Az útvesztő - The maze runner (2014)
2014. október 01. írta: Szilvásgombóc

Az útvesztő - The maze runner (2014)

AzUtveszto_online_poszter_16_800x1154.jpgItt egy újabb kiadás a mostanában igen népszerű Éhezők viadala vagy éppen a Beavatott stílusú filmeknek. Akiknek ezek tetszenek... nos annak ez is fog. A James Dashner azonos című siker regényéből készült adaptáció nekem bejött. Nem akart nagyot mondani/mutatni azok alapján, amit hallottam róla pontosan azt kaptam, amit vártam. Szokásommal ellentétben a könyvet nem olvastam  még, de fogom. Tuti biztos. A trilógia második kötete magyar nyelven október 8-án jelenik meg. 

Thomas (Dylan O’Brien) a főszereplő egy száguldó liftben tér magához, melynek egy Tisztáson van a végállomása. Ahogy a lift kinyílik rengetegen állják körül és a mi a legfurcsább az egészben nem emlékszik a világon egyáltalán semmire sem. Időbe telik míg az egyetlen dolog, mait meghagytak nekik eszébe jut. A neve. Thomas. A Tisztás óriási  méretű falakkal van körbezárva, a falak pedig minden éjjel elmozdulnak helyükről. Így egyáltalán nincsen könnyű dolguk a Futároknak, akik kapunyitástól zárásig azon fáradoznak, hogy memorizálják az útvonalakat és ha itt az idő kijuttassák a Tisztás lakóit. A Falak között nem sok szabály létezik, az egyik és talán a legfontosabb az, hogy csak a Futárok mehetnek a falakon túlra. A második, hogy működj együtt és tedd a dolgod, hiszen csak így lehet életben maradni a Tisztáson. Ezeket a szabályokat a kis fiúk alkotta közösség vezetője Alby (Aml Ameen) és jobb keze Newt (Thomas Brodie-Sangster) igyekeznek megtanítani Thomasnak. 

Az_Utveszto_jelenetfoto (3).jpg

Thomas érkezése menetrendszerű volt, ám nagyon sok mindent megváltoztatott, melyhez nyilván az is hozzá járul, hogy a fiú nem az a csend beletörődő fajta. Kíváncsi, tettre kész és nagyon hamar kinyilvánítja ama szándékát, hogy Futár legyen belőle. Futárnak lenni nem pusztán kiváltság, képesség kell hozzá. De nem ez az egyetlen furcsaság. A Lift ugyanis eltér a menetrendtől, sőt a megszokással ellentétben egy lányt hoz magával, és egy üzenetet, miszerint ő az utolsó. A lány Teresa (Kaya Scodelario), rögtön felismeri Thomast. 

Az_Utveszto_jelenetfoto (4).JPG

Ez és Thomas folyamatos izgágáskodása nagyon szemet szúr Gallynek (Will Poulter). Mondjuk úgy, hogy ő az ügyeletes "rossz fiú". Thomast a Futárok vezetője Minho (Ki Hong Lee) hamar maguk közé fogadja, annak ellenére vagy pont azért mert vakmerő módon ő az egyetlen, aki kimerészkedett a Falon túlra. Sőt túlélte az éjszakát, megmentette őt és Albyt, sőt egy Siratóval is végzett. Szóval szerinte méltán megérdemli a Futár kinevezést.

Az_Utveszto_jelenetfoto (11).jpg

 A Siratók rejtélyes lények, melyek az Útvesztőben élnek és az ott rekedtekre vadásznak. Megszúrják áldozatukat, akik, a méreg hatására megőrülnek. Az ilyen őrülteket a Tisztás lakói az Útvesztőbe száműzik, ugyanis nem létezik rá gyógymód. Vagyis eddig azt hitték, de az utóbbi időben sok minden változott.

Alby is egy ilyen támadás áldozata lett, de hála a legfrissebben érkezettnek megmenekül. Miközben Newt, Minho és Thomas kezükbe veszik az irányítást és igyekeznek megmenteni társaikat szokatlan módon támadó Siratóktól és kijuttatni a vállalkozó kedvűeket az Útvesztőből. 

Az_Utveszto_jelenetfoto (2).jpg

Ha azt hinnénk, hogy a bonyodalom ennyi, akkor tévedtünk. Thomas visszanyeri az emlékeit, és már tudja kinek a hibája, hogy létezik az Útvesztő... Mint a menekülés végén megtudják ez egy próba volt, amit sikerrel kiálltak. A VESZETT kísérlet alanyai voltak, az emberiségnek szüksége van segítségre. Ők a kiválasztottak. 

Ava Paige szerepében Patricia Clarkson. Az elismert
színésznő szerepelt olyan filmekben, mint Martin Scorsese Viharsziget thrillerében, Az
állomásfőnök című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a National Society of Film Critics
„Ava és a VESZETT titokzatos entitások, tevékenységük felnagyítja a történet központi
kérdéseit, például, hogy mi a jó, mi a rossz, és mit csinálnak az emberek, amikor szorult,
kétségbeejtő helyzetbe kerülnek - mondja Dashner. – A VESZETT kísérleti program neve
szándékosan utal többfajta dologra, tény, hogy inkább a sötétebb oldalukra.”

Csak egy dolgot nem tudnak, hogy nem ez volt az egyetlen...

A képek és a videó forrása: InterCom

Az útvesztő galéria

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr506733453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása