Született Gengszterek [2012]
2013. február 28. írta: lámadémon

Született Gengszterek [2012]

poster.jpgA filmet sokszor a borító alapján választjuk, ragaszkodunk egy rendezőhöz vagy szívünkhöz közel álló színészekhez. Így ha egy képzeletbeli határt átlép, a fanatikusságunk mármint gondolok itt a filmválasztási szokásainkra, akkor teljesen mindegy, hogy tényleg milyen a film. De van az a pont, amikor kedveljük az alkotókat és elvárjuk a jó teljesítményt. És el is érkeztünk ehhez a filmhez, ami telis-tele van sztárokkal, így mindenki kedvére válogathat, hogy kiért nézze meg ezt a filmet: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Mark Margolis, Fisher Stevens (rendező), ahogy mondani szokták és még sokan mások :)

SUG-3232.jpgADS Service

Hogy haladjunk a sztárok vonalán tovább, igaz sok benne a jó színész ez azonban sok filmre elmondható, a különbség a közöttük működő kémia. Hogy mire is gondolok ugyan Al Pacino csak egy filmben dolgozott együtt Alan Arkin-nal ( Glengarry Glen Ross-ban 1992) de szívesen emlékszik vissza rá és szintén csak egy közös munkája volt Christopher Walken-nel (Hamlet, New York-i Nemzeti Színházban), de barátként tekint rá. Így gondol vissza a közös munkára: „Nem volt olyan nehéz, mint általában egy film, mert mi mind barátok vagyunk.” És ez az összhang, ami a filmvásznon keresztül is átjön. Továbbá a rendezőbe Fisher Stevens-be vetett bizalom, és a rendező tiszetelte szereplői iránt. Egy interjúban adott válasza mutatja ezt a legjobban:

-Tanultál valamit Pacino-tól, Walken-től és Arkintól?

-„…Nem számít hogy ki vagy és milyen régóta csinálod ezt. Nem tudsz átgyalogolni dolgokon-és ők sosem tették.”

SUG-3237.jpgADS Service

A story két jó barát története, a fiúk jóban és rosszban kitartanak egymás mellett. És itt jön az első csavar a mesében, hogy a fiúk már nem sihederek, sőt jócskán megélték már életük javát és barátságuk sem a szokványos munkahelyen köttetett, hanem az alvilágban. Vel (Al Pacino) most szabadult a börtönből 28 év után és a jó öreg barátja (Christopher Walken) várja kinn. És mi a jó sittes első tette? Mindent megtenni, amit csak elmulasztani volt kényszerű és pótolni, amit csak lehet. Ez itt sincs másképp, de így őszülő halántékkal már kicsit fordul a kocka és semmi nem megy már a maga sima útján. De az alapkoncepció nem változik csajok, pia régi haver (Alan Arkin), egy kis drog egy kis hősködés és az elmaradhatatlan BALHÉ (kizárólag nagybetűvel). Mindez fantasztikus humorral körítve, és a régi maffiafőnök is bekavar.

SUG-2415.jpgADS Service

És így a végén nem hagyhatom ki, de igen ez az egyik vesszőparipám, hogy mi magyarok a fene nagy kreativitásunkkal nem tudjuk megállni, hogy a külföldi filmek címeit ahelyett, hogy csak úgy egyszerűen, mezeien lefordítanánk, na, jó nem mondom, hogy csak másoljuk be a google translete-be, de átesünk a ló túloldalára. Én ezt még mindig hibának tartom mivel szerintem ezzel az alkotót rövidítjük meg. A határtalan kreativitásra újabb példa hogy a film eredeti címe Stand Up Guys, nem akarok én tippeket adni, hogy mi lett volna kézenfekvőbb cím, szerintem mindenki érti, mire gondolok. És eme rövid kritikus eszmefuttatásommal több rosszat nem is tudok mondani erre az alkotásra.

SUG-2563.jpgADS Service

Hogy jóval zárjam mondandóm feltűnően jó volt a zenéje a filmnek, így mikor utána jártam, bebizonyosodott, hogy remek fülem van hozzá ;) mert a idén (2013) a Golden Globe-on jelölt volt a legjobb betétdal kategóriában.

SUG-2910.jpgADS Service

itt a jelölt dal:

Én csak ajánlani tudom mindenkinek!

16.pngTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Bemutató dátuma: 2013. március 7.

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr865107268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása