meglepetés éri a fiúkat, nem is egy!!

Nagyon jó film, rengeteg humorral és nagyon jól kitalált és megvalósított karakterrel. A testvérek és Alex is nagyon jól alakítja saját karakterét, de Oroszlán Szonja is hiteles a butácska szőke nő szerepében. Akit pedig külön ki kell emelni, az a Terka nénit alakító, Schütz Ila, amikor a füves süteménytől kissé vidámmá válik, az óriási, örök emlék marad számomra...

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr63269953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása