Hajsza a győzelemért - Rush [2013] F1 rajongóknak kötelező
2014. január 17. írta: redbandita

Hajsza a győzelemért - Rush [2013] F1 rajongóknak kötelező

Talán nincs olyan ember - legyen az Forma 1 rajongó vagy sem - aki ne hallotta volna Niki Lauda nevét. De mi a helyzet James Hunttal? Róla sokkal kevesebbet tudni, pedig valaha ő is elért sikereket az autóversenyzésben. A Hajsza a győzelemért című filmet Golden Globe-ra is jelölték, amin sokan meglepődtek. Azt persze nem nyerte meg, de ez nem von le az értékéből. Aki szereti az igaz történetek alapján készült mozikat, vagy az autóversenyt, vagy Chris Hemsworth-t, annak bátran merem ajánlani!

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

RUSH_B1_FINAL_ONLINE.jpgPro Video Film & Distribution

Érdekes módon Forma 1 témában nem sok film készült, pedig az autóversenyek elég sok film alaptémái. 1966-ban John Frankenheimer rendezett egy Grand Prix című mozit, de azóta a 2013-as Ron Howard-féle Rush az első ilyen. Rush az egyik legizgalmasabb idényt, az 1976-ost dolgozta fel. Hogy miről nevezetes? Nos leginkább két fiatal férfi kiélezett küzdelméről. Az egyik James Hunt brit újonc, a másik a fegyelmezett, előző évi bajnok osztrák Niki Lauda. Ez utóbbi volt, aki 1976-ban tragikus balesetet szenvedett a rossz időjárási körülmények miatt, de hat héttel az eset után már újra rajthoz állt, habár a sebei maradandóak voltak.

niki-lauda-y-james-hunt-en-los-anos-70.jpg

Ron Howard kezdetben színészként dolgozott, később kezdett rendezői babérokra törni. Az ismertebb filmjei közé tartozik pl. az Apollo 13, a Lánglovagok, A grincs, az Egy csodálatos elme, a Da Vinci-kód, a Frost/Nixon vagy legutóbb A dilemma. Abszolút "vegyes felvágott", de nekem ez az életrajzi film az egyik kedvencem. Ezen a mozin két évig dolgozott és közben nagyon megszerette a Forma-1-et. Elmondása szerint a film előtt is szerette ez a sportágat, de inkább csak a rajtot nézte meg, néhány kört és a befutókat. Most pedig már akkora rajongó, hogy egy percre se megy el a TV képernyő elől a közvetítések idejére.

Nem lehetett könnyű kiválasztani a főszereplőket, hiszen megannyi néző fejében még élnek a versenyzők eredeti arcképei, mimikája, versenyzési stílusa. Egyébként a vége felé látunk is eredeti felvételeket. Mégis azt gondolom, hogy mindkét színész jó választás volt. Niki Lauda szerepét a számomra nem igazán ismert Daniel Brühl alakítja, aki azt hiszem a nehezebb karaktert kapta, hiszen Lauda egy nagyon fegyelmezett, szigorú szabályok szerint élő, magányos alak, aki talán túlságosan is reálisan nézi az életet. Brühl egyébként ismerős lehet pl. a Becstelen brigantyk című filmből.

8D92_D014_00101.jpgPro Video Film & Distribution

James Hunt ennek a karakternek szöges ellentéte. Őt Chris Hemsworth alakítja, akit mostanában rengeteg filmben láthatunk pl. a Thor-filmek, a Bosszúállók vagy a Hófehér és a vadász. James Hunt iszik, csajozik, könnyű drogokat is használ. Mondhatnánk, hogy lazán veszi az életet, akár a halál gondolata sem zavarja egy pillanatra sem. A Forma-3-ból kerül a legjobbak közé és minden vágya, hogy világbajnok legyen.

8D92_D014_00186_0183_R_COMP_CROP.JPG_Photo_Credit__Jaap_Buitendijk_.jpgPro Video Film & Distribution

Érdekes módon mindkettőjük nősülése is szerepel a filmben, de ezt is sajátos, hogy úgy mondjam magukhoz illő módon teszik. James egy gyönyörű modellt vesz el, akit a Doktor House sztárja, Olivia Wilde alakít. Alig ismeri a hölgyeményt, mikor közösen úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Tulajdonképpen nem is megy rosszul a dolog mindaddig míg Hunt karrierje egy elég nagy bukkanóhoz nem ér.

8D92_D029_00022R_CROP.jpgPro Video Film & Distribution

Ezzel szemben Niki tényleg szerelmes, ő egy hozzá eléggé hasonló, vagy őt jól kiegészítő csinos hölgyet vesz feleségül, Marlenet (Alexandra Maria Lara). A nő igen jó választásnak bizonyul, hiszen mindenben támogatja férjét, még akkor is mikor az élet halál között lebeg és egy pillanatra sem rendül meg kapcsolatuk akkor sem, mikor a férfi arca maradandó égési sérüléseket szerez.

Kettőjük rivalizálása tulajdonképpen jó hatással is volt egyéni karrierjükre. Annyira le akarták győzni egymást, hogy emiatt még gyorsabban hajtottak és talán olyasmit is bevállaltak, amit amúgy nem tettek volna. Egyébként Lauda túlélést is ösztönözte, hogy úgy érezte vissza akar menni a pályára, hogy legyőzze Hunt-ot.

8D92_D016_00088R.jpgPro Video Film & Distribution

A filmet Golden Globe-ra is jelölték, azt már tudjuk, hogy azt nem kapta meg, de ettől függetlenül egy nagyon jól sikerült alkotásról van szó, amit bárkinek merek ajánlani, de ne egy könnyed kis mozira számítsatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr685761352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HellsAngel 2014.01.18. 20:27:09

Nem rossz film, de igy utolag belegondolva nagyon eltolodott Lauda iranyaba. Tulajdonkeppen az oreg elkepzeleseit es vilagnezetet mondja vissza, Hunt ebben pontosan annyi, amennyinek ot Lauda gondolta es ahogy velekedik rola. Az szerintem szora sem erdemes, hogy a dramai hatas erdekeben megvaltoztattak es elnagyoltak nehany reszletet, a karakterek idealizalasa egy olyan egyszeru technika, amit szinte minden irodalmi alkotas felhasznal.

Ad Dio 2014.01.18. 21:18:39

@HellsAngel:

Laudaban annyival volt több a tehetség, amennyivel több hangsúlyt kap a filmben.

Az értékeléshez annyit tennék hozzá, hogy a film díszletei is szinte tökéletesek. Pedig egy technikai sport megjelenítésénél ez nem semmi mutatvány.

djz 2014.01.18. 22:35:38

Da-Vinchi kód, ez azért fáj.

redbandita 2014.01.18. 23:53:11

@djz: fù teljesen jogos. Javìtom
süti beállítások módosítása