Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 1. - Kezdet
2014. január 04. írta: redbandita

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 1. - Kezdet

Annyi embertől hallottam már erről a sorozatról, és olyan sokaknál látom metrón/buszon, hogy gondoltam én i819366_5.jpgs elolvasom az első kötetet. Tulajdonképpen nem bántam meg, habár az tény, hogy vélhetően nem az én korosztályom a célközönség, inkább a 14-17 évesek. Annak viszont nagyon örülök, hogy van egy kortárs magyar írónk, aki a tiniket célozta meg az írásaival. Leiner Laura sorozata eddig nyolc kötetből áll és egy elit gimi tanulóinak mindennapos gondjaival foglalkozik.

A Szent Johanna Gimi egyébként elképesztő népszerűségnek örvend, és népes rajongótábora van: saját Facebook oldala is létezik, és a honlapja is nagyon jópofa, érdemes felkeresni. Ez utóbbin akár chatelni is lehet más olvasókkal, vagy meg lehet nézni "Reni könyveit", részleteket lehet olvasni a kötetekből.

A könyv hátoldalán picit csalóka módon azt írják, hogy a való életről szól. Na ez biztosan nem igaz, hiszen Reni és újdonsült barátai egy nagyon drága, eli gimibe járnak, ami lássuk be nem igazán életszerű kis hazánkban. Az osztálylétszám is mindössze 12 fő, nagyjából mindenki kőgazdag, valakinek saját lova van, valakit limuzinnal hordoznak. Szóval semmiképp se mondanám, hogy ez lenne a való élet.... Bár a helyszín elvileg a budai oldal, még azt sem gondolnám, hogy ott ilyen a való élet. Azt elhiszem, hogy vannak olyan gazdag emberek, akik megtehetik, hogy gyerkőceik ilyen suliba járhassanak.

Ha ettől eltekintünk akkor egyébként egy jópofa történetbe kapcsolódhatunk bele, ami egyébként felépítését, szerkesztését tekintve eléggé hasonlít Meg Cabot Neveletlen hercegnő című könyvsorozatához. Akinek az tetszett, annak biztos, hogy ez is fog.

Na de miről van szó?

Rentai Renáta új helyre költözik a szüleivel és hamarosan új iskolában kezdi meg a tanévet, a nagyon elit Szent Johanna Gimiben. Már az első nap előtt nagyon izgatott, habár erre nem sok oka van, hiszen okos lány, és még csinos is. Új osztályának létszáma nagyon kicsi, és lányok mindössze ketten vannak rajta kívül. Nem annyira meglepő módon, az egyikük egy lúzer (aki még emós is), Virág, a másikuk a menő lány, Kinga. Na az mondjuk meglepő, hogy Kinga mondjuk nem egy butácska pompomlány, hanem inkább egy stréber. Reni Virággal köt barátságot, habár ez nem feltétlenül az ő választása.

Természetesen fiúk is vannak az osztályban, Reni egy Arnold nevű stréber, könyvmollyal lesz nagyon jóban. Aki egyébként szerintem titokban(?) szerelmes is a lányba. Reni szíve azonban a titokzatos deszkás srác, Cortez miatt dobban hatalmasat. A többiek: Ricsi, Zsolt, Dávid, Jacques, András, Robi, Gábor egyelőre nem kaptak komolyabb szerepet. Mindannyian tinik, mindenkinek megvan a saját problémája és még ha azok banálisnak is tűnnek, nekik jelenleg tényleg ezek a legnagyobb gondjaik.

A tanárok között vannak szimpik és unszimpik, ahogy az már lenni szokott. A rajztanár ironikus szövegei például nekem nagyon tetszettek, de nyilván Reni annyira nem volt feldobva tőle. Az irodalomtanár nekem se szimpi, ahogy a többi diáknak se, egyedül Reni kedveli. Itt egyébként szabadjon megjegyeznem, hogy nagyon tetszik Leiner Laura kis trükkje, hogy főszereplőivel elolvastat bizonyos klasszikus és mondjuk ajánlott irodalmi műveket, ráadásul ezeket "értékelteti" is velük. Remélem, hogy ezáltal néhány tini is kedvet kap hozzájuk. Ebben az első kötetben pl. a Robinson Crusoe, A kis herceg, Anne sorozat, A legyek ura, Zabhegyező vagy Dickens művei stbstb.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr145738024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása