A bűn éjszakája - The Purge [2013]
2013. november 08. írta: redbandita

A bűn éjszakája - The Purge [2013]

Hol máshol játszódhatna egy ilyen film, mint Amerikában? Méghozzá a közeli jövőben, ahol is minden évben egyetlen éjszakára megengedett mindenféle bűncselekmény elkövetése. Akár a gyilkosság is, sőt az szinte kifejezetten dicséretes, főleg, ha olyan személyt gyilkolunk le, aki valamiért NEM hasznos része a társadalomnak, a gazdaságnak. Kiben bízhatunk? Senkiben. Izgalmas film, tudom ajánlani a thrillerek kedvelőinek.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

1097994_584401184950080_1809966280_n.jpgUIP Duna Film

Számos országban próbálják megoldani a különböző társadalmi problémákat, mint munkanélküliség, szegénység, hajléktalanok kérdése stbstb. James DeMonaco rendező egy merőben új nézettel lát el bennünket és a közeli jövő Amerikáját: mindenki kap évente 12 órát arra, hogy énjének sötét oldalát kiélje. Szabad a rablás, de még a gyilkolás is. Az elv az, hogy így az állampolgárok az év többi napján kevésbé frusztráltak, ergó jobban figyelnek a munkájukra, hasznosabb részei a társadalomnak.

The-Purge-sequel-already-in-development.jpg

A Sandin család most is úgy kívánja eltölteni ezt az éjszakát, ahogyan minden évben,, sőt idén már komoly védelmirendszerrel is elvannak látva, hiszen pont a családfő, James Sandin (Ethan Hawke) cége gyártja és forgalmazza ezeket. A forgatókönyv adott, ám mégsem úgy alakulnak a dolgok ahogyan a Sandin szülők tervezik. Mondjuk úgy, hogy nem várt fordulatokkal kell szembenézniük pl. a házba bejutó fiúval, aki egyébként Zoey Sandin (Adelaide Kane) barátja és azért jött, hogy tisztázzon néhány dolgot James-el. De pont ma???

Ethan Hawke így nyilatkozott: Amikor hallottam, hogy erre a filmre készül, mindenképpen szerepelni akartam benne. Nagyon bírom James-t, mert régimódi független filmes alkat: tudja, hogyan kell az alacsony költségvetést kreatív ötletekkel ellensúlyozni. A bűn éjszakája ennek az iskolapéldája...

...A történet fő kérdése az, meddig dobhatjuk sutba az erkölcsi aggályainkat arra hivatkozva, hogy gondoskodnunk kell a családunkról.”

purge5.jpg

Ha mindez nem volna elég a család legkisebb tagja, Charlie (Max Burkholder) beenged a házba egy hajléktalant (Edwin Hodge), akit éppen egy csapatnyi fiatal üldöz.Egyébként a fiú az egyetlen személy, aki megkérdőjelezi a megtisztulás éjszakájának helyességét.

Meg kell még említenem az anyát, a feleséget, Maryt azaz Lena Headley-t, aki többek között a Trónok harcából lehet ismerős. Mondhatjuk, hogy tipikus kertvárosi feleség, akit nem igazán érdekel a politika, és próbálja kivonni magát ennek a bizonyos éjszakának minden erkölcsi és mindefajta aggálya alól.

untitled1.jpg

A rendező DeMonaco azt nyilatkozta az ötlet több dologból született, először is elgondolkodott hosszabb francia tartózkodása alatt, hogy az ottani híradók miért nincsenek tele olyan borzalmas hírekkel, mint az amerikai. Továbbá felesége is ihletadó volt, amikor egy brooklyn-i autózás során néhány agresszív sofőrbe futottak, az asszony felsóhajtott: miért nincs minden évben egy nap, amikor kedvünkre gyilkolhatunk? A rendezőre nagy hatást gyakorolt pl. Sidney Lumet Kánikulai délutánja, Sam Peckinpah Szalamkutyák című alkotása és John Carpenter munkássága. DeMonaco három(!) évet fogalakozott a forgatókönyvvel, mielőtt nekiláttak a munkának. Ezalatt persze olyan vastagra növekedett a szkript, hogy jó néhány részt ki kellett hagyni, amit viszont mindenképp benne akart hagynia az pl. a honatyák, akik ennek az utópisztikus társadalomnak a vezetői. Ez a rezsim igazi ünnepet próbál csinálni a megtisztulás éjszakájából.

A filmnek nagy valószínűséggel készül majd folytatása, erről DeMonaco már elejtett néhány megjegyzést, hiszen sok mindent ki kellett hagyni a sztoriból.

A mikroköltségvetésű (A 3 millió dollárból forgatott A bűn éjszakája összbevétele már megközelíti a 60 millió dollárt, így a nyári szezon egyik legjövedelmezőbb filmjének számít Amerikában) produkció hatalmas sikere az amerikai mozikban szinte mindenkit meglepett, kivéve a marketingszakembereket, akik rögtön négy érvvel is elálltak, mi lehet a jelenség oka. 

  1. Kitűnő a koncepció. A film története a jövő Amerikájában játszódik, ahol a munkanélküliségnél csak a bűnözési ráta alacsonyabb. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormány meghirdette a megtisztulás programot. Az év egy bizonyos napján 12 órán keresztül bármilyen bűncselekményt el lehet követni, a rendőrség nem lép közbe, de a mentők vagy a tűzoltók sem, és a dolognak a 12 óra leteltével nem lesz semmilyen következménye. Amikor elszabadul a pokol, a becsületes polgárok erődített otthonaikba vonulnak vissza, onnan hallgatják, mi folyik az utcákon. 
  2. A mikroköltségvetésű thrillert vagy horrort szereti a közönség. A szinte semmiből forgatott Parajelenségek-sorozat sikere is mutatja, hogy a nézők fogékonyak az olyan filmekre, amelyekben nem nagy sztárok vagy drága trükkök viszik a prímet, hanem ötletes megoldásokkal tartják ébren a feszültséget.
  3. Ethan Hawke a főszereplő. A művészfilmekben is előszeretettel játszó sztárnak komoly a rajongótábora, ezért rengetegen kíváncsiak arra, hogy milyen, amikor baltát ragad szerettei védelmében.
  4. A közösségi média ingyenreklámja felbecsülhetetlen értékű. A film első előzetese már hónapokkal a premier előtt megjelent, és tízezrek kezdtek róla vitatkozni a Facebookon, a YouTube-on, a Tumblren és a Twitteren. A gyártó stúdió erre erősített rá, amikor hivatalos "kormányközleménynek" álcázva tett közzé bejelentést A bűn éjszakájáról, illetve olyan poszterek jelentek meg, amelyek a vészhelyzetre figyelmeztető hatósági plakátokat imitálták. Érdemes meglátogatni a film hivatalos oldalát is, ami rendkívül kidolgozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr715616035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása