Spotlight - Egy nyomozás részletei [2015]
2016. szeptember 04. írta: redbandita

Spotlight - Egy nyomozás részletei [2015]

A Bontonfilm Magyarországnak köszönhetően már megvásárolható az idén a Legjobb film és Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjjal jutalmazott Spotlight - Egy nyomozás részletei című film. Érdemes megnézni, ha egy érdekes, fordulatos filmet keresel, vagy ha éppenséggel tényfeltáró újságírónak készülsz, de akkor is, ha kedveled Mark Ruffalo-t vagy Rachel McAdams-et.

spotlight_dvd.jpg

Az igaz történeten alapuló filmet összesen hat kategóriában jelölték Oscar-díjra, ahogy fent említettem ebből kettőt meg is nyertek. Két szereplő Rachel McAdams és Mark Ruffalo is versenyeztek Legjobb női illetve férfi mellékszereplő kategóriában, de a díjakat végül Alicia Vikander (A szoba) és Mark Rylance (Kémek hídja) vihették haza. Ez persze semmit nem von le a színészek játékából, biztos vagyok benne, hogy McAdams előbb vagy utóbb hazavihet egy szobrot, mondhatjuk, hogy évről-évre közelebb kerül hozzá. A Bajos csajok tini fruskájából mostanra egy olyan ízig-vérig színésznő lett, akinek egyaránt jól állnak a drámai és a komikus szerepek is.

18.jpg

A Spotlight egy igaz történetet dolgoz fel, méghozzá egy valójában lezajlott tényfeltáró Pulitzer-díjat nyerő riport sorozat megírását, megjelenését, ami 2002-ben jelent meg a Boston Globe hasábjain. A néhány újságíróból álló csoportot tényleg Spotliht Team-nek hívták, és valóban arra az eredményre jutottak, amire a filmben is. Kezdetben egy pap után nyomoztak, ám az ügy egyre csak dagadt és dagadt, végül hatalmas botrány lett belőle. Ők egy John Geoghan nevű pap után kezdtek nyomozni, akiről bebizonyosodott, hogy gyerekeket molesztál, ám az egyház nem távolította el véglegesen a pozíciójából, mindössze áthelyezte újra és újra. Erről persze sokan tudtak az egyház berkein belül, sőt aztán kiderült, hogy nem csak egy pap érintett az ügyben, hanem sok, sőt rengeteg. A számokat hallva leesik az állunk, egyre rosszabbul érzi az ember magát a bőrében, ilyen szempontból nem egy kellemes film, arra senki ne számítson. A riport hatására az Egyesül Államokban újraírták az egyházi személyekre, és az ilyen ügyekre vonatkozó törvényeket.  

spotlight_jelenetfoto_12.jpg

A Boston Globe-hoz új főszerkesztő érkezik, akit Liev Schreiber alakít. aki rögtön egy elég nagy feladattal bízza meg a Spotlight csapatot, melynek tagjai Rachel McAdmas, Mark Ruffalo, és Brian D'arcy James, a kisfőnököt pedig Michael Keaton játssza. A csapat éppen egy másik ügyön dolgozik, de azt kénytelenek félretenni a főnök utasítására. Ez annyira nem tetszik Mike Rezendes (Ruffalo), aki talán a legjobban beleásta magát az ügybe, ráadásul nem lát nagy lehetőséget egy pap sztorijában. Téved. A csapat nyomozni kezd, ami nem egyszerű, mert az áldozatok titkolóznak, sokszor fel sem fedik magukat, az egyház mindent titkolni próbál. Legnagyobb reménységük egy ügyvéd, akit egyébként Stanley Tucci alakít. Ő védi az áldozatokat, akik egyre csak gyűlnek. 

Ahogy az újságírók egyre jobban beleássák magukat a sztoriba, kiderül elég sokan tudtak a pap viselt dolgairól, ilyenkor vagy áthelyezték, vagy kényszerpihenőre küldték egy időre. Az áldozatok és egyre csak gyűlnek, akikkel főleg Sacha (McAdams) készít interjúkat, az ügyvédet leginkább Rezendes szorongatja, míg Matt Carroll (Brian D'arcy James) a háttéranyagokat vizsgálja. Robby (Keaton) próbál lavírozni a két felsőbb vezető álláspontja között, segíti a csapatát és felhasználja az évek alatt gyűjtött kapcsolatait.

Ahogyan az várható a molesztáló papok száma növekszik, ám a tényleges számokra talán egyikünk se számít. Legalábbis nekem leesett az állam, és a film közel két órája alatt jópárszor leizzadt a tenyerem, szorult össze a gyomrom. Nem könnyű film, azt hangsúlyoznom kell, nem egy könnyed vasárnap délutáni limonádé. 

Érdekességek

Martin Baron a Boston Globe újságírója, a filmben őt alakító Liev Schreiber mellett ülve izgulta végig az Oscar-díj átadót

– Ez a film bebizonyítja a laptulajdonosoknak, a kiadóknak és a szerkesztőknek, hogy az újságíró feladata az igazság feltárása. Emlékeztet rá, hogy fel kell tenni a kényes kérdéseket. Most már igazán elszántnak kell maradnunk. Hiszen, filmhősök vagyunk… - nyilatkozta Baron

Nem sokkal az Oscar-gála után a Vatikán hivatalos lapja, az Osservatore Romano is címlapjára emelte a frissen az év legjobb filmjévé koronázott Spotlight – Egy nyomozás részletei-t. Az újság vezércikkben méltatta a filmet és alkotóit bátorságukért, azért, hogy témájukul választották a katolikus egyház körüli szexbotrányokat és az eltusolásukra tett kísérleteket. Lucetta Scaraffia újságíró szerint a film nem a katolikusok ellen beszél, hanem párbeszédet kezdeményez. Ez a beszélgetés még az Oscar-átadáson sem szünetelt: a Spotlightegyik producere, Michael Sugar köszönőbeszédében egyenesen Ferenc pápához fordult, hogy felszólítsa: állítsa helyre sokak megrendült hitét. Az cikk a producer felszólítására is válaszolt. Szerinte, a kérés is annak a bizonyítéka, hogy az emberek nagyon hisznek a pápában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5211675231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása